În timpul pandemiei, sănătatea mintală a multor români a fost afectată.
Oamenii sunt îngrijorați cu privire la securitatea locului de muncă și nevoia de a se ocupa de copii în timp ce lucrează de acasă, dar și stresați cu privire la contractarea virusului în sine. De asemenea, multe persoane se simt izolate și singure din cauza regulilor de distanțare socială, în special cei care trăiesc singuri.
În cadrul unui studiu realizat în 2020, 42% dintre respondenți au raportat o înrăutățire a stresului, iar aproximativ o treime dintre respondenți au raportat o înrăutățire a nervozității, în timpul pandemiei. Studiul preliminar a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 28 și 50 de ani. Datele au fost analizate și interpretate de specialiști ai unui un consorțiu format din Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Universitatea Transilvania.
În ceea ce privește singurătatea, mai bine de un sfert dintre respondenți (28%) au raportat o înrăutățire a acestei stări în perioada pandemiei, cei mai tineri manifestând o înrăutățire mai pronunțată (36%).
Ca urmare a acestor creșteri, tot mai mulți oameni iau în considerare psihoterapia. Însă, din cauza regulilor de distanțare socială, mulți preferă să meargă la ședințe de psihoterapie online, mai degrabă decât față în față. De aici și întrebarea dacă psihoterapia online, numită și teleterapiei, este la fel de eficientă ca întâlnirile față în față. În acest articol voi prezenta câteva studii despre eficacitatea terapiei online, dar și argumente pro și contra acesteia.