În timpul pandemiei, sănătatea mintală a multor români a fost afectată.
Oamenii sunt îngrijorați cu privire la securitatea locului de muncă și nevoia de a se ocupa de copii în timp ce lucrează de acasă, dar și stresați cu privire la contractarea virusului în sine. De asemenea, multe persoane se simt izolate și singure din cauza regulilor de distanțare socială, în special cei care trăiesc singuri.
În cadrul unui studiu realizat în 2020, 42% dintre respondenți au raportat o înrăutățire a stresului, iar aproximativ o treime dintre respondenți au raportat o înrăutățire a nervozității, în timpul pandemiei. Studiul preliminar a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 28 și 50 de ani. Datele au fost analizate și interpretate de specialiști ai unui un consorțiu format din Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Universitatea Transilvania.
În ceea ce privește singurătatea, mai bine de un sfert dintre respondenți (28%) au raportat o înrăutățire a acestei stări în perioada pandemiei, cei mai tineri manifestând o înrăutățire mai pronunțată (36%).
Ca urmare a acestor creșteri, tot mai mulți oameni iau în considerare psihoterapia. Însă, din cauza regulilor de distanțare socială, mulți preferă să meargă la ședințe de psihoterapie online, mai degrabă decât față în față. De aici și întrebarea dacă psihoterapia online, numită și teleterapiei, este la fel de eficientă ca întâlnirile față în față. În acest articol voi prezenta câteva studii despre eficacitatea terapiei online, dar și argumente pro și contra acesteia.
Studii despre psihoterapia online
Una dintre cele mai mari preocupări legate de psihoterapia online este că terapeuții nu au ocazia de a observa pacientul, ceea ce este esențial pentru a face o evaluare și a pune un diagnostic. Tonul vocii, limbajul corpului și comportamentul general oferă o perspectivă asupra bunăstării individului.
O componentă majoră a psihoterapiei eficiente implică relația dintre psiholog și pacient. Deoarece terapia online este impersonală (adesea, este complet anonimă), mulți oameni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul dacă comunicarea digitală poate oferi abilități, instrumente și putere de vindecare persoanelor care se uită la un ecran.
În ciuda îngrijorărilor, cercetările arată în mod constant că psihoterapia online poate fi la fel de eficientă ca și cea tradițională pentru multe probleme de sănătate mintală. Iată rezultatele celor mai recente studii:
Un studiu din 2018 publicat în Journal of Psychological Disorders a constatat că terapia cognitiv-comportamentală online este „eficientă, acceptabilă și practică pentru îngrijirea sănătății”. Studiul a constatat că psihoterapia online a fost la fel de eficientă ca și cea față în față pentru tratarea depresiei majore, atacurilor de panică și anxietății.
- Un studiu din 2020 a analizat un alt tip de terapie numită Solution-Focused Brief Therapy, care se concentrează pe stabilirea obiectivelor și găsirea soluțiilor la problemele cuiva. Cercetătorii au tratat aleatoriu studenții cu niveluri ușoare până la moderate de anxietate fie prin psihoterapie online, fie prin ședințe față în față. Ambele metode de terapie au fost la fel de eficiente în reducerea anxietății.
- Un studiu din 2014 publicat în Behavior Research and Therapy a constatat că terapia cognitiv-comportamentală online a fost eficientă în tratarea tulburărilor de anxietate. Tratamentul a fost rentabil și îmbunătățirile pozitive s-au văzut chiar și la un an de la terapie.
Argumente pro psihoterapie online
Psihoterapia online oferă câteva beneficii față de psihoterapia tradițională:
Oamenii din zonele rurale sau din alte localități pot avea acces mai ușor la un psiholog.
- Există mai multă flexibilitate în ceea ce privește programările.
- Timpul pierdut pentru deplasările la cabinet este economisit.
- Clienții nu trebuie să-și facă griji că vor fi văzuți de oameni pe care îi cunosc în sala de așteptare.
- Pentru unii oameni poate fi mai ușor să dezvăluie informații private online.
- Persoanele cu anxietate, în special anxietatea socială, sunt mai predispuse să contacteze un psiholog online.
Dezavantaje psihoterapie online
Ca orice lucru, psihoterapia online nu este pentru toată lumea. Iată câteva dezavantaje potențiale:
- Psihoterapia online nu este destinată persoanelor cu anumite probleme mintale (cum ar fi cele cu intenții suicidare sau care suferă de psihoze).
- Fără a putea interacționa față în față, terapeuții ratează limbajul corpului și alte indicii care îi pot ajuta să pună un diagnostic adecvat.
- Problemele tehnologice pot deveni o barieră. Apelurile abandonate, ecranele blocate și problemele de internet pot descuraja tratamentul.
- Unele persoane care se promovează ca psihoterapeuți ar putea să nu fie autorizate ca furnizori de tratament pentru sănătate mintală.
- Poate fi dificil să realizezi o conexiune cu cineva atunci când întâlnirile sunt online.
- Pentru psihologi poate fi
dificil să intervină în caz de criză.
Oare cata eficienta are in general psihoterapia, online sau nu? Mi-ar placea sa citesc un studiu profesionist despre cum se evalueaza eficienta ei. O sa caut...
RăspundețiȘtergereNumai bine si o saptamana faina!
Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!
RăspundețiȘtergereEste bine de stiut, multumesc pentru informatie!
RăspundețiȘtergere