Translate

vineri, 15 iulie 2022

Iata de ce permis de barca ai nevoie pentru a te bucura de plimbari pe rauri, Dunare sau chiar in Marea Neagra!

La fel ca in cazul obtinerii permisului de conducere a autovehiculelor, si in cel al obtinerii unui permis de barca exista mai multe categorii. Daca in prima situatie eliberarea se face in functie de capacitatea cilindrica sau de clasa in care este incadrat respectivul mijloc de transport rutier, barcile au o ierarhie mai speciala. Se porneste astfel de la categoria D, cea mai mica, care ofera posibilitatea iubitorilor de navigatie sa se bucure de reteaua hidrografica a tarii si se incheie cu regina gamei, categoria A – all zone. 


  "D" de la Dunare

Apele interioare, Dunarea si delta vor putea fi descoperite la carma unei barci cu vele sau cu motor, doar de cei care au permisul categorie D. Acest document este un certificat international de tip ICC, International Certificate for Operators of Pleasure Craft, si este emis de Autoritatea Navala Romana. Ce poti face mai exact cu acest document? Odata obtinut, ai dreptul de a manevra ambarcatiuni de agrement cu o lungime de pana la 24 metri, pe cai navigabile interioare, pana la varsarea in mare. Aici se incadreaza toate lacurile, raurile, fluviile si deltele, in cazul de fata fluviul Dunarea si Delta Dunarii.

Trebuie mentionat faptul ca un permis barca categoria D nu iti permite sa iesi pe mare. Cu acest document ai dreptul de a manevra orice ambarcatiune doresti, in parametrii stabiliti de lege, dar numai pe apele interioare. In cazul in care te pasioneaza navigatia maritima si iti doresti sa descoperi marile si oceanele, poti aplica pentru obtinerea permisului aferent categoriei C. Cu acest act in panoplie vei putea naviga pana la o distanta de 6 mile marine fata de cel mai apropiat tarm.

 Siguranta si abilitatile practice sunt temelia de la care se porneste

Daca intentionezi sa obtii acest certificat, va trebui sa urmezi cursurile unei scoli de navigatie autorizate. La finalul cursurilor, va fi necesar sa demonstrezi prin intermediul unei probe practice si a unei examinari teoretice, ca stapanesti la un nivel excelent carma unei ambarcatiuni si nu esti un pericol nici pentru tine, nici pentru altii.

 Proba practica pentru obtinerea unui permis de barca categoria D se va sustine in prezenta unui reprezentat ANR. In cadrul examinarii vor fi vizate abilitatile tale in ceea ce priveste navigatia cu vele, manevrele specifice, ridicarea si coborarea velaturii si manevra de om la apa. Pe de alta parte, examinarea teoretica va verifica notiunile insusite in navigatie, legislatie, marinarie si meteorologie. 

Doua aspecte sunt esentiale la cursurile pentru eliberarea unui permis barca: indemanarea practica si siguranta. "Safety first" ramane, indiferent de conditii, deviza de la care se pleaca intotdeauna si cea care nu permite niciun fel de abateri. De asemenea, cursurile pun experienta practica pe primul loc, tocmai de aceea s-a creat un program complet de navigatie cu motor si vele ce pune accentul pe toate manevrele caracteristice fiecarei categorii in parte.

 Obtinerea unui permis barca nu reprezinta un scop in sine, ci mai degraba un mijloc prin care ajungi sa traiesti stilul de viata la care ai visat intotdeauna. Fie ca te inscrii la cursurile destinate categoriei D, fie pentru orice alta categorie, aventura oferita de ape va fi una autentica, iar experienta va fi imposibil de redat in cuvinte. Navigatia nu se explica, ci se traieste, se experimenteaza! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.