Translate

sâmbătă, 28 septembrie 2013

O forma de tortura

Tortura defineste specia umana. Trebuie sa recunoastem ca o durere fizica intensa, agresiva, mutilanta este imposibil de suportat chiar si pentru cel mai calit om. Daca pentru o amarata durere de cap, gat sau dinti apelam urgent la pastilute, va dati seama ce rezistenta am avea in fata unui exercitiu extrem ca o forma de tortura medievala. Pe vremea aceea oamenii erau mai putin subtili, scornisera o intreaga panoplie de instrumente ce iti dau fiori chiar si astazi, din spatele unei vitrine de muzeu. Principalul dezavantaj al torturii fizice era moartea relativ rapida a victimei, lucru ce nu avea darul sa-i satisfaca intotdeauna pe tortionari.
Si atunci s-a inventat tortura psihologica...Contrar expresiei incetatenite de "picatura chinezeasca", tortura cu apa pare sa fie emanatia unui non-chinez, asta nefacand-o mai putin sadica. Exista o tortura a hranirii fortate, a gadilatului, a inchiderii in spatii in care traiesc sobolani, a privarii de somn, a fortarii de a sta in pozitii incomode si lista este atat de mare, incat ramai uimit de cat de prolifici au fost semenii nostri, cu pasiune pentru aceasta ocupatie. Cea mai simpla forma de tortura fizica si psihica, deoarece victima supravietuia ani indelungati, era aruncarea acesteia in catacombele vreunui castel imens. Intunericul, hrana mizera, la limita supravietuirii, lipsa de igiena, umezeala si frigul, sobolanii si ganganiile puteau sa innebuneasca si cea mai puternica minte.
In zilele noastre stilurile s-au mai rafinat, tortura fizica s-a perimat, ca sa nu mai zic ca este intens condamnata de comunitatea internationala, asa ca se recurge la metode non-invazive. Cu alte cuvinte nu ti se clinteste nici macar un fir de par. Tin minte ca am vazut un documentar la televizor in care subiectii unui experiment au acceptat sa traiasca pret de cateva zile intr-o camera de dimensiuni normale, absolut goala, complet vopsita (inclusiv podeaua si tavanul) intr-o singura culoare. Fara ferestre! Camera putea fi complet alba, rosie, neagra...Daca v-ati putea imagina asa ceva, v-ati da seama ca, probabil dupa doar cateva ore, ati lua-o razna la modul cel mai serios cu putinta. Simtul spatiului si al timpului sufera serioase distorsiuni, din jur lipsesc formele si culorile variate care stimuleaza creierul, practic gandurile tale nu se lovesc de nimic de care sa se agate, esti pierdut cu adevarat. Stiti cand am experimentat eu senzatia aceasta de spaima si ratacire? Cand mi s-a intrerupt curentul electric seara si m-am trezit intr-o bezna adanca, mai ales ca sunt si lejer chioara. Am bajbait ca un orbete sa gasesc cate o lumanare, o lanterna, ceva, nu mai stiam unde sunt peretii, pret de un minut am fost complet panicata.
De ce credeti ca bat campii despre chestii atat de sinistre?

 Pentru ca  Arhiblog și Bazavan isi vor acoperi ferestrele timp de o saptamana si vor trai intr-o casa oarba,  un experiment la care se supun voluntar (nu-i tortureaza nimeni!), la indemnul Gealan care face in acest fel un demers pentru sanatatea noastra fizica si mentala. Ce inseamna o "casa oarba" ? Asa cum se ilustreaza extrem de elocvent pe blogul Gealan, este o cladire ale carei ferestre au fost acoperite, zidite sau nu exista deloc, si in care lumina naturala nu-si gaseste nici o portita de intrare. Ce-as putea eu sa le urez celor doi "torturati" ? Sa iasa cu mintea intreaga din experiment deoarece, in my opinion, vorba americanului, sunt mari sanse sa se scranteasca lejer, mai ales ca se insereaza devreme acum si vor trebui sa apeleze mai mult timp la lumina chioara a unui bec. Nu degeaba am "spicuit" mai sus despre tortura in spatii intunecoase. Chiar si in ziua de azi, un cetatean de la mititica are mare noroc daca este cazat intr-o celula dotata cu un ochi de geam, fie el si barat cu gratii solide. Societatea stie foarte bine cum se pedepseste un om. Privandu-l chiar si de imaginea albastra a unui cer senin.
In concluzie, am cateva sfaturi pentru cei doi temerari care, as putea baga mana in foc, isi vor petrece mai mult timp pe afara:
TIMPUL
Abolirea ritmului circadian este cea mai perversa consecinta a lipsei de lumina naturala. Deschizi ochii mari, dupa o runda de somnulet, si nu stii cat e ceasul, nu-ti aduci aminte cand te-ai culcat sau de ce te-ai trezit. Traiesti o mica anarhie personala, nu zic ca nu e placut sa ai libertate, dar dezordinea asta interioara merge in vacanta, nu cand esti la serviciu si ai un program. Ajungi ca Robinson Crusoe in propria casa. Ia-ti ceas cu cuc, pendul, cronometru, calendar religios, radio cu dj, ce vrei tu ca sa-ti marcheze scurgerea timpului. Sau fa-ti rost de un stetoscop, il pui in urechi si-ti asculti propria inimioara batand, daca ai niscai insomnii.
AERUL
Hm! Daca esti claustrofob, biiig problem! Ca n-ai ce deschide ca sa te convingi ca nu se darama peretii pe tine. Tine punga de hartie la indemana. Te panichezi, pui punga la gura ca ultimul aurolac si inspiri adanc. Daca nu esti claustrofob, iar big problem, ca nu poti sa respiri la nesfarsit cei cativa metri cubi de gaz disponibili intr-o camera, ajungi sa-ti refolosesti "ceodoiul" expirat pana te ia cu ameteli. Ai putea sa trisezi, sa crapi ferestruica si sa tragi aer cu paiul. Sau, daca ai incredere in vecinii de bloc, strada, cartier, sa stai cu usa deschisa.
COSMARUL
Pe-asta n-as experimenta-o...Nu lumina naturala, nu somnic dulce si in culori! Punct. Se duce naibii toata odihna de calitate. Scade energia, esti ciufut, ciudat, vezi numai pisici negre. Dormi superficial si ai cosmaruri cu sefi nervosi. Ti-aduci aminte evenimente din copilarie care ti-au marcat destinul. Cel mai bine ar fi sa te aprovizionezi cu niste casete motivationale, DVD-uri cu exercitii fizice cat mai intense, muzica pentru aerobic, stepper, gantere, programeaza-ti cele mai grele treburi casnice, chestii pe care le amani de luni intregi, de sila, redecoreaza-ti casa, muta mobila, fa efort pana cazi lat de oboseala.
JOBUL
Ei bine, nu-i o perioada propice sa dai ochii cu seful. Vii stresat de acasa, somnul agitat te sleieste si mai tare, esti nervos, n-ai randament, creierul e o masa amorfa si nu suporti prostiile zilnice. Incearca sa ocolesti discutiile face-to-face. Nu de alta dar vrei sa faci un experiment, nu sa ingrosi randul somerilor. Simti ca explodezi, te duci la oglinda din buda si te autosugestionezi ca ai cel mai bun si competent sef din lume. Iti repeti asta pana ajungi sa o crezi.
DEPENDENTA
Esti invatat sa-ti bei cafeluta pe pervaz si sa tragi o pipa dimineata? Simplu, orice invat are si dezvat. Iti pui o veioza pe masa din bucatarie, un tablou cu rasaritul pe perete si dai drumul la ventilator. In acest fel, daca inchizi ochii pe jumatate, ai senzatia ca iei in freza vanticelul de la ora 7.
BULIMIA
No, asta-i legata de ritmul zilnic. Vei constata ca, daca nu-ti faci serios de lucru prin casa, vei incepe sa bagi in tine cam tot ce misca. Nu esti consumator de dulciuri si fast-food? Acum e momentul sa te apuci. Pericol mare, ca astea, odata intrate in viata ta, greu le mai dai afara. Daca nu esti vreun anti-talent la gatit, mai bine experimentezi retete noi. Rezista tentatiei de a iesi sa-ti cumperi prostioare. Iti vor scadea si mai tare vitalitatea.
PLANTELE
Daca esti cu adevarat iubitor de plante si ai prin casa cativa prieteni verzi, mai bine ii duci saptamana asta la rude. Saracele fiinte, n-au nici o vina ca tu te-ai bagat in chestia asta. Nu e nevoie sa se ofileasca alaturi de tine intr-o casa oarba, intunecoasa si mirosind a temnita. Pentru ele ar putea fi fatala.
Si pentru tine, daca te incapatanezi sa o locuiesti.

2 comentarii:

  1. Păi și avantajele? De exemplu, izolarea fonică. N-auzi niciun câine lătrând, niciun vecin beat înjurând, nicio alarmă urlând fără oprire... :)
    Aș fi încercat și eu experimentul ăsta dacă locuiam singur. Dar așa... ceilalți nu cred că ar fi apreciat dacă mă apucam să-mi astup ferestrele. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aseara la 12 imi razbeau niste manele de nunta pe ferestrele mele cele mari, dar tot n-as da privelistea de la etajul 10 pe izolarea fonica. In perioada asta cand lumea dardaie subtire , la mine incalzeste soarele de stau in tricou.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.