Translate

sâmbătă, 2 mai 2015

De ce nu ma las eu de lactate

Am vazut ca in ultimul timp s-a pornit asa o campanie anti-consum de lactate, incat nu pot sa nu ma intreb care o fi scopul... Campaniile astea nu sunt niciodata gratuite, intotdeauna este ceva in spate. De data aceasta atacul concertat vine din directia, culmea, a celor care sustin un mod de viata sanatos. Articole si studii au inundat netul, fiind preluate de site-uri de tot felul, cercetatori de nisa, chipurile neinregimentati, dau la iveala descoperiri despre efectele neplacute si nebanuite ale consumului de lactate.
Am fost de acord cu ideea ca unui copil mic este mult mai bine sa ii dai o formula de lapte artificial, imbogatita cu elementele necesare cresterii, decat sa il treci pe lapte de vaca sarac in aceste elemente si prea gras. Desi in acest fel se incurajeaza industria respectiva. Dar ceea ce se spune in ultimul timp este directionat impotriva oricarui produs lactat ceea ce mi se pare deja o aberatie.


Cel mai des intalnit argument este faptul ca nici un animal nu continua sa consume lapte dincolo de perioada in care este alaptat.
CAT DE ABSURD POATE FI UN ASTFEL DE ARGUMENT!

Vezi bine, un animal isi da seama ce este sanatos, asa ca renunta la alaptare din frageda pruncie. Probabil nimeni nu sta sa analizeze faptul ca, tehnic vorbind, un animal NU MAI ARE PUR SI SIMPLU ACCES LA O SURSA DE LAPTE ODATA CE A CRESCUT. Un animal va fi intarcat de mama lui dupa care cum isi imagineaza stimatii cercetatori ca va putea sa mai faca rost de lapte? Va trebui sa convinga un alt animal cu lapte sa il lase sa suga, nu?
Daca judecati pe indelete, veti vedea ca animalelor din jurul nostru le place foarte mult laptele si, daca le oferim acest aliment, nu il vor refuza. Pisici, caini, hamsteri (al meu mananca paine inmuiata in lapte), dihori, arici... Bineinteles ca ierbivorele nu vor manca lapte pentru ca nu au "echipamentul" necesar sa il digere, desi nu as baga mana in foc ca ar refuza categoric oferta.
Nu ar fi mai logic sa ne gandim ca oamenii au avut inteligenta de a creste alte animale tocmai pentru a profita de aceasta sursa exceptionala de hrana? Daca exista inca popoare, cum sunt cele de la cercul polar de nord sau din Mongolia, care traiesc exclusiv cu laptele si carnea date de turmele pe care le cresc si ating varste inaintate, unde este efectul negativ al lactatelor? A, sunt pomenite si aceste popoare, dar se spune ca sunt cazuri de adaptare speciala la consumul de lactate. Pai, noi astialalti care am evoluat hranindu-ne cu lapte dulce si iaurt, noi de ce nu suntem adaptati si suferim de consecinte ascunse?
Sunt de acord cu faptul ca piata este inundata de produse nenaturale, cum sunt variantele de iaurturi cu tot felul de adaosuri ce le dau gust dulce si arome diverse. Iaurtul ca tip de aliment este extraordinar de benefic organismului nostru si a ajutat efectiv la scaderea bolilor digestive de care sufereau toti copiii in secolele trecute, reducand drastic mortalitatea infantila. Acest lucru este de necontestat, iar medicii recomanda consumul de iaurturi cu bacterii benefice tocmai din acest motiv. Dar voi, ca oameni cu judecata, puteti selecta produsele sanatoase de pe piata, nu? 
Daca lactatele ne-au ajutat sa supravietuim si ne-au prelungit durata de viata (traim de doua ori mai mult ca acum doua sute de ani), cine are interes sa le vada indepartate din alimentatia zilnica? De ce s-a nascut un curent potrivnic acestui mod de viata? Eu nu cred ca raspunsul se refera la sanatatea noastra, ci la alte interese, mult mai obscure. Din pacate!

5 comentarii:

  1. e asa de confuza avalansa asta de informatii din ultima vreme ca nu stii nici ce sa mai mananci fara sa te simti vinovat si amenintat de propria alegere. Eu recunosc ca am renuntat cumva la consumul de lapte dulce, mai ales pentru ca e destul de greu sa gasesti o sursa sigura de lapte la oras iar pe cel la cutie il gasesc efectiv fara gust. in plus am observat ca la copiii peste trei ani chiar intretine mucozitatile si e de preferat fara. dar cand primim lapte de la tara nu ne dam in laturi sa l devoram.
    dar sa renuntam de tot la produsele lactate,,, asta chiar e o prostie. si sa mancam ce? tofu? branza din soia inchegata artificia cine stie cu ce ...
    astept sa vina vremea cand cercetatorilor le va veni mintea la cap si se vor pune de acord sa nu ne mai zapaceasca atat. daca va mai veni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am o banuiala ca este legat de cresterea vitelor care reprezinta o activitate poluatoare si care contribuie la cresterea concentratiei dioxidului de carbon din atmosfera. Aceleasi lucruri se spun si despre consumul de carne.

      Ștergere
  2. nicio sansa...eu sunt fan branzeturi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul tău!
    Nu cred că aș putea să renunț la ele,fără lactate nu aș putea trăi(fără carne mai merge)!
    O duminică cât mai frumoasă îți doresc!
    Îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am auzit și eu de argumentul că laptele este doar pentru pui și pentru bebeluși, dar am uitat că pisicilor și câinilor le place laptele - acesta chiar este un contra-argument solid! :)
    Și mie îmi place laptele, sub toate formele; nu cred că aș putea renunța la lapte, iaurturi și brânzeturi.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.