Translate

vineri, 8 mai 2015

Operatia de aditie de os

Am tot amanat articolul acesta de vreun an de zile. Mi-a venit acum cheful de scris deoarece am reluat vizitele la stomatolog. De nevoie, nu de placere!
Inceputul calvarului meu s-a petrecut in vara lui 2013 si l-am descris AICI
Spuneam atunci ca dantura mea, crucea mea, suferinta mea de zi cu zi, avea nevoie de ceva reparatii capitale, desi capitale fusesera si cele din 2011, 2009 si tot asa, numai ca nu fusesera destul de ...kapitale. De data aceasta insa am beneficiat de consilierea binevoitoare a unei doamne, specialista din capitala (din Bucuresti adica), care mi-a studiat dintisorii, pe cat de mici pe atat de afurisiti si a decretat ca am o parodontoza galopanta, adica totul va sa se petreaca extrem de rapid daca nu iau masuri. Masurile erau categoric o operatie mica, dar teribil de costisitoare, o aditie de os.
Booon, in culmea fericirii (sanchi!) am intrebat-o pe doamna doctor daca este obligatoriu sa urmez aceasta cale, iar ea mi-a raspuns incurajator ca osul maxilarelor s-a "rarefiat" atat de mult, iar dintii se misca atat de tare, incat e musai sa fie intarit (osul), altminteri nici nu o sa mai am pe ce sprijini proteza, in caz ca ajung fara dinti. Ce poti sa zici la asemenea gluma buna? Am acceptat sa fac interventia pentru aditie de os.

Ce inseamna o aditie de os gasiti peste tot pe net, nu intentionez sa intru in teorie si amanunte tehnice, daca ajungeti acolo, intrebati-va doctorul. Ceea ce vreau eu sa va povestesc tine de acele amanunte pe care nu le veti gasi descrise nicaieri, de experienta propriu-zisa. Pe mine m-a luat cu totul si neplacut prin surprindere, prin amploare si efecte. Culmea este ca am o colega de serviciu care a trecut prin aceeasi operatie, cu cateva luni inaintea mea. Am intrebat-o ulterior de ce nu m-a avertizat, iar ea mi-a marturisit ca nu a vrut sa ma sperie. Judecand retrospectiv, e clar ca m-as fi gandit mai bine daca as fi stiut toate chichitele. Dar sa trecem la poveste!
Operatia se face pentru dintii de pe o arcada, lasandu-se un rastimp de vindecare de cateva luni intre interventii. Nu de alta, dar daca faceti toata gura odata, veti fi in imposibilitatea de a va hrani, ceea ce nu este indicat. Eu am ales sa operez intai dintii de jos. Daca aveti lucrari, dinti imbracati, acestea vor fi inlaturate deoarece trebuie operati si dintii imbracati. Mie mi le-a taiat cu cateva zile inainte. Alta distractie, noroc ca nu au iesit cu tot cu dinti (dupa operatie, la cateva luni trebuie sa va refaceti lucrarile). Esential pentru reusita operatiei este sa nu aveti carii, iar dintii sa fie detartrati cu multa raspundere, altminteri exista risc de infectie. Le-am facut si pe-astea in nu stiu cate sedinte, de nu mai puteam suporta sunetul polizorului.
La mine, toata tevatura cu aditia de os a durat peste doua ore si m-a costat 2000 de lei, bani in care a intrat lucrul efectiv si substantele pe care a trebuit sa le cumpar. Pentru aditie s-a utilizat Bio-Oss, un mineral de origine bovina cu o structura poroasa similara substantei osoase. Are rolul de a incuraja refacerea osului in locul de aplicare, fiind reconstruite alveolele.
La prima vedere, adicatelea asa cum mi-a explicat cu vioiciune specialista, totul parea lejer, ma gandeam ca numele de "operatie" este un moft, dar aveam sa descopar la modul dur ca nu este asa! Interventia a fost facuta chiar in cabinetul de stomatologie unde ma tratam in mod normal. De-abia dupa ce m-am asezat pe scaun, iar asistenta m-a lasat ceva mai mult pe spate si a purces sa creeze un camp operator, punandu-mi panza din aceea chirurgicala in jurul gurii, am inceput sa realizez ca "operatie" se refera probabil chiar la o operatie, nu la un simplu tratament stomatologic. Dupa care a inceput sa-mi functioneze logica si m-am prins ca aditia de os presupune sa adaugi ceva direct pe os, deci doctorul trebuie sa ajunga la os! Dand gingia la o parte? Aaaaaaa!!!! Era prea tarziu.
A urmat anestezia. Maaaaaiiii, dar ce neam de anestezie! Cate o injectie la baza dintilor, cred ca au fost vreo cinci-sase. Dupa ce n-am mai simtit ca am maxilar, doctorita s-a inarmat cu foarfeca chirurgicala si alte ustensile trebuincioase si a inceput sa taie frumos gingia si sa o racaie de pe fiecare dinte. Da, da, ati auzit bine, sa o racaie. N-avea ce sa ma doara dupa atata anestezie, dar simteam miscarile.
Nu obisnuiesc sa inchid ochii la dentist. De cate ori ii vedeam mana apropiindu-se cu forfecuta, ma uitam crucis, curioasa sa vad ce face. A racait si a tacanit cu forfecuta, decupand intruna, a mai si polizat piatra depusa subgingival pe unde nu a fost multumita. Eu transpirasem infiorator, instinctul meu de conservare imi striga sa ma ridic si sa o zbughesc pe usa. Toata "expunerea" (cum se numeste faza in limbaj de specialitate) a durat o groaza. Dupa ce a vazut dantura perfect curatata, doctorita a trecut la etapa adaugarii osului artificial si la coaserea gingiei. Coaserea este ca la orice operatie serioasa, adica baga fir pe un ac mare si curbat pe care incepe sa il infiga printre dinti. Prin carnea gingiei, evident. Adauga os, strange carnea cu ata, tragand-o in sus pe dinte, iar infige acul, iar adauga substanta, iar strange ata. La final, gingia arata ca o stofa surfilata pe margine ca sa nu se destrame, iar tu semeni izbitor cu Frankenstein cel nascut din carpeala. Deoarece la mine durase ceva mai mult dezvelirea osului, anestezia incepuse sa cedeze spre final, iar ultimele cusaturi le-am simtit ca pe niste intepaturi usoare. M-a intrebat daca mai vreau o injectie, dar n-am mai vrut, eram deja capie de la celelalte.
La capatul calvarului nu mai doream nimic, decat sa ajung acasa si sa ma var in pat. Ai mei ma asteptau afara ingrijorati. Mi s-a prescris un antibiotic puternic si un gel special de curatat dintii pe uscat. De fapt, dezinfecteaza gingia aplicandu-l simplu cu degetul si intinzandu-l deoarece nu ai voie sa folosesti periuta si pasta mai multe zile. Seara, in pat, dupa ce s-a dus anestezia de tot, am avut si ceva frisoane, dar locul operatiei nu m-a durut deloc. Asta mi s-a parut destul de interesant. Simti disconfortul taieturilor, dar osul nu doare.
Pe la a treia zi, cred, mi s-au scos firele. De mancat, am mancat numai lichide in prima zi, apoi chestii semi-solide care se duceau pe gat nemestecate. Oricum, fiecare imbucatura era un cosmar. Menajarea danturii dupa operatie este esentiala pentru reusita interventiei. Luni intregi dupa aceea nu ai voie sa infigi dintii in fructe, sa crantani cartofi prajiti sau bomboane, sa tragi cu dintii de chestii tari cum ar fi carnea, sa mesteci guma. Efectul colateral mai placut a fost acela ca am reusit sa slabesc cat de cat. Chiar si acum am grija ce si cum mestec, ca sa nu fortez dantura. Igiena completa este o alta rutina care trebuie respectata cu strictete. Apa de gura si ata dentara, precum si spalatul dupa fiecare masa, chiar si la serviciu sunt recomandate cu insistenta. In ultimele luni eu am rarit-o, nu m-am mai spalat mai mult de doua ori pe zi.
Poate va intrebati daca se vad efectele. S-au vazut imediat. Gingia nu a mai coborat, dezvelind dintii, ci a ramas ridicata pe dinti, asa cum o fortase doctorita sa stea, prin coasere, si asa cum era normal sa fie. Dintii sunt stabilizati, chinul nu a fost in zadar. Numai ca eu am sovait sa repet operatia si pentru arcada de sus. Ma cam speriasem, iar sinusurile mele sunt tare sensibile, nu stiam cum vor reactiona. A trecut un an insa si amintirea neplacerilor de atunci se estompeaza.
Sa vad, sa ma mai gandesc...

30 de comentarii:

  1. Te felicit pentru abordarea curajoasa a problemei dintilor si te rog,daca imi permiti,sa continui cu partea de sus !
    Sotul meu a neglijat dintii si acum nu s-a putut face decat o carpeala; fiul meu si el cu probleme de delasare,merge la dentist bisaptamanal,terminand doar partea de sus....
    Iti doresc numai bine si cat mai putina suferinta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, acum parca imi pare rau ca nu am facut sus mai intai, imi fac probleme dintii.

      Ștergere
    2. Si calvarul meu... Deci nu sunt singura pe lume cu probleme :(.
      Sufer de paradantoza de mult timp. Inca in 1995 s-a spus ca voi pierde dintii incisive/mandibula.
      Am fost la mai muti medici. Toti mi-au spus ca nu se poate face nimic.
      In 2004 am avut dureri puternice de dinti; audienta la urgente, dupa care am avut o interventie paradontala la o clinica universitara : gingia taiata pana la radacina, curatat, cusut, atele scoase dupa ceva timp. Si asta de cateva ori! Dupa care am primit o fibra metalica fixata cu ciment pe dintiii incisive. Am simtit-o ca si cum ar fi lipita cu mortar… Groasnic!. Dar am resistat. Toate acestea au fost facute in Germania, unde locuiesc de mult timp.
      In 2009 am avut din nou curajul sa cer sfatul unui dentist (din Germania!). Resultat: dintii incisive trebuie sa fie extrasi. Nu am acceptat asta si am lasat fibra (care era deja deslipita, dar totusi protectoare).
      In 2011 m-am decis sa consult un dentist din Romania: “dintii sint afectati de paradantoza dar exista o varianta mai estetica pentru fixarea dintilor”. Asa ca au facut un canal mic in dinti, fibra de sticla, si apoi un strat subtire de porzelan. Totul a fost foarte bine! Estetica optimala!
      In 2016 fibra era putin deteriorata. Din cauza seviciului, copii mici, lipsa de timp, m-am hotarat sa consult din nou un alt medic in Germania pentru refacerea fibrei: “Ceea ce pot face medicii din Romania, o pot face si cei din Germania…” .Esec total! Result complet diferit de cel asteptat. Prima data simteam ca o bomboana in gura. Din nou la medic. Au pilit-o frumos… A doua zi am simtit cum dintii se misca, fibra complet mobila.
      Din nou alt medic: “trei dinti frontali trebuie extrasi si facuta o punte”. Am luat hotarare sa fac asta in vara 2016. Din nou esec total. Un canin de legatura era mult prea deplasat in fata, asa ca au pus puntea complet “stramb”. Nu mai puteam inchide gura! Dureri si presiuni immense pe tot maxilarul! Chin din nou! Mers la 10… medici …cerut parerea: “Ne pare rau, vedem ca puntea este suboptimala dar nu putem face nimic, trebue sa mergeti din nou la medical care v-a tratat, nu avem voie sa atingem puntea din cauza ca este in garantie”. Din nou la medical meu: “ imi pare rau dar nu mai pot face nimic petru dumneavostra, mergeti pentru o evaluare a puntii la specialist ”. Resultat: “totul este facut bine” (cuvintele spuse erau exact aceleeasi spuse de medicul meu, cu siguranta au vorbit inainte…). Evaluarea specialistului a fost trimis la casa de asigurari care a platit o suma de 1000 EUR din 3000EUR! Asa ca nu mai puteam face nimic… Oficial, totul era OK. Am fost foarte dezamagita, si cu dureri immense. Am avut nopti albe! Si dimineata aveam frica sa pun copiii in masina si sa ii duc la gradinita/scoala. Eram extrem de obosita! Faceam o “cruce” cand ajungeam cu bine la service.
      Asa ca m-am decis sa pun capat la chin-- aici vreau sa-i multumec sotului meu (chiar daca nu va citi si intelege) care m-a sustinut pe tot decursul. Am cautat un alt medic care sa imi taie puntea (3000 EUR aruncati!) pe costuri private. Foarte greu! Nimeni nu a vrut sa faca asta ! In cele din urma am gasi in un medic (departe de orasul unde stau) care a aceptat sa taie puntea (medic cu origine romana). Asa ca dupa 4 luni am reusit sa scap de chin. Am primit o punte noua (din nou cateva mii de EUR, casa de asigurari a refusat complet sa mai preia ceva).
      Din pacate, din nou nu am fost nemultumita. Puntea a fost facuta de aceasta data cu gingie artificiala estetica, dar totusi ma deranja. . Asa ca am mers din nou la laboratur pentru schimbari . Pilit dintii toti egali, fara individualitate, gingia ingrosata! Imi pare forte rau pentru asta! Incerc sa-l convig pe medic sa remodifice puntea si a o aduca la stadiul anterior! Din pacate, din cauza ca este departe de unde locuiesc nu pot sa-l contactez decat telefonic sau prin email. Dupa 10… de Email, nici nu mai raspunde. Ieri mi-a scris sa-i dau timp de gandire si va raspunde in weekend. Dar asta o tine de cateva saptamani… Sunt disperata! Ce sa fac????

      Ștergere
    3. Inseamna ca ati avut probleme mult mai grave decat mine! Sincera sa fiu eu as merge numai pe mana romanilor, dar cand e vorba de lucrari atat de grele trebuie ales cu atentie medicul. Nu stiu ce sa zic! Poate la cineva care face si chirurgie? Vreun profesor universitar, cineva cu experienta mai serioasa in cazuri atipice.

      Ștergere
    4. Din pacate vizitele si contactele mele in Romania sint foarte reduse: odata pe an sau chiar la doi ani doar pentru revederea familie, care a devenit deasemenea redusa. V-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi recomandati cativa medici stomatologi la care ati avut experiente placute. Multumesc!

      Ștergere
    5. Eu v-as recomanda sa cautati in Bucuresti sau in Cluj unde sunt specialisti de toate felurile. Eu stau in Ploiesti, dar doamna care mi-a facut operatia vine din Bucuresti. Pentru lucrarile obisnuite gasiti medici buni in mai toate orasele mari.

      Ștergere
    6. Eu tocmai ce am facut aditie de os pe maxilar in dreptul sinusului si pot spune ca la 4 ore dupa interventie sunt superbine. Am facut 6 intepaturi cu anestezic, cele mai dureroase in cerul gurii...nu am simtit nimic dureros...in cca 1 ora eram gata! La mine este vb de resorbtie osoasa si era f putin os pe care sa adauge granulele bio-oss.Au fost 2 premolari scosi si pt ei am primit aditie. Cabinetul se numeste Perfectsmile si medicul Voiculescu. Eu am avut referinte bune despre medic, acum urmeaza sa vedem daca organismul meu isi face treaba...peste 9 luni :)

      Ștergere
    7. Ati avut aditie de os propriu sau Bio-oss? Astazi am avut operatia de aditie de os pentru mandibula, dintii frontali. Acum dupa 4 ore dupa OP ma simt bine. S-a folosit Bio-oss. Dar din pacate doctorita mi-a spus ca aditia este pentru umplerea defectului si sansele de regenerare a osului propriu sint 0.0000001%. Care este experienta dumneavoastra?

      Ștergere
    8. Cu BioOss am facut si sunt foarte multumita, gingia nu s-a mai lasat, iar dintii sunt ficsi, nu se misca asa cum patesc cu cei de sus la care n-am facut operatia. Nu stiu in ce masura s-a regenerat osul, dar dupa cum arata eu zic ca s-a intamplat si chestia asta.

      Ștergere
  2. esti tare curajoasa! de voie, de nevoie, cum acum nu mai conteaza, ideea e ca esti curajoasa rau, sau bine! muulta sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Curajoasa nu sunt, decat ca doctorul nu-ti descrie niciodata cu amanunte, altminteri n-ar mai avea clienti.

      Ștergere
    2. Eu am trecut prin adiție osoasă acum două luni..... greu. Si acum am zile cand mă doare,mi-au facut la 8 dinți bineînțeles ca dintii mi i-au scos,pregatesc terenul pt implanturi . E chin mare pt ca am probleme si cu sinusurile. Sper sa merite suferința prin care am trecut si sa dea rezultate bune. Am tras prea mult cu dantura...dureri insuportabile, operații pt eliminarea chisturilori. ...
      Doamne ajuta sa iasă bine pt ca m-am cam săturat!

      Ștergere
    3. Cam in faza asta sunt si eu cu saturatul, nu m-am intors pentru a opera si partea de sus din cauza neplacerilor de tot felul. Dar rezultatele sunt indiscutabile.

      Ștergere
    4. Salut tuturor,eu din ordin estetic am zis sa imi pun o punte,in partea stanga a maxilarului.Am gasit,din nefericire un cabinet in dr taberei,tanti doctor a pilit pana nu a mai ramas nimic,a obturat canale,a pus puntea.Totul parea ok,pana cand mi-au aparut pe gingie deasupra lucrarii pungi de abces.Am facut o radiografie si s-a descoperit radacina fracturata la un molar,obturstie de canal incompleta si infectii sub lucrare,ce duc spre sinus.M-am prezenat la tanti doctor care s-a ingalbenit la propriu cand a vazut radiografia ,spunandu-mi ca da,ea a gresit isi asuma si sa vin sa imi scoata puntea,sa scoata si molarul si premolarul,dupa care sa imi bage suruburile de implant.Fara un ct,fara o analiza..direct asa,3 operatii in aceeiasi zi.I-am spus dansa nu are specializare de chirurg si nici de implantolog,asadar mue imi este teama sa msi umble in gura mea.Adica n-a nacelarit cand avesm radacini bune,acum ce sa mai zic..ca eu a trebuit sa ii aduc sminte si despre aditia osoasa.Dansa vrea sa imi dea banii pe punte pe care i i-am platit,restul de operatii,tomografe,aditii devos,chiuretaje,implant si mult stres sa le suport eu.Ma simt ca imi este insultata inteligenta,mai ales ca aici nu vorbim despre o cutie de oantofi retur. Am avut acest ghinion si acum trag,pentru ca nu m-am interesat mai bine.Imi pare rau ca am avut incredere.Keep away from Stomasan drumul taberei 34

      Ștergere
  3. Aproape că am simţit şi eu râcâiala, împreună cu tine. Eşti curajoasă! :) Bine c-a mers bine şi n-a fost în zadar chinul ăla...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu astept sa am ceva bani,ca de curaj nu duc lipsa!

    RăspundețiȘtergere
  5. la ce clinica/cabinet? 2000 ron aditia de os pentru cati dinti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt din Ploiesti iar operatia a fost facuta in cadrul cabinetului dr.Ionescu din Piata Anton, de catre o doamna care vine din Bucuresti. Manopera a fost cam 70 lei de fiecare dinte, la 12 dinti/masele cat mai am eu, restul reprezentand costul materialelor folosite.

      Ștergere
  6. Cum se numeste doctora din bucuresti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze ca am intarziat cu raspunsul, chiar uitasem numele doctoritei, a trebuit sa caut reteta pe care mi-a dat-o ulterior ca sa citesc pe parafa. O cheama Popa C.Marilena si este specislist in chirurgie dento-alveolara.

      Ștergere
    2. Multumesc mult! Multa sanatate!

      Ștergere
  7. Eu sunt din Iasi si acum 5 ani am facut la cabinetul doamnei dr.Geletu Gabriela aditie de os cu sinus lift.A scos intraoperator si ultima masea de pe partea cu caninul, ca fiind"useless", lucru cu care nu am fost de acord, dar sub anestezie pe scaun, in timpul operatiei, ce poti face!? M_ a durut foarte tare operatia, m-am invinetit si umflat.Am avut dinte nou dupa vreun an de chin, cu costuri materiale disproportionate.Dupa cinci ani, a inceput sa ma doara dintele alaturat.Ma duc la dentist, n-are nimin.Fac radiografie a doua oara cand ma duc, nimic...Totusi nu puteam nici manca, durea la atingere.Stomatologa zice ca trebuie in acst caz devitaluzat si intarit prin coroana, ca de, e langa implant.Bun, asta e.Alt chin, peste 1000 RON vheltuiti, ca peste vreo 5 luni sa aflu ca de fapt s-a infectat capatul de os de langa implant. Deci trebuie scos, urmeaza vindecarea si alta aditie de os.Normal ca am pierdut dintele care sanatos fiind a fost devitalizat si imbracat.Inutil sa spun cat am suferit, sufar si totul pe banii mei.Madam Geletu a bagat fumigena ca nu ma poate opera acum din nou ca am sinuzita si ma trimitea sa imi subtiez sinusul prin nas sau cu fereastra prin osul cerului gurii_alti bani pe care ar fi trebuit sa - i dau pe o operatie inutila menita sa ascunda efectele aditiei de os facute de ea si a tratamentelor continuate de alte stomatoloage.Noroc ca m-am dus la spital de sta si profesorii si doctorii de acolo mi-au zis ca n-sm nicio sinuzita si sunusul e ingrosat in urma scoaterii inutile a maselelor...Acum am gasit un chirurg mai tanar extraordinar, multumesc lui Dumnezeu ca operatia noua _ de peste 2 ore- nici n-am simtit-o!!! De anestezist, ce sa zic ..Jos cu palaria !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e tare dificil sa gasesti un doctor care sa stie bine ce face. Imi pare rau ca ai trecut prin atatea chinuri. Eu m-am dus la doctorita mea deoarece mai facusera doua cunostinte operatie la ea si erau foarte multumite. Chestia cu invinetitul a patit-o si alta cunostinta, eu am avut urme foarte usoare, se pare ca e vorba si de fiecare persoana in parte, cum reactioneaza carnea la operatie.

      Ștergere
    2. Elena Iasi, mie mi s-a recomandat doctorita Geletu de catre un medic din SUA unde locuiesc. Am nevoie de o ridicare de sinusuri si implant de os. Vreau sa vin in Romania sa fac toate aceste proceduri pentru ca aici m-ar costa peste 30000 de dolari. Vroiam la ea sa vin dar citind acum ce ai scris parca ma ia cu teama. Exista un medic bun pentru asemenea proceduri in Romania? Eu am suferit multi ani si de sinuzita maxilara odontogena ceea ce reprezinta o mica problema.

      Ștergere
  8. Si eu am facut un implant de os iar la 2 săptămâni am făcut infecție beau de 3 ori pe zi cate 2 antibiotice gingia puroiaza iar marți când se face o luna de la operație mi sa spus ca daca fa fi tot asa îmi va deschide operatia sa mi-o curete
    Menționez ca am aproape o luna de la operație si încă am firele nescoase si am peste 20 de fire. ..puroiul iese pe la capătul operației

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu imi e clar, umde a fost surpriza? Ma asteptam sa descopar cine stie ce detaliu bizar si cand colo... se taie gingia, se curata, se pune aditia de os, se coase. Era la mintea cocosului, nu e vina nimanui ca nu v-a dus capul sa va dati seama ca osul se afla in interiorul corpului, deci e nevoie sa va taie si coasa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate Anonim, puteam sa nu-ti public comentariul pentru ca nu-mi place sarcasmul cuiva care habar n-are despre ce vorbeste. Daca doreai detalii "bizare" trebuia sa cauti un site corespunzator. Este o procedura medicala mult mai complexa decat iti poti imagina si intentia acestui articol a fost sa atraga atentia asupra acestui lucru, nu sa satisfaca ciudateniile unora.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.