Translate

joi, 11 octombrie 2018

Coltul meu pentru lectura

Am dat deunazi peste un articol despre topul celor mai bune zece locuri in care sa citesti. Mi s-a parut interesant faptul ca mare parte dintre aceste propuneri erau...outdoor. Adica nu in propria locuinta. In parc, la o terasa, in tren, cu burta pe iarba, pe plaja... Cica bookaholicii citesc ca nebunii, oriunde. Pai, da! Si eu pot citi oriunde, ca iesitul pe-afara nu ma transforma in analfabeta, dar faptul ca citesc nu garanteaza ca si inteleg ceea ce citesc.
Citesc o revista sau un ziar in tren, la drum lung, ca sa nu ma plictisesc, dar cand am in mana o carte adevarata, fictiune sau altceva ce necesita concentrare, cum as putea sa citesc pe strada? Daca sunt in afara caminului personal, cam totul imi distrage atentia. Iar mie imi place sa privesc oamenii, pomii, cladirile, peisajele. Altminteri de ce as fi afara?
Bun, am lamurit faptul ca trebuie sa fiu in cuibul meu ca sa ma bucur de lectura preferata. Dar, carcotasa cum sunt, nici asta nu este o conditie suficienta! Imi dau seama ca deja ma credeti putin zurlie, dar, daca sunteti atenti la obiceiurile VOASTRE, este imposibil sa nu observati ca aveti un tipar comportamental atunci cand va puneti pe citit. Unii prefera o anumita pozitie corporala, altii vor o anumita intensitate a luminii, o anumita mobila pe care sa stea...Ei bine, eu citesc numai si numai seara, in pat, intinsa la orizontala, in asternuturile caldute, cu o perna nici prea moale, nici prea tare sub cap.

Pozitia MEA de citit suplineste o nevoie de izolare pe care o am in timpul lecturii. Nu-mi plac spatiile deschise deloc! Daca tin in mana un roman SF captivant, vreau sa ma simt ca intr-o bula spatio-temporala numai a mea. Imaginatia mea trebuie sa paraseasca cumva realitatea si sa zburde printre astre, in necuprinsul universului. Toata imaginea asta implica o inchidere totala spre lumea prezenta. Ceva de genul...
Si probabil ca as citi si in timpul zilei daca as dispune de un coltisor in stilul a ceea ce americanii numesc "reading nook" (ungherul, ascunzisul de citit). Hm, inspirata denumire, stiu ei americanii cum se simte cineva care vrea sa fie lasat in pace si sa se scufunde intr-o poveste palpitanta. Eu as zice ca e un spatiu ca un cocon, care te invaluie si te face sa te simti in siguranta.
Iata cateva exemple:
 

Daca va uitati la pozele de pe internet, veti vedea ca amenajarea unui "reading nook" este relativ usoara si presupune cateva reguli de baza:
-vecinatatea unor ferestre pentru a dispune de lumina naturala din belsug;
-o sofa sau un pat ingust, in care sa poti sa tragi un pui de somn la o adica, si cu spatii de depozitare, ca sa fie si util;

sursa: favi.ro - Pat dublu Núvol Artik Dublu, 90 x 190 cm

- rafturi cat mai inalte pe care sa iti poti etala colectia de romane;


sursa: favi.ro - Biblioteca din lemn de acacia
- textile cat cuprinde - jaluzele, perne colorate, paturi din lana- ca sa fie cuibusorul cat mai relaxant

sursa: favi.ro
sursa: favi.ro
sursa: favi.ro
Bine, bine, veti zice, dar lipseste esentialul, acel colt creat prin constructia propriu-zisa a casei, ceva ce la apartamente nu exista in mod sigur (daca e sa fac o gluma, cred ca debaraua ar corespunde cerintelor). Nu, va inselati, iluzia vi-o puteti crea singuri. Iata o sugestie:
sursa: wikihow.com
 Si iata si debaraua desfiintata (reciclata):
Un fotoliu comod, va rog!
sursa: favi.ro
In concluzie, un bookaholic adevarat isi va amenaja coltul pentru lectura asa cum simte. Pasiunea pentru citit, daca o ai, este coplesitoare si te impinge sa cumperi cat mai multe carti si sa zabovesti cat poti asupra paginilor miraculoase. Poate chiar esti dispus sa sacrifici alte lucruri pentru o placere care te consuma zi de zi. asa ca nu va simtiti vinovati daca vreti sa aveti coltul vostru, pe care sa nu-l impartiti cu nimeni altcineva. Cititul in exces este un pacat care poate fi iertat oricand, mult mai rau este sa nu citesti deloc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.