Translate

miercuri, 17 octombrie 2018

Picnic la marginea drumului de A&B Strugatki

Fratii rusi Arkadi si Boris Strugatki, autori de SF adica, am mai scris eu despre ei, cand am citit "E greu sa fii zeu".
S-a intamplat ca saptamana trecuta, fiind eu in asteptarea unor carti comandate si trebuind totusi sa-mi fac lectura de seara, altminteri intram in sevraj, am pornit sa rascolesc sectiunea Sf a bibliotecii personale. Am o serie de carti mai vechi, cumparate in furia de dupa Revolutie, cand incepusera sa se traduca toate minunatiile care pana atunci nu putusera intra pe piata. Si cum Nemira era pionier in treaba asta, m-am pricopsit cu o intreaga serie de cartulii de la aceasta editura. Nu mica mi-a fost surpriza sa regasesc "Picnic la marginea drumului", in conditiile in care eu aveam senzatia ca n-am citit nimic, niciodata, de celebrii frati Strugatki.
Mi-am "autoiertat" memoria scurta, dat fiind faptul ca editia mea e din 1992. Dar exista si varianta proaspata care are coperta asa...

O gasiti pe site-ul editurii Nemira sau pe libris.ro, cum preferati.
Am recitit aceasta carte cu aceeasi uimire pe care am avut-o si in anii '90. Banuiesc, deoarece nu-mi aduc aminte ce impresie mi-a lasat atunci, dar, daca acum mi-a placut atat de tare, cred ca atunci am fost in extaz.

Fratii Strugatki sunt co-autori ai multor romane SF si nu voi inceta niciodata sa ma intreb cum reusesc sa aiba acelasi stil, sa se completeze atat de bine, incat sa nu-ti dai seama care cum scrie. Si le compun rusii la mare arta, motiv din care dupa cartea lor s-a facut un film, "Calauza", in regia lui Tarkovski, un regizor rus celebru. Filmul a fost cu peripetii, ca pe vremea aia era URSS, cu al sau comunism salbatic, asa ca nu mergea sa te exprimi oricum, despre orice. Tarkovski a fugit in Occdent in 1984 si uite asa au devenit prohibite filmele lui in blocul comunist de atunci. Nuvela a aparut la noi tot in 1984, tot pe vremea comunistilor carevasazica, si a avut un ecou profund in randurile amatorilor de SF.

Subiectul este unul incitant, ca mai toate subiectele propuse de A&B, are o latura morala, ridica multe intrebari. Totul se invarte in jurul unei vizite a unei civilizatii extraterestre care a lasat in locul de "popas" diverse urme constand in tehnologie extrem de avansata. Zona, cum este numita in carte, nu mai poate fi locuita, fiintele sufera mutatii acolo, natura ascunde dispozitive si fenomene violente, letale, de neinteles pentru oameni. Se infiinteaza institute de cercetare si oameni dispusi sa se puna in pericol (calauze) isi risca viata ca sa aduca, pe bani grei, tot soiul de mecanisme ciudate, dar teribil de utile pentru omenire.

Personajul principal al povestii, Redrick Schuart, este o calauza, un tip dur, dar cu suflet mare, genul din filmele americane de aventuri. El incearca sa recupereze anumite lucruri din Zona, atat legal, ca angajat al Institutului, cat si ilegal, pentru piata neagra. Risca multe lucruri si trece prin diverse incurcaturi. Povestea este spusa din perspectiva mai multor personaje, dar nu ofera nicio explicatie pentru vizita scurta a extraterestrilor. La un moment dat, cineva presupune ca acestia ar fi putut face doar un soi de picnic pe planeta noastra, fara intentia de a reveni. Masinariile lasate de ei in urma ar putea fi doar dispozitive banale ale civilizatiei lor, dar mult prea avansate pentru puterea noastra de intelegere. Romantica si incitanta idee!

Fratii Strugatki scriu ca niste...rusi. Din limbaj, din comportamentul personajelor razbat tiparele si apucaturile slave, este chiar amuzant uneori sa regasesti atmosfera filmelor artistice vechi din Rusia. Chiar daca numele personajelor au sonoritati americane sau cosmopolite, spiritul rusesc razbate din fiecare paragraf. Actiunea insa este intensa si te tine cu sufletul la gura. Ai senzatia ca, intr-un final, autorii se vor indura de cititor si vor dezvalui o varianta de explicatie pentru tot fenomenul social care este "zona". Sau ca se vor intoarce extraterestrii. Nici vorba! Afurisitii de rusi isi scriu cartile cu suspans si te lasa cu ochii in soare, sa-ti imaginezi ce vrei tu!

Dar cine nu i-ar putea iubi pe Arkadi si Boris?! Vi-i recomand ca pe un adevarat fenomen, cartile lor va vor face sa va puneti anumite intrebari. Si asta e de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.