Translate

miercuri, 17 octombrie 2018

Lumanarile, cele mai apreciate si pline de semnificatie articole de petrecere


Atunci cand se gandesc la lumanari, oamenii au in minte una dintre urmatoarele situatii: fie merg la biserica pentru a lua lumina de Paste sau pentru a cinsti memoria celor trecuti in nefiinta, fie le folosesc atunci cand are loc o pana de curent in apartament, fie le pun pe tort, atunci cand serbeaza  o zi de nastere. In acest articol, ma voi referi la lumanari in aceasta ultima acceptiune, mai exact atunci cand sunt folosite drept articole de petrecere.


Mai intai, insa, un pic despre istoria lumanarilor. Lumanarile au fost pentru o foarte mare perioada de timp singura sursa de lumina in locuintele oamenilor. In Egipt si Grecia antica, acestea au aparut inca din anul 3000 i.e.n., fiind realizate din ceara de albine. Pe de alta parte, in Roma antica, acestea erau create din substantele obtinute de la plante. Materialul care a revolutionat confectionarea acestor articole de petrecere a fost, insa, parafina, distilata pentru prima oara in anul 1830 si care se remarca prin doua calitati: este ieftina si inodora. Recent, au aparut lumanarile din rasina, transparente, despre care se spune ca ar fi mai durabile decat cele din parafina.

Inainte de aparitia electricitatii, lumanarile nu erau articole de petrecere, ci erau indispensabile ca metode de iluminare, alaturi de lampile cu ulei. Pana in secolul al XIX-lea, lumanarile erau caracteristice mai degraba societatilor umane din estul Europei, pe cand in vest predominau lampile cu ulei. In perioada medievala timpurie, lumanarile erau utilizate si pentru masurarea timpului, regele britanic Alfred cel Mare, un personaj istoric extrem de religios,  inventand gradatiile pentru a-si reaminti cand trebuie sa isi faca rugaciunile.

In 1878, cu ocazia Expozitiei Universale de la Paris, Sala Oglinzilor din Palatul Versailles a fost iluminata folosindu-se nu mai putin de 8.000 de lumanari. In prezent, lumanarile sunt utilizate in special cu rol estetic si odorizant sau ca articole de petrecere. In Romania, Legea nr.103/1992, privind cultele religioase, confera Bisericii dreptul exclusiv de a produce lumanari pentru cult.

Daca doresti sa folosesti lumanarile drept articole de petrecere, pentru ziua de nastere a copilului tau sau aniversarea unui numar rotund de ani de casatorie cu partenerul de viata, ai mai multe optiuni. La Ekopiro, magazin online autorizat de materiale pirotehnice, gasesti urmatoarele tipuri de lumanari:

- sub forma de bile (smiley-uri);

- lumanari neon onomastice;

- lumanari de petrecere colorate;

- spirale de petrecere;

- sub forma de cifre colorate (de la 0 la 9).

Asadar, daca este ziua copilului tau, poti alege fie articole de petrecere sub forma de cifre (una sau doua, in functie de varsta pe care o implineste), fie lumanari colorate, cu diverse forme funny, cate una pentru fiecare an din viata micutului sau micutei tale.

Atentie, insa! Chiar daca au dimensiuni reduse si par complet inofensive, aceste articole de petrecere pot provoca pagube imense daca sunt folosite necorespunzator. Nu de putine ori am citit cu totii stiri sau am vazut reportaje despre apartamente distruse sau chiar pierderi de vieti omenesti cauzate de manipularea gresita a lumanarilor, cum ar fi aprinderea acestora in bradul de Craciun.
Asadar, asigura-te ca respecti instructiunile de pe ambalaj si nu lasa lumanarile nesupravegheate, dar nici copiii sau animalele de companie singure in preajma acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.