Translate

luni, 18 mai 2015

Carti scolare pe intelesul tuturor

Pentru ca scriam ieri despre greselile de neiertat din manualele scolare, trebuie sa spun ca am avut brusc revelatia modului cum se nasc perlele de BAC sau de la alte examene pe care le dau copiii nostri. Pai, cu asemenea exemple intalnite in manuale, de ce va mirati de haosul din creierele elevilor? Stiam eu ce stiam cand am pastrat manualele mele de liceu, chimie si biologie, dar si o parte din culegerile de mate si fizica dinainte de revolutie. Cred ca le voi reciti ca sa pot sa-i traduc lui fiu-meu despre ce este vorba in cartile dupa care invata el.
Oricum, nu inteleg ce este atat de greu in a compune un text pe intelesul unor copii de gimnaziala, cu notiuni corecte si logic insiruite. Cu ocazia acestei discutii vreau sa va arat ultimele achizitii de la raionul de frantuzisme al magazinului Leonardo, v-am povestit despre el AICI . Intre timp, pretul cartilor a coborat la 1 leu, da, ati citit bine, 1 leu! Adica mai ieftin ca o paine feliata. Cum sa nu cumperi?!

Cele doua carti din fotografie, in limba franceza biensur, sunt amandoua pentru elevi, chiar si aceea cu invazia Kuweitului, a vrut-o fiu-meu pentru ca a vazut ilustratiile cu soldatii americani. Face parte dintr-o colectie ce cuprinde si Hiroshima, Cernobil, Caderea Zidului Berlinului, Crahul de pe Wall Street. Dupa cum se vede, este o carte-album in format A4, bogat ilustrata, impecabil tiparita, numai buna pentru a sintetiza unui tanar evenimentele de atunci.Am vrut insa sa va arat a doua cartulie, mana cereasca pentru orele de protectia mediului din scoala. Titlul se traduce astfel: "Cum sa va micsorati (reduceti) amprenta de carbon". Este o colectie de sfaturi (365 in total!) pentru noi toti, despre cum sa traim astfel incat sa contribuim cat mai putin la cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera si implicit la schimbarile climatice.
Oameni buni, va spun ca este o carte atat de utila, incat era suficient ca cineva cunoscator al limbii sa o traduca si sa puna informatiile intr-un auxiliar pentru scolari si ar fi iesit un lucru cu adevarat educativ, fara prea mare efort.
"CO2 este gazul cu efect de sera cel mai devastator pentru mediu. Gratie acestei carti veti descoperi cum sa reduceti amprenta de carbon, adoptand gesturi simple, realiste si usor de aplicat." Este ceva de neinteles aici?
Cartea este structurata pe capitole, referindu-se la incalzirea locuintei si climatizare, la folosirea electricelor si electronicelor, la modul de a gati hrana, de a face curatenie, de a gradinari si de a repara lucruri, la obiceiurile de la birou, din vacanta, la modalitati de transport.
" Televizoarele si celelalte echipamente electronice consuma energie chiar daca doar lumina de veghe este aprinsa (cand sunt in stand-by). Debransati-le atunci cand nu le utilizati! Puneti toate aparatele in aceeasi multi-priza ca sa le puteti debransa pe toate odata."
Toate sfaturile sunt redactate in acest stil simplu si la obiect. Ar fi un material de studiu usor de urmarit pentru elevi si lesne de retinut.


Un comentariu:

  1. Ce interesanta este cea cu amprenta de carbon...pacat ca nu sunt si in romana :D

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.