Translate

duminică, 17 mai 2015

Ineptiile zilei

Stiti voi cum este... Cateodata n-ai chef nici de gospodarie, nici de lectura, nici de hobbyuri, nici de televizor, parca ai vrea sa fii intr-o pestera si sa nu auzi pe nimeni. Ei, cam asa m-am simtit eu in aceasta saptamana. Noroc cu temele lui fiu-meu si cu manualele in care gasesc intruna chestii stupide, capabile sa-mi aduca un zambet pe fata. Desi nu este de ras deloc!
Am senzatia ca cineva isi bate joc de copiii nostri, dar astept in zadar sa fie aratat cu degetul. Cine a permis editarea unor carti scolare atat de proaste, nu rareori lipsite de orice logica?
Iata cateva exemple de enunturi fara nici o noima:

Limba romana-nu este manualul, este un auxiliar de consolidare (!)- de Florin Gardin, Maria Gardin, Florian Berechet, Daniela Berechet
Dupa cum observati astia sunt "specialisti" in familie. Ce grade de rudenie or avea? Soti si sotii, parinti si copii? Ce-mi plac mie afacerile astea in "La Famiglia". Amintesc de stilul mafiot.
"Pestii din rau au murit otraviti."
"Labus cel neastamparat rupe cu dintii zgarda."
Probabil erau deprimati cand au scris textele. Iar Labus face yoga de vreme ce reuseste sa apuce zgarda din jurul gatului, banuiesc ca era lesa de fapt.
" In ograda s-au adunat curcile."
Asta mi-a placut. Stiti vorba aia: "te uiti ca curca in lemne".
"In lastarisul uscat de pe coasta abrupta se ridica o cabana alba, cu flori rosii in fereastra."
Pe coastele abrupte nu se fac constructii, istetilor! Si in nici un caz nu mai ramanea lastarisul acolo daca aparea o cabana. Acum sunt eu deprimata...
"Biata Alba-ca-Zapada nu se gandi la nimic rau si se lasa pieptanata".
Nu-mi aduc aminte si pace care e faza cu pieptanatul din poveste.
"Candva, in muntii patriei noastre gaseai mult aur si argint sau metale pretioase."
Pai, se gasesc inca, iar aurul si argintul chiar sunt metalele pretioase. Autorii s-or fi referit la alte metale cu valoare economica.
"Roscata a traversat, blonda nu."
Si uite asa se nasc prejudecatile cu privire la blonde!
"Printesa era rupta din soare."
Adica foarte frumoasa?

Manual de Stiinte ale Naturii, clasa a III-a, de Sorina Cuzum, Gabriela Vasiloanca si Mihaela Radu
Ok, de ce sunt trei autori pe un amarat de manual de 63 de pagini? Era prea complex ca sa fie semnat de unul singur? Adevarul este ca un singur autor nu putea sa produca atatea aberatii, era neaparat nevoie de niste creiere reunite.
Ia sa vedem!
"Lumea inconjuratoare este formata din corpuri cu viata si corpuri fara viata."
Astia se refera chiar si la celule, microorganisme sau virusuri tot ca la niste "corpuri". Mai nou, nu mai avem fiinte/organisme si obiecte, ci avem corpuri de colo pana colo. Bineinteles ca avem si "corpurile ceresti", apar pe pagina urmatoare.
Doua pagini mai incolo, scrise probabil de alt autor, apar si obiectele: " O parte din obiectele care alcatuiesc mediul inconjurator au existat inainte de aparitia omului: rocile, pamantul, apele, plantele."
Astea sunt obiecte, fratilor, v-ati tampit?
Li se spune copiilor ca frunzele unor arbori au forma de ac, ca la altii cad frunzele toamna, dar nu li se spune ca unii sunt conifere, iar ceilalti foioase. In schimb se insista cu pomii fructiferi.
"Acum este interzisa vanzarea pieilor de aligator, incercandu-se salvarea lui".
Fals! Vanarea este legala, iar pieile se vand pentru ca provin din ferme de aligatori.
"Apa din precipitatii (ploi, ninsori) constituie una din sursele de hrana pentru plantele si animalele salbatice."
La asta nu comentez, este asa o tampenie de enunt ca trebuie sa il ignori.
Tot manualul este o insiruire de enunturi haotice, nesistematizate, o amestecatura de informatii care se doreste a fi adaptata nivelului de clasa a treia, dar nu face decat sa te ameteasca. Pe la pagina 53 este ceva numit "Schimbari in lumea plantelor si animalelor", o pagina in care se arunca elevului un talmes-balmes de pomi fructiferi, foioase si conifere, legume si cereale, animale de toate soiurile si ce se intampla cu acestea in cursul anotimpurilor. Nici macar eu, ca adult, nu m-as aventura sa retin asa ceva.
La pagina 55, la "Vietuitoare disparute" se trateaza numai dinozaurii, fara sa se sufle o vorba despre speciile disparute recent si cauzele care au determinat acest lucru. Dinozaurii sunt simpatici, dar sunt altele mai importante care au fost exterminate de oameni sau schimbarile climatice.
" Gunoaiele aruncate in ape infesteaza si ucid vietuitoarele..."
"Poluarea sonora este o maladie care are efecte biologice asupra omului, dar si asupra plantelor si animalelor. Este o boala moderna."
Sa ma ierte stimatele autoare, dar nu poti sa scrii un manual cand nu cunosti sensul cuvintelor. Verifica in DEX daca nu esti sigur. Gunoaiele nu infesteaza si poluarea nu este maladie/boala, puii mei la naiba!
Ma opresc aici, ca ma enervez din nou!

13 comentarii:

  1. cat tupeu tb sa ai sa iti pui numele pe asa grozavii! halal autori!

    stii...asta m-a facut sa ma gandesc la o gluma auzita acu catva timp: definitia intelectualului: este cel care nu se gandeste la sex pt 2 ore.
    cred ca minunatii autori de manuale...sunt intelectuali, dar numai dupa aceasta definitie! ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna definitie, inseamna cu eu mi-am dat doctoratul, hi, hi!

      Ștergere
  2. Autoarele erau rupte din floarea soarelui- necoapta.
    Imi imaginez ca trebuie sa fie frustrant si pentru parinti dar si pentru profesori.
    Iar copiii trebuie sa "execute" niste taskuri ciudate, pe care le vor uita repede, in loc sa se insiste pe elemente de baza. Iar selectia lecturilor pur si simplu s-a "imputit" si s-a inmultit, nu gasesc alte descrieri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-e mila de ala mic ca se chinuie sa retina trei propozitii si nu reuseste decat daca ii explic eu ce inseamna. Iar uneori sunt nevoita sa ii spun ca si alea sunt gresite sau sunt stupide. Este atat de simplu sa pui elemente de baza intr-un text cu logica, nu inteleg de unde au aparut acesti autori de manuale atat de lipsiti de orice viziune.

      Ștergere
  3. M-am lecuit demult! Încercând să înţeleg aberaţii din manuale de fizică sau matematică, am ajuns la concluzia că mai bine descarc "Manuale Epoca de aur". Măcar aşa, pot face pregătire cu puştiul meu cel mic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aberatiile nu sunt ceva ce trebuie inteles... ori nu intelegi ce scrie, ori iti dai seama ca e gresit...

      Ștergere
    2. Uneori chiar nu intelegi la ce se refera. De exemplu se spune ca:
      "Marile si oceanele sunt cel mai ieftin mijloc de transport."
      Fara alte explicatii. Am presupus ca un vapor, fiind mare, poate duce mai multa marfa, dar tot nu cred ca este mai ieftin asa.

      Ștergere
    3. :) Nu se construiesc autostrăzi, tuneluri, căi ferate, etc. ;)

      Ștergere
    4. Nu sunt costuri de întreţinere a infrastructurii şi nici şpăgi de dat! :)

      Ștergere
  4. Pacat ce se intampla cu manualele in ziua de astazi. Am observat ca scolarii au nevoie de foarte multe manuale si unele chiar sunt de slaba calitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, auxiliare atarna vreo 5 kile in ghiozdan. Si da, tot proaste sunt.

      Ștergere
  5. Vai şi amar! Şi să nu uităm că aceste "bâzdâgănii" au fost tipărite cu acceptul şi "binecuvântarea" Ministerului. Oare cine ar putea să dea socoteală pentru că li se bagă pe gât bieţilor copii, asemenea tâmpenii? Ca de obicei, nu e nimeni vinovat, nu răspunde nimeni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca au vazut ca sunt proaste dar tot n-au facut nimic sa le schimbe. Manualul de St Naturii e subtirel, putea fi refacut intr-o vara si retiparit.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.