Translate

miercuri, 9 septembrie 2015

Ce a mai ramas din perlele litoralului romanesc

Mini-vacanta mea de o saptamana s-a incheiat duminica odata cu plecarea din halta Neptun. Da, nu mai fusesem la Neptun de mai bine de zece ani. Sincera sa fiu, eu m-as fi dus catre Mamaia deoarece mi-a placut anul trecut acolo, dar consortul nu si nu, ca el merge in Neptun de cand era de-o schioapa si nu concepe sa aleaga alta statiune, Neptunul este steaua lui. Booon, Neptun sa fie, aveam totusi o amintire frumoasa despre acest loc, asa ca, profitand de reducerile de pret si prognoza meteo caniculara, ne-am luat biletele dorite.

HOTELUL
Alegerea hotelului a nascut controverse in familie. Eu trageam la chestii fara pretentii ca ieseam mai ieftin, al meu, sub influenta stirilor cu hoteluri pline de igrasie, a decretat ca vrea la 2D, care este complet renovat si olecuta mai piperat. Gasiti prezentarea Hotelului 2D pe site-ul dedicat acestuia. In balanta a atarnat faptul ca hotelul are piscina in interior si in exterior, jacuzzi si sauna si ofera acces liber la acestea. Din punctul meu de vedere aceste facilitati nu au compensat faptul ca nu am avut internet in camera, trebuia sa cobori la receptie ca sa butonezi, si nu am avut nici uscator de par ceea ce a fost o catastrofa. Anul trecut, la Majesticul din Mamaia ma lafaisem cu chestiile astea, nici nu concepeam sa car uscatorul in valiza. Rezultatul a fost ca m-am chinuit sa-mi usuc claia de par vesnic uda, pe balcon, la soare, prajindu-mi creierii si asa supraincalziti. Uscatoare erau, dar la dusurile de langa piscina.
Aaaaa, piscina! Piscina din interior, un bazin mare ce pornea de la 0,8 m si ajungea la 2 m adancime, avea apa la 30 de grade (verificat pe termometrul legat de scara). Stateai cu talpile pe gurile de alimentare si simteai cum baga apa calda. Piscina aia m-a uns la suflet si am petrecut ceva timp balacindu-ma. Veneam lesinati de la plaja si ne aruncam in apa calduta.
Baia din camera a fost un cosmar! Nu era mai mare decat debaraua mea si foarte prost gandita. Cand deschideai usa, aceasta atingea coltul dusului, asa ca trebuia sa intri si sa o inchizi sau sa calci prin dus ca sa ajungi la vasul de toaleta. Nu exista o polita sub oglinda si nu puteai sa pui obiectele de toaleta pe suportul chiuvetei deoarece le stropeai cand te spalai. Intre dus si wc nu era un perete de plastic si nici macar o perdea adevarata de dus, ci una dintr-un material sintetic care falfaia si nu oprea apa nicicum, iar scurgerea din pardoseala nu functiona bine. Suporturile de prosoape erau deasupra wc-ului si trebuia sa ai grija tot timpul sa nu le scapi in vasul de toaleta.
STATIUNEA
Neptunul a fost extrem de animat in perioada asta, era un puhoi de lume. Dar neingrijit. Cum te abateai spre laterale, pe malul lacurilor, in parculet, se vedeau gunoaie si o delasare totala: pavaje vechi, neschimbate de ani de zile, vegetatie abandonata, bancile de langa lacuri stateau nefolosite deoarece erau roiuri imense de tantari. La strada principala e cum e, in spate te apuca depresiile. Si mai depresivi am devenit dupa ce am facut o plimbare pana in Olimp. Dintre celebrele hoteluri dinspre faleza, unul este abandonat, numai termopanele mai rezista. Am facut o plimbare si in sens invers, spre Jupiter si am constatat ca vechile locuri de distractie, discoteci, terase, teatrul de vara, alte hoteluri sunt intr-o paragina totala. Te apuca jalea.
CLIMA
In timpul zilei nu se putea sta pe plaja decat pana pe la 11, 12 daca erai curajos. Se incingea nisipul atat de tare incat fierbeai cafeaua in el si nici nu puteai sa pasesti fara papuci. N-am scos nici macar un deget de sub umbrela si totusi sunt bronzata numai datorita nisipului care a reflectat razele solare. Seara si noaptea era o umezeala cumplita. Daca faceai greseala sa uiti haine pe balcon le gaseai ude complet. Nu reuseam mai deloc sa ne uscam hainele. Umezeala mi-a dat o stare de disconfort teribila.
MANCAREA
Mesele de la hotel au fost ok, erau in stil bufet suedez si extrem de generoase. Seara, trebuie sa recunosc ca am frecventat numai Spring Time unde exista si "impinge tava" cu mancare extrem de buna si diversificata. De fapt cam toata lumea prefera acest loc, seara era chiar inghesuiala. O singura data, de focul vremurilor de altadata, ne-am oprit la Terasa/Pizzeria Antik unde am dat 26 de lei pe o pizza obisnuita ceea ce mi s-a parut cam mult totusi. Cu 50 de lei la Spring Time trei insi mancau pe ruptelea, la Antik nu luai nici doua pizza. Asa ca vedeti de ce toata lumea se inghesuia la Spring Time.
LUMEA
Lumea era cam turbata. E drept ca nimeni nu se astepta la 35 de grade la inceput de septembrie, dar si sa stai pe plaja pana te faci tuci era nebunie curata. Foarte multi venisera cu copii mici, de cateva luni. Ba chiar cate doi. Pe care ii tineau in caldura de pe plaja, evident. Aia oracaiau ca erau stransi in pampers si in bratele parintilor, ba unii aveau si cate un body pe deasupra, parintii erau de o seninatate totala. Daca pentru un adult era insuportabil de cald, cum oare se simteau copiii aceia?
Am vazut persoane bronzate in ultimul hal, erau negre. Am vazut oameni in varsta, de peste 70 de ani, stand in plin soare, am vazut caini cu ditamai blana tinuti pe plaja de stapani, am vazut mame alaptand pe plaja, am vazut persoane arse si cu pielea rosie continuand sa stea in soarele necrutator in loc sa se acopere... Ma rog, tot soiul de lunatici care n-au priceput cum devine treaba cu radiatiile.
SHOPPINGUL

Daca am regretat ceva, a fost faptul ca nu am prevazut reducerile fabuloase de sfarsit de sezon si nu am venit pregatita din punct de vedere financiar. Se lichidau stocuri si erau magazine care ofereau totul la preturi de 10-15-20 de lei. M-am ales totusi cu o pereche de sandale de piele de la Mopiel, o firma romaneasca despre care am mai scris pe blog AICI
Am vazut in magazin colectia de pantofi cu modele florale si sunt tare veseli si viu colorati.
Sandalele mele sunt lucrate impecabil, nu stiu cat costau inainte, dar sunt facute cu respect pentru cumparator. Imbinarile sunt perfecte, nu vezi o ata atarnand sau vreun rest de adeziv inestetic.
Una peste alta, cu toate carcotelile mele, m-am simtit foarte bine. Nu tu migrene, sinuzite, ameteli si oboseli inexplicabile. Cum am revenit in Ploiesti le-am luat pe toate de la cap. Categoric imi trebuie o vacanta mai lunga, poate de o vara intreaga.

3 comentarii:

  1. avem speranta ca litoralul nostru o sa redevina ce a fost candva!

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci acolo ai disparut! :) mai, indiferent cum a fost sau nu conditile, principalul e ca ati avut o vacanta frumoasa!
    poate vreodata s-or trezi unii sa foloseasca cum trebuie banii care vin din impozitele platite de toti ceilalti!...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, chiar am disparut. Cum spuneam, conexiune la net ioc. Si nici la receptie nu era prea sigura. Nu stiu cine ar putea reface toata statiunea daca nu se impica statul.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.