Translate

vineri, 6 noiembrie 2015

DIY-Do it yourself…cu mult drag!



Când îmi vãd consortul achiziţionând câte o sculã, mã pufneşte râsul…
“A fost la ofertã!” exclamã el ofensat.
Eu chicotesc şi mai abitir şi pe bunã dreptate. Dacã ne-ar vedea cineva colecţia de şurubelniţe, cleşti, capete de bormaşinã, polizoare şi alte chestii pe care nici nu stiu sã le numesc, probabil şi-ar imagina cã al meu este cel mai grozav meşter din lume. Ei bine, nu este, dar, ca mai toţi bãrbaţii, are un apetit pentru ustensilele de tot felul. De fapt merge pe ideea cã este bine sã ai în gospodãrie tot ce-ţi trebuie, în cazul în care ţi se stricã ceva şi dai peste un instalator destul de tont încât sã nu vinã cu dotarea necesarã. Lucru puţin plauzibil, dar nu imposibil!

In schimb, eu chiar iubesc obiectele pe care le pot confecţiona singurã, numai cã nu mã avânt în proiecte mari, îmi lipseşte spaţiul deoarece locuiesc într-un apartament. La curte însã existã atât de multe amenajãri pe care le poţi face singur, mai ales din materiale care pot fi reciclate, cea mai ieftinã materie primã care existã. Aşa cã mã uit la emisiunile tv de profil, citesc articolele de pe net, urmãresc tutoriale de toate felurile.
Când a fost vorba sã tai sticle pentru a le transforma în vaze, am descoperit brusc şi cu mare încântare cã în cutia cu ustensile existã ceva cu vârf de diamant. Habar n-aveam când sau de ce cumpãrase al meu aşa ceva, dar s-a dovedit a fi extrem de util. Când a fost vorba sã asamblez etajera de lemn cumpãratã la pachet, am aflat şi de ce este bunã o maşinã de gãurit la casa omului. Apoi cu aceeaşi maşinã am înşurubat şi cuiele pentru un suport de prosoape, dar şi pe cele care au fixat taburetele deşãlate din bucãtãrie. Lucruri mãrunte totuşi…Cu totul altfel ar sta treaba dacã aş beneficia de un petic de curte sau de grãdinã. Bãnuiesc cã fiecare dintre noi ne dorim sa trãim într-un loc aranjat pe sufletul nostru, în aşa fel încât sã exprime ceva din personalitatea noastrã. Nu avem destui bani pentru proiecte ample? Nu stãm cu mâinile în sân, ne îndeplinim dorinţele acţionând singuri. Acesta este un curent care ia amploare la nivel mondial şi este cunoscut ca “Do it yourself!”
Proiectele de tip DIY pot fi extrem de amuzante şi generatoare de mari satisfacţii dacã ai un ajutor de nãdejde, adicã sculele necesare. Nu zic cã munca fizicã nu înnobileazã, dar este clar cã inventarea uneltelor electrice de tot felul ne-a scutit de multe bãtãi de cap, ca sã nu mai zic cã a permis accesul femeilor în astfel de întreprinderi mai solicitante. Este incredibil ce se poate realiza de exemplu cu o simplã bormaşinã.

In orice caz, mie îmi place sã visez ce aş putea amenaja pe o bucãţicã de teren, iar ideile de pe net sunt fascinante. Ultima descoperitã este cea cu refolosirea paleţilor de marfã, obiecte din lemn care se gãsesc la vânzare şi online, noi sau second-hand şi care pot avea întrebuinţãri diverse, putând fi chiar demontate pentru a se recupera stinghiile din care sunt fãcute.
Paleţii întregi pot fi suport pentru o terasã în jurul casei, iar realizarea acesteia este atât de simplã! Ai nevoie de una dintre maşinile electrice Makita, existã variante mixte de înşurubat şi gãurit, un motofierãstrãu pentru a putea tãia în unghi scândurile de lemn, ciocan, cuie… Aşezi paleţii de-a lungul peretului unde amenajezi terasa, tai scândurile în unghiul dorit, le aranjezi oblic, în stilul parchetului, şi le fixezi în cuie cu maşina de gãurit. Si dintr-o datã casa ta are alt aspect, mai primitor.



Am fost întotdeauna de pãrere cã un arbore bãtrân este un adevãrat miracol şi poate reprezenta punctul de interes într-un spaţiu. Chiar şi atunci când mor, arborii pot fi folositori, nu neapãrat pentru a face un foc, ci pentru a fi transformaţi în  obiecte de décor sau utilitare. Vreţi sã taiaţi trunchiul uscat din curte? Mai gândiţi-vã! Eu m-aş folosi de o drujbã pentru a reteza trunchiul la înãlţimea unei mese. L-aş putea lasa aşa, pentru o masuţã rusticã, sau i-aş adãuga un blat fixat în cuie (ar putea fi şi o veche tãblie de uşã) pentru a obţine o suprafaţã mai mare. Vara ar fi un excelent loc de stat cu prietenii, de bãut o cafea, de citit o carte.

Si pentru cã am vorbit de masã, este evident cã vã trebuie şi nişte scaune. Aveţi maşinã? Nu mai ştiţi ce sã faceţi cu cauciucurile uzate? Ei bine, cu aceeaşi maşinã de gãurit eu aş perfora marginea interioarã a cauciucului, iar apoi aş trece sfoarã prin gãuri, confecţionând partea bunã de aşezat. Aş pune douã sau trei cauciucuri unul peste altul, în funcţie de ce înãlţime doresc.
Dacã nu aveţi aplecare spre finisaje de calitate, puteţi folosi ramurile brute, mai groase, ale arborelui uscat de care vorbeam mai sus, ca suporturi de perete pentru plante ornamentale. 



Cu ajutorul unui fierãstrãu pentru decupat se poate crea o adânciturã pe mijlocul lemnului, acolo unde vreţi sã puneţi pãmântul pentru plante. Fixaţi în cuie, pe gard, ramurile la nivele diferite si adãugaţi plante curgãtoare. Aranjamentul va înfrumuseţa orice împrejmuire, oricât de veche şi ponositã ar fi. Ba chiar eu aş prefera-o învechitã pentru aspectul romantic.
Bineînţeles ca nu poţi avea o curte napãditã de buruieni, oricât de micã ar fi. Aleea de piatrã naturalã, pierzându-se în iarba crudã, perfect tunsã, este idealul oricãrui spaţiu. 

Aş alege cu siguranţã ceva din categoria motocositoarelor, mi se par perfecte pentru suprafeţe restrânse sau când ai de “ajustat” gazonul în jurul unor colţuri sau muchii.
Iar vecinii…Ei bine, este de preferat sã nu îi ai în raza vizualã, nici mãcar dacã îţi sunt cele mai apropiate rude. Mie îmi place intimitatea, dar nu cea obţinutã prin intermediul unui gard cât casa, ci cea datã de bariere naturale cum sunt arborii si arbuştii plantaţi pe lângã împrejmuirea curţii. Asta înseamnã cã nu trebuie sã-mi lipseascã maşina de tuns gard viu pentru a avea control asupra vegetaţiei nu prea înalte.
Nu duc lipsã de idei. Indiferent ce vreţi sã amenajaţi, nu porniţi la drum fãrã scule inteligente, adicã scule GTools. Magazinul online oferã tot ce vã trebuie pentru proiectele de acasã, dar şi pentru întreţinerea spaţiului din jur. Nu uitaţi niciodatã echipamentul de protecţie! Chiar dacã nu sunteţi profesionişti şi lucraţi de plãcere, tot trebuie sã fiţi atenţi şi sã nu vã lipseasca o cascã şi mãnuşi.
Mai presus de toate însã, proiectele de tip DIY vã economisesc bani şi sunt prietenoase cu mediul. Reciclare şi iar reciclare…soluţiile sunt nenumãrate!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.
 

8 comentarii:

  1. Îmi place ideea cu trunchiul de copac! Spor!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce te pui contra? daca era la oferta?? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma omoara cu ofertele!!! Oferte sunt tot timpul, nu-i obligatoriu sa cumperi chiar tot. dar adevarul e ca au fost bune la un moment dat sculele luate de el.

      Ștergere
  3. Mie-mi place setul de masute si scaune... extraordinar!
    Da, ca de obicei, un articol de nota zece! Ti-am spus si data trecuta... creativitatea e la tine acasa! :)
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! pacat ca n-am spatiul in care sa aplic ideile, ca scule ar fi usor de gasit.

      Ștergere
  4. daca ti-ai pune mana si la treaba asta, sigur ariesi ceva fain! am vazut un apartament intreg mobilat cu paleti! am zis ca nu-i adevarat! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, am vazut mobila din paleti, e grozava, e gata facuta, doar sa-i salti unul peste altul.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.