Translate

marți, 3 noiembrie 2015

Forţa fie cu voi!(“Specialistul” nostru în calculatoare, mai bine zis vecinul de la etajul 12, un puştan de vreo 20 şi ceva de ani care ne reparã aparatul încã de când l-am cumpãrat, mãsoarã cu un ochi critic mãţãraia electronicã plinã de praf.
“Dacã mai fluctueazã o datã tensiunea, s-ar putea sã aveţi o surprizã…”
Intinde mâna în lateralã şi apucã ţeava aspiratorului…)


Piesã într-un singur act, genul “dramã”
Personaje: regina RAM, comandorul CPU, senor DVD ROM, membri ai consiliului
Preambul:
La zece ani dupã ce terraformarea planetei Psi devenise o certitudine, consiliul se confruntã cu prima furtunã solarã din sistemul Alpha. Cozi imense de plasmã, pale fulgurante de praf interstelar şi vânturi spaţiale cu viteze infernale lovesc scutul de protecţie ridicat ca o cupolã deasupra micuţei planete. Steaua aflatã la milioane de kilometri distanţã se profileazã ca o gigantã roşie pe fundalul întunecat al cerului.
Décor:
Sala de Consiliu de pe nava de supraveghere plasatã pe orbitã este cufundatã într-o linişte de rãu-augur, fotoliile din jurul mesei opalescente din mijloc sunt în întregime ocupate. Chipuri îngrijorate se mãsoarã reciproc, dar privirile sunt irezistibil atrase de silueta înaltã din dreptul geamurilor groase. RAM, regina poporului de exploratori ce încercase sã colonizeze sistemul Alpha, priveste fascinatã jocul aurorelor boreale pe scutul protector. In ciuda frumuseţii, fenomenul o îngrozeste. Se întreabã înfioratã cât va mai rezista firavul obstacol de energie generat de SURSA pe care o aduseserã primii pionieri. Oamenii aveau o nevoie disperatã de a ramâne în acest refugiu nesigur. Pur şi simplu nu aveau alternativã!

Comandorul CPU (se tânguie cu o voce gravã):
“Regina mea, nu cred cã trebuie sã amânãm! Astãzi, acum, trebuie sã luãm o hotãrâre. Nu putem sacrifica atâţia ani de muncã, nu putem ignora eforturile şi vieţile pierdute, suntem atât de aproape. Dacã renunţãm, nu ne mai putem întoarce niciodatã, nu în generaţia asta…Vom pierde bazele de date, protocoalele de terraformare, toatã istoria acumulatã…”
Regina RAM (ofteazã imperceptibil şi se întoarce cu faţa spre salã, nu îşi permite sã îşi arate disperarea, calmul supuşilor sãi în astfel de clipe derutante este extrem de preţios):
“Fiţi pe pace, domnule! Inţeleg dramatismul situaţiei, vom lua o hotãrâre. Este clar cã SURSA iniţialã nu mai face faţã cerinţelor de astãzi, deşi…”
Aruncã o privire scurtã, acuzatoare, spre unul dintre membrii adunãrii, o figurã ascuţitã, cu ochi mici, ca de şoarece, şi gesturi servile. 
“Senor DVD ROM, nu ghilda voastrã a cerut instalarea noii plãci video? Aţi spus cã negustorii de gigabites au nevoie sã-şi extindã piaţa şi trebuie sã deschidã alte gãuri de vierme spre sistemele exterioare, dincolo de limitele actuale…Asta nu înseamnã mai multã putere? Putere pe care oricum SURSA noastrã de-abia o asigura pentru terraformare?”
Senor DVD ROM (se foieşte neliniştit în fotoliu, conştient cã este ţinta unui atac, îşi frânge mâinile cu o falsã supunere, dar şuieratul lui sunã ca cel al unui şarpe veninos):
“ Inãlţimea Voastrã, placa video a servit inclusiv intereselor poporului nostru. Vã reamintesc cã fãrã tehnologia vizualã furnizatã de aceasta n-am fi ajuns niciodatã la limitele galaxiei noastre şi la universul alternativ din gaura neagrã Desktop. Este adevãrat cã am suprasolicitat SURSA, dar informaţiile de pe reţeaua multivers au fost nepreţuite pentru ceea ce facem aici.”
Regina RAM:
“Fie cum zici tu, senor. Nu încerc sã-ţi contest meritele, dar mi-este din ce în ce mai greu sã accesez depozitul HARD cu informaţii. Terraformarea stagneazã, nu zic cã nu este pe calea cea bunã, dar ar trebui sã ne grãbim. Incã o furtunã ca aceasta şi ne putem lua adio de la acest sistem.”
Membrii consiliului tac. Toţi ştiu cã regina RAM îmbãtrâneşte, iar memoria ei dã rateuri, încetinind tot procesul.

(“Specialistul” se scãrpinã în cap, încercând sa-şi adune ideile pentru a ne spune ce este în neregulã cu calculatorul nostru.
“Oameni buni, aveţi urmãtoarea problemã…Vreţi sa umpleţi aparatul cu toate prostiile, vreţi sã faceţi gaming la nivel performant, vreţi sã vedeţi filme, vreţi sã stocaţi câteva sute de poze cu niste componente completamente depaşite moral. Eu nu fac decât sã cârpesc, dar la un moment dat sursa o sã pocneascã, asta e clar! Luaţi o memorie mai mare şi schimbaţi sursa, va ajut sã gasiţi una, într-un magazin online de surse, care sã facã faţã la ce vreţi voi”)

Regina RAM (îşi îndreaptã spatele):
“Imi pare bine cã sunteţi cu toţii aici, am un anunţ de fãcut. Am trimis dupã fiica mea, DDR3, prinţesa pare sã fie pregãtitã sã îmi ia locul.”
Comandorul CPU (icneşte, rumoare în salã):
“Dar Inãlţimea Voastrã, prinţesa este doar o adolescentã”
Senor DVD ROM (îşi strâmbã gura într-un rânjet ce-i dezveleşte dinţii ascuţiţi). Vorbele reginei îl ung pe suflet. Undeva, bine ascunsã într-una dintre navele-cargo ale ghildei, stãtea frumos ambalatã o sursã UPS, un soi de mercenar super-protejat la orice formã de energie a universului. Acum era momentul sa speculeze preţioasa încãrcãturã şi sã obţinã câteva beneficii pentru neamul sãu de negustori. Se înclinã curtenitor cãtre reginã:
“Stãpânã, ultima oarã când am navigat pânã la marginea carcasei galactice, am avut ocazia sã cunosc civilizaţia porturilor input-output. Creaturile acelea trãiesc de pe urma jafurilor, au un caracter îndoielnic, dar deţin tehnologii nemaivãzute. De la ele am cumpãrat scutul UPS, este singurul pe care l-am vãzut în ultimii douãzeci de ani. Cu îngãduinţa ta, il voi pune la dispoziţia coloniei de pe Psi…”

Regina RAM (cu dispreţ în voce):
“Eşti prea-amabil, senor. Sunt sigurã cã doreşti ceva în schimb. Probabil vechea placã de bazã pentru comunicare între coloniile planetei…Conexiunile ei, deşi depãşite, nu sunt chiar de lepãdat. Mai ales cã ai putea avea un oarecare control asupra mea. Nu, mulţumesc! Prefer o modalitate clasicã, dar mai sigurã. Am fãcut rost de o nouã SURSA, va sosi mâine cu nava-amiral a flotei spaţiale”
Senor DVD ROM (îngãlbenit de furie, de-abia abţinându-se sã nu rãcneascã):
“Prea-bine, Majestate…Dacã îmi permiteţi, ar fi bine sã verificaţi cu atenţie provenienţa …”
Regina RAM (îl întrerupe abrupt, cu trufie):
“Senor, nu sunteţi singurul negustor cu experienţã de pe-aici. Sistemul Fortron este cel mai renumit producãtor de surse. Si nici nu are pretenţii ambalate în amabilitãţi gratuite. Nu mai am nevoie de preţioasele servicii ale ghildei, sunteţi liber sã plecaţi din consiliu.”
Senor DVD ROM se retrage cu spatele adânc înclinat, mormãind blesteme la adresa reginei.

(La recomandarea “specialistului” nostru, am profitat de ofertele la componente de pe marketonline.ro si am achiziţionat o sursã nouã, suficient de puternicã pentru a ne permite performanţele pe care le doream din partea calculatorului. Dar ceea ce este mai important, sursa noastrã Fortron are toate protecţiile posibile şi un ventilator de 120 mm, silenţios şi eficient. Acum putem sã navigãm fãrã grijã…Forţa este cu noi!)

 Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.

4 comentarii:

 1. :) Interesantă şi frumoasă abordare. Se vede că citeşti SF!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, sunt femeie si nu mi-e prea usor sa inteleg cam ce face fiecare componenta, dar cu sursa stiu sigur ca mereu pocneste cate una la serviciu.

   Ștergere
 2. Răspunsuri
  1. La sf sau la componente? La sf mai mult, la componente a trebuit sa ma documentez vreo doua zile.

   Ștergere

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.