Translate

duminică, 23 iulie 2017

Mass media locala si prostia premeditata

In momentul acesta am o mie de lucruri de facut, dar am hotarat ca trebuie sa scriu vreo doua vorbe despre o problema care pe mine m-a deranjat teribil in ultimele cateva saptamani.
Totul a pornit de la publicarea in ziarele locale a unor articole despre chestiuni pe care le cunosc direct si in amanunt deoarece lucrez cu ele. Si deoarece institutia la care sunt angajata nu a fost intrebata niciun moment de ziaristi despre corectitudinea datelor prezentate. Asta mi-a readus in memorie nenumaratele ocazii in care am citit articole atat de proaste, incat eu si colegii mei nu stiam daca e vorba despre rea-vointa, lipsa de profesionalism sau doar un IQ scazut al autorului.
Atunci cand cititi vreo stire alarmista sau scandaloasa in presa, v-as sfatui sa nu o luati ca atare si sa nu va ofuscati pe retelele sociale daca observati ca:
-autorul nu precizeaza sursa informatiilor;
-in text nu sunt citate cu ghilimele spusele vreunui personaj oficial direct implicat in poveste sau nu este redat un interviu;
-autorul pare doar sa interpreteze ceea ce a vazut el pe internet;
-textul pare dezlanat, ilogic, cu greseli de redactare/editare.

Va avertizez ca IQ-ul angajatilor din presa locala este greu de stabilit, uneori nu par sa poata scoate un articol coerent si corect nici macar dupa ce li se inmaneaza un text scris pe care trebuie doar sa-l rezume sau sa-l copieze ca atare. Chestia asta am patit-o de-a lungul anilor, dupa nu stiu cate conferinte de presa in care ziaristii au primit si foaia cu informatiile puse cap la cap, dupa care in presa au aparut asemenea enormitati incat e greu de presupus ce i-a determinat sa denatureze in asemenea hal textul.
In unele cazuri am dat vina pe tineretea ziaristilor. Unii par picati de pe alta planeta, nici macar nu stiu care sunt institutiile din judet, darmite cu ce se ocupa fiecare. Si aceeasi parere o veti afla daca intrebati angajatii de la orice institutie, nu pretind ca a mea a fost mai oropsita decat altele.

Lipsa de profesionalism din presa locala se intalneste uneori cu reaua-intentie. E mai banos  si mai putin obositor sa scoti o stire trunchiata, de scandal, decat sa te agiti si sa obtii date corecte de la toate partile. Chestia cu verificarea din trei surse e pur americaneasca, nu va bazati pe aceasta practica. La noi s-a intamplat sa protestam, sa-i anuntam ca nu e corect ce au prezentat, ca trebuie sa dea o dezmintire, ei sa zica ca "da" si sa apara un al doilea articol la fel de confuz ca primul.

Poate va intrebati de ce institutiile nu reactioneaza vehement, de ce nu sunt tarati in tribunal jurnalistii de doi bani, poate s-ar invata minte. Nu stiu de ce nu se iau masuri pe potriva, banuiesc ca este vorba despre posibilitatea de a asigura asistenta juridica, despre banii care ar trebui cheltuiti de stat, nu stiu toate motivele. Dar stiu ca jumatate din proasta reputatie a institutiilor statului se datoreaza articolelor lipsite de fundament, neverificate, distorsionate, pline de inadvertente, aparute in presa. Iar articolele astea au prins la public si au creat un soi de prapastie intre cetateni si cei care ii servesc.
(Exemplu: Ni s-a intamplat sa ne contrazicem cu diversi oameni care venisera sa depuna hartii ca sa acceseze X program deoarece auzisera ei la radio ca in nu stiu care judet se primesc dosare, in conditiile in care programul este national si se deschide concomitent in toata tara. Si aia se ratoiau la noi ca nu vrem sa le primim dosarul!).

Dragii mei, inchei cu un sfat de o platitudine infioratoare: nu mai credeti tot ce cititi. Va enervati degeaba si nu merita!

3 comentarii:

  1. si facem si riduri, nu? :)... chiar nu credem tot ce citim in presa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e deloc o "platitudine infioratoare". Eu am cam trecut in cealalta extrema: nu cred nimic, cu atat mai mult titlurile sforaitoare, indiferent de autor. Cand am nevoie de o info, nu ma uit prin gazete. Mi se pare o pierdere de vreme. Mereu m-am intrebat de ce nu se reactioneaza atat de evident. Cred ca sunt multe cauze si pana la urma trebuie sa stii pe ce iti consumi energiile. Merita reactia sau nu. Poate ca un caz, doua de efect ar merita, dar si subiectul trebuie sa aiba o plaja mare de impact.
    E complicat cu ganditul, din pacate...
    Tu ai spus:"nu stiam daca e vorba despre rea-vointa, lipsa de profesionalism sau doar un IQ scazut al autorului". Cred ca toate la un loc, iar uneori poate ca urmeaza si o rasplata pentru autori, nu avem de unde sti...

    O duminica faina si cu idei mai luminoase, iti urez cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.