Noi am stat priponiti in scaune si ne-am bucurat din plin de aventurile robotice, ca se cheama ca suntem fani inraiti si nu ne impiedicam noi de vorbe aruncate de unul si de altul...
Dar nu de maretul SF este vorba in acest articol, ci de alt serial care mi-a rupt inima mai acum ceva ani, pe vremea cand mancam telenovelele pe paine si in doze zilnice atat de mari, incat aproape ca invatasem spaniola si portugheza fara niciun curs de specialitate. Sincera sa fiu, in prezent nu m-as mai fi intors la dragostea dintai in materie de seriale daca n-as fi dat cu ochii in supermarket de vitrina cu inghetata.
Ce legatura exista intre inghetata si telenovele? Aparent niciuna, desi, la o analiza mai atenta si daca sunteti consumatori de ambele, veti observa ca obsesia gustativa se manifesta cam la fel cu cea vizuala si este greu de controlat, declansand nevoia de a fi satisfacuta la orice stimul cat de mic.
Si uite-asa, stand eu in fata zecilor de marci de inghetata, incercand sa ma hotarasc asupra uneia, imi cad ochii pe o cutie de culoare intunecata, inspirand pasiunea sud-americana: Siviero Maria
Si ma trezesc murmurand pentru mine, cu ochii cat cepele la bunatatea din vitrina: Siviero Maria, inima salbatica, ai, ai, ai... Affogato cioccolato...
Nu, nu era spaniola sau portugheza, era fix italiana si nu era inghetata, era gelato. Dar nu asta conteaza, ci faptul ca numele a deschis o usita spre o amintire draga, telenovela Corazon salvaje (Inima salbatica), un soi de etalon al productiilor latino, unul dintre filmele de mare calitate din acest gen.
Of, ce-mi mai placea sa urmaresc aceasta poveste de epoca! Dragoste, intriga intunecata, buni si rai, asupriti, nobili si amarati, rasturnari de situatie, razbunare, nedreptati, gelozie furibunda, saruturi pasionale... Pe cuvant ca seria asta a fost un soi de gelato Limone e Fragola, dulce-acrisor, cu parfum de fantezie misterioasa.
Si ca sa pun capac, ma indragostisem de Juan del Diablo (jucat de regretatul Eduardo Palomo), o placeam teribil pe cumintica Monica de Altamira (Edith Gonzalez), dar in acelasi timp o admiram in secret pe rautatea si descurcareata de sora'sa, Aimee de Altamira (Ana Colchero). Astia trei formau un fel de combinatie exploziva in care relatiile se schimbau cu viteza luminii, cam cum se completeaza si se resping senzatiile cand gusti prima data gelato Pistacchio Gianduia, o asociere rafinata de fistic si ciocolata cu alune de padure.
"Corazon salvaje", cel din 1993, este varianta cea mai reusita, realizata dupa o carte de Caridad Bravo Adams, produs in Mexic, cu o actiune ce se desfasoara la inceputul secolului al XIX-lea pe mosia Campo Real. Salbaticul corsar Juan del Diablo, un bastard renegat de tatal sau biologic, se vede tradat de parsiva Aimee de Altamira cu care avea o legatura secreta si nu tocmai de bun-augur, adica de viitor, dat fiind diferenta de clasa sociala. Aimee vrea sa faca o casatorie avantajoasa cu Andres, asa ca Juan turbeaza de furie in stil gelato Stracciatella, adica vede negru in fata ochilor, uneori cu vagi dare albe, in functie de scenele din film.
Potolirea lui Juan se datoreaza diafanei si blondei Monica, naiva si aeriana, delicata si cremoasa, blanda si la fel de uniforma in simtire ca Vaniglia del Madagascar, o domnisoara civilizata care se indragosteste lulea de barbatul dur si neimblanzit, facand-o pe Aimee sa regrete ca l-a indepartat cu multa cruzime.
La fel de satisfacator ca un gelato original este si finalul acestui serial, cand toate se rezolva in stil telenovelistic, adica pe un ton optimist, raii isi primesc rasplata si indragostitii reusesc sa ramana impreuna.
Zau daca nu merita sa mananci o cutie de Siviero Maria per episod!
Si daca nu v-ati convins ca este benefic pentru spirit sa asociati un gust de exceptie unui serial de exceptie, va mai spun doar ca gelato este o delicatesa autentic italiana, cu mare traditie, un desert mai fin, mai aerat si mai sanatos decat inghetata deoarece contine doar 7% grasime. Asa ca puteti sa savurati chiar doua cutii la o vizionare, numai sa alegeti un serial mai lung ca sa aveti timp sa incercati temeinic toate varietatile de gelato.
Post scripum: Gelato Siviero Maria are inceputurile oficiale prin 1958 cand Guglielmo Visani a vrut sa "imortalizeze" retetele traditionale de inghetata italiana. Dupa o jumatate de secol de succes si cateva imbunatatiri, aceasta gelato inca este decorata manual, astfel incat nicio cutie nu seamana cu cealalta.
Pofta buna si vizionare placuta!
Ce ne faci tu noua?!
RăspundețiȘtergereM-aş fi aşteptat să asociezi acest gelato mai degrabă cu un serial SF sau fantasy decât cu o telenovelă. :)
RăspundețiȘtergereHe, he, credeai ca zic de Transformers, este?
ȘtergereNici chiar aşa departe. Mă gândeam la ceva gen Babilon Five sau Galactica, un pic mai retro. :)
Ștergerevreaaau!
RăspundețiȘtergereEu le-am luat la rand, daca ma pornesc nu ma las pana nu incerc toate sortimentele.
Ștergere