In seria de filme pe care le urmaresc cu gura cascata, asa de tare ma fascineaza, este si "Prospectors", un reality show despre cautatorii de pietre pretioase din SUA. Si fiindca mie imi plac teribil cataroaiele de tot felul - am in casa colectia de la d'Agostini, iar cand eram mica stateam ore in sir pe albia garlei, cautand pietricele colorate- este evident ca nu am putut rata acest serial. Dupa cautatorii de aur, de jad sau de meteoriti, cei care se aventureaza in zone salbatice ale Americii, pe urmele pionierilor de altadata, sunt oameni extrem de pasionati. Ca scoti bani este una, dar sa scurmi saptamani in sir, pe munte, sub ploi sau zapada, tine si de pasiune, asta e clar. Gemele in culori superbe, translucide sau opace, combinate cu alte minerale sau in stare pura, sunt incununarea chinului de un sezon intreg, iar unele valoreaza multi, foarte multi bani!
Va recomand serialul cu mare drag, il puteti viziona pe canalul Viasat Explore.
Dar nu despre asta doream sa va povestesc, ci despre informatiile interesante pe care le poti gasi, urmarind acest serial. Asa am aflat eu ce reprezinta "agatul de Detroit".
Numele de agat este un soi de ironie deoarece nu se refera la o piatra adevarata. Se mai numeste si fordita sau agatul de motor deoarece a fost dat la iveala in fabricile de masini din Detroit-SUA. Cineva a descoperit ca straturile diferite de vopsea veche pot fi taiate in forme multicolore care aduc cu desenele mineralelor din natura.
Procesul de formare avea loc pe vremea cand vopsirea automobilelor nu era automatizata, totul se facea de mana. Stropii de vopsea imprastiati prin ateliere se suprapuneau, stratul se ingrosa si se solidifica de-a lungul anilor. Mai mult, straturile formate astfel pot dezvalui un soi de istoric al culorilor la moda de-a lungul timpului. Astfel, se pot observa galbenul pastel si un verde marin deschis care au disparut de multi ani din gusturile cumparatorilor. Ca urmare, si fragmentele ce contin aceste nuante sunt considerate cele mai valoroase pe piata.
Si uite-asa s-a gasit o intrebuintare deseurilor de vopsea. Bucatile au fost taiate, astfel incat sa poata fi utilizate pentru bijuterii.
Fordita Corvette foarte rara-pandant de JewelryDesignsbyLee |
Fordita in pandant de argint- ShootingStarWorks |
Bratara de Michigan Jewelry |
Brosa din argint cu fordita - de betsybensen |
Bratara de Temi (etsy.com) |
Pandant din aur cu fordita-de JoaniesCreations |
Natura e, pur și simplu, incredibilă!
RăspundețiȘtergereSuna tare interesant! Acum însă daca au scăpat de toxicitatea din vopsele..e alta poveste. Însă ideea e faina.
RăspundețiȘtergereDa, cred ca plumbul era cel mai periculos, nu stiu ce mai continea vopseaua pentru automobile. Oricum, americanii sunt maestrii la inventat lucruri pretioase si se entuziasmeaza din chestii carora noi nu le vedem valoarea.
ȘtergereEu n-am citit textul, am crezut ca-s naturale. Am vazut ceva in realitate, aratau similar. E adevarat, culorile nu erau atat de vii. Chiar si-asa...sunt superbe. Insa ce e creat de natura e (infinit)superior.
ȘtergereFoarte frumos! E uimitor ce le mai trece prin cap! Cât despre toxicitate... sunt convins că au o acoperire transparentă nedăunătoare.
RăspundețiȘtergerePrecis sunt lacuite, asa se pune in valoare si culoarea.
ȘtergereMi se-ntampla des sa ,,frunzaresc" articole, dar revin mereu asupra celor care mi-au atras atentia.
RăspundețiȘtergereNu mi-ar fi trecut prin cap sa dac din astfel de resturi...bijuterii. Imi plac si cele facute din piese/elemente din ceasuri vechi.
Oricum e toxic tot ce ne înconjoară, până si barbații daca nu-s bine aleși :)
RăspundețiȘtergere