Aceasta va fi o recenzie scurta, scurta, ca si cartea de 58 de pagini pe care am cumparat-o din libraria Carturesti.
Stephen Hawking, binecunoscutul om de stiinta plecat dintre noi in martie 2018, este celebru nu numai pentru cercetarile sale in domeniile fizicii si astrofizicii, ci si pentru modul cum a popularizat aceste notiuni greu de inteles pentru publicul larg. Cartea sa "Scurta istorie a timpului" s-a vandut in zece milioane de exemplare!
Printre multe alte contributii aduse, Stephen Hawking este autorul unor cercetari efectuate asupra gaurilor negre. Mai mult, el a reusit sa-si rezume munca in doua prelegeri a cate 15 minute tinute la BBC in anul 2016. Cartea "Gaurile negre" este transcrierea acestor prezentari si a aparut la noi la Editura Humanitas, cea care a scos si alte titluri ale marelui cercetator.
58 de pagini in care stiinta se imbina cu umorul si misterul. Gaurile negre, aceste obiecte cosmice relativ recent descoperite, a caror existenta a fost intuita in anii 50 de John Wheeler, sunt relevate publicului intr-un limbaj accesibil, prin comparatii care sa faca mai usor de inteles fenomene extrem de complexe. Stephen Hawking scrie o carte pe cat de simpla se poate, despre un subiect care a furnizat multa materie prima operelor science-fiction.
Cartea este asezonata inclusiv cu desene, ca instrument eficient pentru ilustrarea notiunilor prezentate. Explicatiile incearca sa lase la o parte limbajul criptic al stiintei si sa coboare la un nivel cat de cat inteligibil pentru profani. Dar niciun fel de limbaj, oricat de periat ar fi, nu poate acoperi toata complexitatea spatiului cosmic, asa ca n-as putea spune ca o persoana totalmente pe dinafara subiectului poate descifra din prima o astfel de scriere. Si totusi, daca cineva manifesta dragoste pentru acest domeniu si are dorinta sa invete, atunci cartea lui Stephen Hawking este un bun punct de pornire. Dupa care se poate uita la filmul Interstellar. Dap, este un film atat de corect din punct de vedere stiintific, incat autorul il pomeneste la un moment dat ca exemplu.
Exista o introducere scrisa de David Shukman, editorul departamentului stiintific al postului BBC si exista o nota scurta la final despre viata lui Stephen Hawking, cel care sta alaturi de Albert Einstein, ca unul dintre cei mai mari cercetatori si teoreticieni ai ultimului secol.
Si daca aveti pe-acasa un copil care sta cu nasul in SF-uri si carti despre Univers, puneti-i in mana si aceasta scurta lectura, il va interesa cu siguranta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.