Translate

vineri, 2 noiembrie 2012

Ceramicã


Nu toatã lumea agreeazã obiectele de ceramicã, de multe ori este asociatã cu ceramica grosierã existentã prin târgurile noastre. Trebuie sã recunosc ca, în mare parte, obiectele de pe la noi sunt nişte kitchuri lamentabile. Atenţie, nu vorbesc despre ceramica tradiţionalã al cãrei meşteşug şi decorare sunt duse mai departe de adevãraţii artişti populari, astfel de obiecte sunt recunoscute pentru fineţea lucrãturii şi evident, au un preţ pe mãsurã, şi nici despre ceramica realizatã la modul industrial ca toţi avem în casã farfurii şi cãni din comerţ.   

inconfundabila ceramica transilvaneana
decoratiunile alb-albastru, o marca a ceramicii de Transilvania

Ceea ce existã la noi pe piaţã reprezintã adeseori importuri din China, Thailanda, Turcia, India şi mai rar producţia autohtonã care mie mi se pare sãrãcãcioasã şi cantitativ şi calitativ. Totuşi ceramica poate fi spectaculoasã atunci când e fãcutã cu pasiune, indiferent cã este decorativã sau utilitarã.
Nu am gãsit de exemplu nici un site/blog românesc, cu excepţia unor sporadice secţiuni de magazine online ale unor firme, care sã promoveze meşteşugul şi sã comercializeze produsele...Or fi dar nu sunt suficient de vizibile. Olaritul este totusi o indeletnicire minunata si poate fi un hobby pentru multi. Este adevarat ca necesita mai multe cunostinte si material deosebit plus o oarecare indemanare...ca sa nu mai zic de partea tehnica. Cele mai multe site-uri sunt din SUA şi Anglia. Produsele expuse sunt de un bun-gust si o calitate excepţionale, le cumperi de drag, chiar împodobesc şi înveselesc o sufragerie sau o bucãtarie! Nu sunt ieftine dar scoţi mai uşor banii din buzunar pentru ceva ce îţi face realmente plãcere. Artiştii noştri se avântã de obicei şi cer nişte preţuri de te lasã mascã, numai pentru faptul cã au un oarecare renume, te uiţi la o vazã informã pictatã în douã linii şi te întrebi ce poate sa coste atât!
Din oarecare motive obscure, mie îmi plac foarte mult ceainicele şi stropitorile şi nu-mi plac mai deloc vazele. Si îmi place sã folosesc la ceva un obiect, nu sã-l ţin pe un raft în vitrinã. Iatã cele câteva obiecte de ceramicã artizanalã pe care le am în casã. Dupã care vã las sã admiraţi obiecte de prin alte pãrţi pe unde funcţioneazã economia de piaţã şi concurenţa. Cu rezultate care se regãsesc în frumuseţea produselor...
Daca aveti apartamente de doua camere , adica micute, fara spatiu, puteti folosi rafturi metalice pentru sistematizare si expunerea obiectelor voastre preferate, inclusiv ceramica.

un set pe care l-am castigat la un concurs
 
O stropitoare in care tin ustensile de bucatareala
O cana supradimensionata in care tin tacamurile
Lucruri americane facute cu gust
un ceainic girafa foarte amuzant
un obiect ornamental ce imita frunzele
casuta de pasarele
o vaza in forma de boboc
o vaza in forma de feriga
un obiect italian traditional
o oala cu model indian
cani cu model modern stilizat
ceramica poate sta si in camera copilului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.