Translate

joi, 27 septembrie 2012

Supravieţuitorul



A murit Sven Hassel.
Scriitorul. Nu ştiu dacă i-aş spune chiar scriitor…scriitor din perspectiva faptului că a dăruit publicului un număr relativ mare de cărţi. Pentru mine principala realizare a acestui om a fost faptul că, în calitate de combatant, a supravieţuit celui de-al doilea război mondial. Sven Hassel a avut nenorocul (sau norocul!) sa lupte într-un batalion disciplinar al Germaniei naziste. Poate în alte circumstanţe ar fi fost mort. Dar el s-a încăpăţânat să trăiască şi, mai târziu, să-şi aştearnă pe hârtie memoriile.

Cititorii anilor ’80 îşi amintesc faptul că seria cărţilor-jurnal de război ale lui Sven Hassel a început cu Monte Cassino şi Gestapo şi a continuat de-abia după revoluţie cu alte traduceri, eu am vreo 12 în total, nu ştiu dacă este tot ce a apărut pe la noi.
Dar primele două cărţi rămân de referinţă. Seria reprezintă un stil aparte, nemaîntâlnit, ce combină fapte reale, drame cumplite, istorie, oameni adevăraţi, ficţiune, tristeţe, o doză enormă de umor negru şi scene de luptă devastator de elocvente. Numai cineva care a trăit pe propria piele ororile şi dezumanizarea, cinismul şi lipsa de milă din război, putea să scrie în acest fel. Peste toate domneşte însă un sentiment de optimism şi sfidare a morţii ce se vrea o lecţie de supravieţuire în condiţii extreme. Si iată că Sven Hassel a supravieţuit până la vârsta de 95 de ani. A plecat din această lume să-şi întâlnească foştii camarazi de arme, imortalizaţi cu talent şi umor, deveniţi nemuritori prin fiecare carte dedicată lor. Sper că i-a regăsit şi se bucură împreună de o linişte binemeritată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.