Translate

duminică, 7 iunie 2015

Zeii lumii fluviului

Pfui, mereu am zis sa nu mai cumpar carti din mijlocul unei serii! Pentru ca asa am patit si cu Zeii lumii fluviului de Philip Jose Farmer...
Ma pacalesc intotdeauna la oferte. Editurile scot la promotie una din cartile seriei, tocmai ca sa te prinda si sa te faca sa le cumperi si pe celelalte. Bineinteles ca, daca nu citesti scurta recenzie de pe site, de pe coperta din poza nu-ti dai seama ca achizitionezi doar un volum, nu scrie nicaieri ce si cum pe poza.


Asadar m-am pomenit cu al cincilea (!!!) si ultimul volum dintr-o serie SF clasica, captivanta si plina de imaginatie, aparuta in colectia Nautilus a Editurii Nemira si numita Lumea Fluviului.
Domnul Philip Jose Farmer a parasit aceasta lume in anul de gratie 2009, dar a avut grija sa ne lase mostenire o serie de carti a caror ordine este urmatoarea, in caz ca vreti sa le achizitionati, ca oamenii normali, adica pe rand:

-Fluviul vietii - Nemira, 2006
-Vasul miraculos- Nemira, 2006
-Planul misterios- Nemira, 2006
-Labirintul magic- Nemira, 2007
-Zeii lumii fluviului- Nemira, 2008
Dar ce credeti, ca n-am citit volumul meu de teama ca nu voi intelege nimic? Nici gand! L-am citit cu mare pofta si de-abia acum mi s-a deschis apetitul sa le cumpar si pe celelalte. Cuvantul ce imi sta pe limba cand dau sa caracterizez Zeii lumii fluviului este "teologic", cu ascunse influente scientologice. Domnul autor a luat premiul Hugo in 1972, pentru prima carte din serie, intitulata in prima varianta "Inapoi la trupurile voastre razletite".
Subiectul este pur si simplu o teorie despre ceea ce se intampla cu noi dupa moarte si, daca nu as sti ca Biserica Scientologica isi are radacinile prin 1950, as tinde sa cred ca Biblia acesteia si ideea lui Philip Jose Farmer despre reincarnare au unele puncte suspect de asemanatoare.
Autorul a banuit ca cele cinci volume pot fi citite alandala sau ca cititorii pot uita unele amanunte asa ca, in volumul meu, am gasit indicatia de a lectura intai o Postfata. Am citit Postfata, Prefata, cartea in sine si din nou Postfata, desi nu era necesar, povestirea este relativ clara si simpla, usor de parcurs, iar personajele sunt putine. Dar am zis sa inteleg temeinic despre ce este vorba in actiune. Pentru ca avem actiune din plin!
Ca sa nu va pun rabdarea la incercare, va voi spune ca autorul si-a imaginat niste fiinte necunoscute, Eticii, care urmaresc specia umana inca din momentul in care si-a inceput evolutia din primate. Odata cu primii oameni, Eticii realizeaza suflete artificiale, numite wathani, pe care le atribuie fiecarui om, daruindu-i astfel constiinta de sine. Viata fiecarui om este inregistrata in amanunt pe tot parcursul ei. Atunci cand omul moare el este resuscitat intr-o lume numita Lumea Fluviului. Eticii procedeaza astfel cu mai multe specii inteligente din univers, in incercarea de a nu le pierde definitiv prin actul mortii. In Lumea Fluviului au fost resuscitati, in momentul actiunii, toti oamenii care s-au nascut intre 99000 i.e.n. si anul 1983 e.n.. Lumea Fluviului este, evident, pe alta planeta! Aici exista un Turn gigantic, o structura ametitoare ridicata de Etici, adapostind Computerul, creierul acestui proiect, dar si wathanii, sufletele celor morti.
Personajele din volumul meu ajung in Turn dupa serioase eforturi, acest lucru l-am inteles din rezumatul prezentat in Postfata si tocmai aceste aventuri, pe care le banuiesc doar, ma fac sa doresc intreaga serie. Mai interesant este cine sunt aceste personaje. Figuri istorice reale, oameni de litere, soldati-eroi provenind din diverse epoci, culturi si parti ale lumii, grupul este extrem de heterogen, dar bine sudat datorita experientelor avute impreuna.
Povestirea lui Philip Jose Farmer este presarata cu paragrafe filozofice, strecurate in conversatiile dintre ilustrele personaje, dar nu va inchipuiti ceva foarte sofisticat. Sunt idei expuse pe intelesul tuturor. Lumea Fluviului nu este un Rai, este doar un alt loc in care, odata resuscitati, oamenii trebuie sa dovedeasca ceva: daca sunt capabili de schimbare si evolutie spirituala sau sunt prizonieri ai personalitatilor lor pline de defecte. Cei care traiesc pe Lumea Fluviului vorbesc esperanto, un limbaj universal, si lupta pentru supravietuire, exact ca si in viata de pe Pamant. Aici se nasc religii si exista credinta ca cei care au evoluat spiritual pot continua, unindu-si wathanul cu Dumnezeu si iesind din ciclul obositor al resuscitarilor (reincarnarilor). Cum spuneam, curata scientologie!
Pentru ce l-am apreciat pe autor? In special pentru aceste cuvinte, la care subscriu din toata inima:
"Dupa saizeci de ani de lecturi si observatii atente, mai sunt convins ca viata omului a fost mereu salbatica si de un absurd comic, insa nu suntem o specie iremediabil pierduta."



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.