Translate

sâmbătă, 6 iunie 2015

Gandeste verde, gandeste curat, gandeste pentru viitor!

Miercuri, 4 iunie, cu o zi inainte de Ziua Mediului, am asistat la festivitatea de premiere din cadrul proiectului "Gandeste verde, gandeste curat!" sustinut de Agentia pentru Protectia Mediului Prahova, de fix 7 ani! Proiectul este un concurs pe teme de protectia mediului, derulat pe parcursul mai multor luni, avand in regulament activitati legate in principal de sarbatorile marcate in calendarul ecologic, cu puternic caracter informativ si educativ.
Neobositele mele colege de la Relatii Publice, Doina si Marina, cele care-numai ele stiu cum!-reusesc sa duca la capat in fiecare an aceasta provocare, au facut-o si de aceasta data. Adica ne-au mobilizat, colegi de serviciu, sponsori si parteneri, si ne-au lasat sa intram in atmosfera, mereu entuziasta, a "spectacolului" final.

In sala "Europa" a Consiliului Judetean Prahova, elevii si profesorii din 13 scoli au stat cu sufletul la gura, asteptand punctaje, clasamente, premii. Timp de aproape doua ore nu a fost rost de plictiseala. S-au proiectat filme, a fost prezentat alt proiect despre care va voi vorbi mai jos si s-au impartit materiale promotionale, s-au inmanat cupe si diplome, s-au pus intrebari pentru premii acordate spontan copiilor si s-au facut bilanturi. Sponsorii au fost extrem de generosi, cateva mari firme din Prahova s-au implicat si de aceasta data in proiect, sustinandu-l din punct de vedere material, acordand premiile pentru scoli: videoproiectoare, calculator, sistem Hi-Fi, laptop, materiale sportive. In fond, ce ar fi un concurs fara premii consistente care sa stimuleze profesorii si copiii sa continue?

Cele doua mentiuni au constat in participarea la o tabara de vara de cate 4 zile, organizata tot de agentia pentru protectia mediului, in colaborare cu Parcul Memorial "Constantin Stere", cel care gazduieste Gradina Zoologica Ploiesti. La momentul respectiv sper sa va prezint si taberele de vara deoarece sunt o alta traditie a agentiei si sunt la fel de stimulatoare pentru copiii care participa.


Va spuneam ca s-a mai vorbit despre un proiect. De data aceasta Consiliul Judetean Prahova a fost cel care a facut prezentarea. "Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Prahova" este un proiect co-finantat din fonduri europene in cadrul caruia, printre altele, vor fi achizitionate recipientele pentru colectarea selectiva a deseurilor de hartie si carton, sticla, plastic si metal si.... ei bine, aici este noutatea...si deseuri numite "reziduale". Mare noutate, va zic, deoarece vom avea, in afara de recipientul albastru, cel verde si cel galben, bine cunoscute de-acum, si un recipient maro pentru resturile alimentare si cele care, atentie!,  nu sunt biodegradabile si nu sunt reciclabile. Acum vedeti legatura cu culorile sepcilor!

Exista de asemenea si un obiectiv al proiectului, acela de a indemna oamenii sa separe unele resturi alimentare si deseuri din gradinarit deoarece din ele se poate obtine compostul, adica un sol bogat in nutrienti ce poate fi utilizat in agricultura. Vor fi furnizate containere pentru compostare pentru gospodariile din mediul rural, in numar de 83548 de bucati. In acest fel se reduce impactul provocat de transportul si depozitarea deseurilor rezultate intr-o gospodarie, returnand pamantului o parte din materia organica, dar si impactul negativ produs de utilizarea nutrientilor chimici.

5 comentarii:

 1. hai ca e bine, cu pasi mici in directia buna!

  RăspundețiȘtergere
 2. De cand eram la Fagaras Thea era tare harnica la strans deseuri .Atat reciclabile cat si menajere,cum zici tu,dar ce sa duci la gradinita coji de legume.Imi placea ca se implica si a luat si o diploma.Noi de fel in familie suntem tare grijuli cu mediul. Frumoasa festivitate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai, asta e ideea, sa-i educi de mici, cat mai mici, ca pe adulti ii schimbi mai greu. Sper sa nu le piara entuziasmul pe masura ce cresc.

   Ștergere
 3. Festivitatea a avut loc JOI 4 iunie, nu miercuri...O scapare...

  RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.