Translate

duminică, 16 august 2015

Dan Simmons, Olimp si alte oferte

Olimp este continuarea povestii SF Ilion de Dan Simmons. Puteti citi Ilion fara Olimp, dar nu puteti citi Olimp fara sa fi lecturat mai intai Ilion pentru simplul motiv ca actiunea este atat de complexa incat nu veti intelege nimic.
Parerea mea despre Ilion o puteti vedea AICI


Asa cum am povestit in acel articol, autorul construieste o intriga monumentala, mergand pe trei fire narative, fara aparenta legatura intre ele. Suspansul, la sfarsitul cartii, este total si esti obligat sa treci la Olimp, altminteri suferi o frustrare intensa. Olimp descurca lucrurile, dar are si o altfel de prezentare. Cele trei povesti din primele volume se intrepatrund, iar actiunea capata un ritm infernal.
Am citit Olimp pana mi-au iesit ochii din cap cum s-ar zice, incercand sa depasesc tot timpul suspansul, dar la fiecare pagina dadeam peste alta situatie aparent fara iesire.
Viziunea autorului cuprinde trei planete si trei...timpuri. Un trecut mitologic, un prezent post-civilizatie si un viitor in care se poate calatori oricand. Chiar si oamenii vin din trecutul foarte indepartat, sunt post-oamenii evoluati care au parasit Pamantul si au devenit zei si sunt fiintele jumatate roboti, jumatate organisme vii care au fost creati sa populeze planeta Jupiter. Personajele negative sunt fiinte cu puteri extraordinare ce vin de nu se stie unde, din alte universuri.
Nici macar nu am cum sa schitez un rezumat, atat de complexa este povestea. Dar lumea imaginata de Dan Simmons va va spulbera orice imagine ati avea despre viitorul de peste mii de ani si va va da o viziune care va va lasa muti de uimire. Este colosal si incitant in acelasi timp.
Dan Simmons strecoara si momente pline de umor in poveste, dar si descrieri super-tehnologizate ce va vor satisface gustul pentru amanuntele stiintifice. Am vazut cu ochii mintii fiecare peisaj sau loc descris, atat de sugestiv este stilul autorului. O astfel de satisfactie si detasare totala de realitate am mai trait-o doar atunci cand am citit Dune.
Daca nu gustati SF-urile de obicei, sa stiti ca Gargui de Andrew Davidson este de asemenea redus la 17,45 lei, adica la jumatate. Este o poveste de dragoste si mister exceptionala, o alta lectura de suflet pentru mine. Iar eu nu citesc romane de dragoste in general ceea ce spune multe despre cartea in cauza.
In alta ordine de idei, daca tot ajungeti pe libris.ro pentru carti, verificati si noua oferta la jucarii LEGO . Da, cartile pentru copii merg mana in mana cu o jucarioara inteligenta daca vrei sa faci un cadou frumos. LEGO Technic, Bionicle, City, Star Wars, Ninjago, Duplo sau Friends, indiferent ce prefera copilul tau, gasesti pe site cu reducere 7% si transport gratuit. Si chiar daca nu ai cumparat pana acum asa ceva, este cazul sa incepi, dezvolta extraordinar indemanarea si viziunea in spatiu a celor mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.