Translate

duminică, 1 noiembrie 2015

Clubul cinefililor-inapoi la clasici

Carmen are o noua initiativa... Clubul cinefililor este locul unde, pe parcursul unei saptamani, poti recomanda filmele care ti-au placut. Intra pe link, inscrie-te in tabel si, bineinteles, citeste sugestiile celorlalti participanti daca esti in cautarea unui film bun.

Recomandarea de astazi nu este vreo mare noutate, ca poveste vreau sa zic. "Jane Eyre" este o carte ecranizata de mai multe ori (27 cu tot cu filmele pentru televiziune!!!), romanul lui Charlotte Bronte este extrem de cunoscut, ca toate cartile scrise de renumitele surori. Povestile de epoca marca Bronte sunt ceva mai dramatice si mai intunecate, mai realiste decat cele ale lui Jane Austen, poate ca filmele sunt chiar mai putin vizionate, dar eu le savurez cu aceeasi placere pe toate.
Asadar, indiferent ca ati vazut ecranizarile mai vechi, eu va recomand sa vedeti varianta din 2011, in regia lui Cary Joji Fukanaga, cu Mia Wasikovska si Michael Fassbender in rolurile principale. Mi-au placut actorii, nu-i cunosteam, dar mi s-a parut ca se potrivesc bine descrierii personajelor din carte. De altfel, se pare ca in acest film, un personaj secundar, Blanche Ingram apare intaia data asa cum este descrisa in carte, cu parul negru, in timp ce in celelalte versiuni ea este jucata de actrite blonde. In mini-seria din 1983, Mr.Rochester este jucat magistral de Thimoty Dalton si, in general, fiecare versiune a avut meritele sale.
Ceea ce diferentiaza filmul din 2011 este structura povestii si asta m-a surprins de la inceput. In loc sa fie liniara, povestea pleaca dintr-un punct mai avansat si reda apoi evenimentele initiale, asa cum si le aminteste eroina principala. O alta deosebire este finalul, retezat as putea spune, cateva evenimente din carte lipsesc, lasand la latitudinea privitorului sa-si imagineze continuarea. Actrita din rolul lui Jane Eyre este putin mai dura decat personajul cartii, se presupune ca la un moment dat stoicismul ei este indulcit de dragoste, dar in film pare sa opuna cam prea multa rezistenta acestui sentiment.
Filmarile au fost realizate in Haddon Hall din Derbyshire, una dintre cele mai vechi domenii si case din Anglia, evident, asa ca decorurile au doza necesara de gotic, dar si de farmec insular.
In concluzie, daca va doriti un film de epoca cu doza de dramatism si mister corespunzatoare, va recomand cu drag acest "Jane Eyre".

2 comentarii:

  1. drept cele mai reusite ecranizari ale romanului Charlottei Brontë sunt recunoscute variantele Jane Eyre din 1996, în regia lui Franco Zeffirelli si 2011, în regian Cary Fukunaga asa ca sustin recomandare ta de astazi.
    O duminica tihnita sa ai! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu subscriu! :) Mi-a placut mult si aceasta ecranizare.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.