Translate

duminică, 27 noiembrie 2016

Cantec pentru Lya de George R.R.Martin

Orice scriitor incepe de undeva. Ca orice profesionist si scriitorul a fost mai intai un novice, adica a avut bajbaielile si cautarile de rigoare, a experimentat si s-a perfectionat cu timpul. Nici domnul George R.R.Martin nu este vreo exceptie, cu toata faima de care se bucura in prezent.
Cantec pentru Lya este o nuvela a celebrului autor, da numele unui volum de povestiri SF din anii '70 si este o castigatoare... O castigatoare a Premiului Hugo.


E drept ca, pe la noi, George R.R.Martin este cunoscut pentru romanele fantasy din saga "Cantec de gheata si foc", dar el este si un talentat povestitor de SF, apreciat mai ales pentru profunzimile emotiilor transmise si mai putin pentru abilitatile sale de a zugravi societati avansate din punct de vedere tehnologic. "Cantec pentru Lya" este prima colectie de proza scurta publicata de autor, in 1976, si asta se vede din dozarea talentului de povestitor. Primele scrieri, cele din 1970-1971, sunt ceva mai stangace decat cele aparute ulterior. Nuvela ce da titlul culegerii este ultima si cea mai lunga, dar si cea mai marcata de latura umana a unor dileme morale cum ar fi existenta divinitatii, iubirea suprema, totala, cunoasterea unui om pe de-a-ntregul.

Fiecare dintre povestiri are ceva deosebit. "In zori se ridica ceata" arata ca inceputul promitator al unui roman, nefinalizat insa. Cititorul resimte frustrarea unui mister lasat nerezolvat. De altfel, George R.R.Martin pare mai preocupat sa disece sentimentele personajelor decat sa urmareasca firul actiunii propriu-zise. Cam asa decurge si "Un altfel de singuratate" care este o analiza a mintii umane expuse solitudinii din intunericul cosmic. "Comanda prioritara" este un experiment de scriere cu...zombi, iar "Negre, negre erau tunelurile" reprezinta o schita post-apocaliptica. As remarca povestirea "Campionatul de fotbal" care m-a derutat putin. Arata ca si cum autorul ar fi incercat sa intre in pielea unui comentator sportiv, sunt atat de multe scene de joc, descris cu atat de multe amanunte, incat nu mai stii daca te afli intr-un SF sau citesti un articol de ziar sportiv.
Pana si paranormalul isi are un loc, in "Iesirea spre San Breta". As zice ca George R.R.Martin a incercat sa hibrideze SF-ul cu aproape tot ce ar fi putut sa-l mai condimenteze putin, dar concluzia generala este ca, desi scrise cu atata timp in urma, povestirile lui par totusi de actualitate. Desi nu au in spate evolutia tehnologiei cu care sunt blagoslovite SF-urile din prezent, aceste scrieri sunt greu de deosebit de literatura de profil mai recenta. Iar aplecarea spre fantasy a autorului se releva mai ales in "Expunere de holograme" in care imaginatia zburda pe lumile nemaivazute ale altor planete.
Cat despre stilul autorului, sa nu va imaginati ca veti regasi abilitatile din "Cantec de gheata si foc". Asa cum am spus la inceput, uneori sunt evidente schimbarile si cautarile, unele fragmente suna mai bine, altele par mai slabute, iar alteori se insista neplacut de mult pe unele aspecte, textul devenind redundant.
"Cantec pentru Lya" a aparut in colectia Nautilus a Editurii Nemira si o gasiti in prezent pe libris.ro la pretul de 29,13 lei.

Un comentariu:

  1. Ai făcut o prezentare interesantă, care mă îndeamnă să caut cartea și să o citesc. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.