Translate

marți, 17 octombrie 2017

Shutter Island de Dennis Lehane

Daca ati vazut filmul, felicitari! Eu am avut timp doar pentru vreo 10 minute, intr-o zi cand era la tv, apoi nu s-au mai dat reluari. Si nici nu ma omor dupa Leonardo DiCaprio, are aceeasi mutra imberba, chiar daca imbatraneste si asta ma cam enerveaza. Il apreciez insa pentru ca se implica in proiecte de protectie a mediului, de popularizare a frumusetilor planetei, de sensibilizare publica in ceea ce priveste schimbarile climatice. Dragut din partea lui.
N-am vazut filmul atunci, insa am descoperit cartea Shutter Island de Dennis Lehane si acum sunt hotarata sa caut din nou productia americana, nu de alta, dar chiar este un thriller reusit.
Dennis Lehane scrie in stilul "Soimului maltez" al lui Dashiell Hammet. Sau cel putin asa mi s-a parut mie. Adica urmaresti cu ochii mintii o actiune asemanatoare unui film politist alb-negru, cu subiect din anii 30'. Un mister adanc ce explodeaza intr-un final absolut neasteptat. Sa spun drept, chiar l-as fi vazut pe raposatul Humphrey Bogart, cu palaria trasa pe ochi si sacoul aruncat pe un umar, in aceasta poveste cu atmosfera lejer gotica, mai degraba decat pe domnul DiCaprio.
Teddy Daniels este un serif federal, fost soldat de elita in al doilea razboi mondial, pornit sa elucideze disparitia unei femei dintr-o inchisoare-spital de maxima securitate, aflata pe insula Shutter. Personajul nostru actioneaza sub obladuirea unui senator, deoarece neprimitoarea insula pare sa adaposteasca in vechile sale cladiri experimente interzise de conventiile internationale, necunoscute guvernului sau marelui public. In plus, Teddy mai are un motiv sa ajunga acolo. Spitalul este unul destinat nebunilor extrem de violenti, cei care au la activ crime odioase. Printre acesti pacienti, ofiterul spera sa-l gaseasca pe cel care a provocat moartea sotiei sale.
Thrillerul scris de Dennis Lehane este nu numai un roman de actiune, cu mult suspans, dar si un test psihologic. Personajul principal are un partener si nu prea multe de pierdut in aceasta actiune cu final incert. Cei doi politisti isi risca viata daca se descopera adevaratul scop al investigatiei lor.
Peste atmosfera tensionata, presarata cu manifestarile violente ale bolnavilor din spital, se suprapune si peisajul stancos, apasator, dar si un uragan ce declanseaza un adevarat iad. Curat Hitchcock, ce sa zic!
Si totusi, nimic nu este ceea ce pare. Domnul autor ne lasa cu gura cascata pe ultima suta de metri a cartii. Cei care ati vazut filmul stiti despre ce vorbesc. Bineinteles ca nu dezvalui nimic, va sfatuiesc sa lecturati acest roman, este tare bine scris. Veti gasi in el si emotie, si drama, si cotloane intunecate, aparente tradari, vise inexplicabile si eternele enigme ale creierului omenesc. Si mai ales sentimentul ca nu poti scapa de pe acea insula blestemata, bantuita de furtuni.

7 comentarii:

  1. Am citit Șoimul, am văzut filmul, nu știu dacă aș mai vrea să citesc cartea.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu imi amintesc daca l-am vazut, imi pare cunoscut totusi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a vorbit mult de el la momentul aparitiei, probabil de-acolo il stii.

      Ștergere
  3. Este excelent filmul, cel puțin pe mine m-a captivat intriga. Nu e previzibil ci complex, nici eu nu sunt fan Di Caprio dar are 2-3 filme în care îmi pare că excelează

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi place The Revenant, il tot dau in reluare la tv si ma uit de fiecare data.

      Ștergere
  4. Dupa ce am văzut filmul nu am mai avut curaj sa ma apropii de carte ;p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea nu este tocmai infricosatoare dupa standardele mele, filmul are alt impact. Vreau sa vad daca sunt mari diferente intre cele doua.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.