Translate

joi, 27 septembrie 2018

Jean-Baptiste Monge si creaturile sale magice

Zane, gnomi, pitici, elfi, goblini... Rareori am vazut un artist, ca ilustratorul Jean-Baptiste Monge, atat de atasat de aceasta lume magica a fiintelor de poveste.
JB Monge traieste in Canada si picteaza incepand cu anul 1994, in prezent lucrand si ca designer de personaje si artist vizual pentru filme de animatie. A ilustrat propriile carti, dar si pe ale altora, in total vreo 14.
Lucrarile sale transmit umor, ironie, amintesc un pic de stilul caricatural si aduc un mare, mare elogiu basmelor si celor care cred in ele. JB Monge nu deseneaza pentru oricine, ci doar pentru aceia care au suflet de copil, care inca VAD fiintele maruntele ce traiesc intr-un univers paralel cu al nostru, intersectandu-se uneori cu drumurile si visele noastre.

Din ilustratiile francezului se pot trage doua concluzii: ca animalele simt aceasta lume alternativa si ca fiintele care o populeaza, oricat de magice ar fi, au preocupari si probleme asemanatoare cu ale noastre. Desenele artistului nu prezinta o paleta prea larga de culori, iar culorile sunt mai degraba intunecate, nuante de maro, negru, griuri terne, ici-colo cate o pata de portocaliu, galben sau verde. Cu toate acestea, este asa o veselie in aceste ilustratii, incat iti vine sa razi numai rasfoindu-le si descifrandu-le intelesul ascuns.

JB Monge este un copil mare sau un adult care intelege perfect mintea unui copil, uimirea lui in fata a tot ce nu poate fi perceput cu simturile noastre de oameni blazati.
Si cum astazi am o dispozitie inclinata spre magie, voi schimba fundalul blogului in acord cu acest sentiment.
 
 
 
 
 
 
 
 

Un comentariu:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.