Doamne, ce m-am bucurat cand am pus mana pe cartea asta si ce dezamagita am fost citind-o. Sa nu ma intelegeti gresit, cartea e scrisa cu mult talent de sarbul Vladimir Pistalo, dar e departe de ceea ce ma asteptam eu sa fie. Asa imi trebuie, daca n-am putut sa caut o recenzie pe net inainte de achizitie! Dar era la oferta, spun in apararea mea.
M-am asteptat sa dau peste o carte care sa documenteze viata celebrului om de stiinta Nikola Tesla si am dat peste un roman in toata regula, atractiv de altfel, dar nu fictiunea ma interesa pe mine.Cartea a aparut in colectia Anticipatia a Editurii Nemira si ceeea ce m-a deranjat cel mai tare a fost faptul ca nu are nicio prefata, nota explicativa, orice text cat de mic, care sa lamureasca cititorul cat e real si cat e imaginar in aceasta poveste. O putem considera fictiune biografica sau istorica? Habar n-am!
Vladimir Pistalo este absolvent de facultate de drept, iar in prezent traieste in SUA si preda istorie la un colegiu din Massachusetts. A scris cartea despre Tesla in anul 2008. A inceput sa publice din anul 1981, inclusiv povestiri scurte si nuvele si nu are o lista foarte lunga de aparitii editoriale.
Viata lui Nikola Tesla este cunoscuta astazi mai mult prin intermediul inventiilor sale, restul, chestiile personale, ramand un mister in majoritatea aspectelor. De aceea m-am repezit asa la cartea aceasta. Personalitatea celui care a construit secolul al XX-lea este putin spus fascinanta, este un motiv continuu de uluire pentru toata lumea. Se stiu multe lucruri despre relatiile cu diversi oameni ai epocii si actiunile sale in directia promovarii inventiilor nascute dintr-o minte absolut sclipitoare. Tesla a lasat in urma 700 de patente de inventii, vorbea vreo duzina de limbi straine, dormea doua ore pe zi si muncea non-stop. In ultimii ani ai vietii a fost ridiculizat pentru ca incepuse sa creada si vorbea in interviuri despre civilizatii extraterestre. Dupa umila mea parere, desi au fost pusi pe picior de egalitate, Einstein nu a fost la fel de prolific ca Tesla, a fost doar mai descurcaret in societate, ca sa zic asa.
Cum era insa omul Nikola Tesla? Ei, cam asta incearca sa-si imagineze scriitorul sarb Vladimir Pistalo in romanul sau. Si o face cu destul talent, redand foarte convingator atmosfera epocii la trecerea dintre secole.
"Plutea in aplauze deasupra speciei umane", scrie la un moment dat, spre finalul cartii, autorul. Si nu cred ca exista metafora care sa descrie mai bine conditia unui om pe care nu l-au inteles nici contemporanii si nici urmasii sai.
Stim cat s-a luptat Tesla sa razbeasca din punct de vedere financiar si cat de nedreptatit a fost de o sumedenie de oameni care au incercat sa profite de pe urma muncii sale. Vladimir Pistalo incearca sa redea aceasta zbatere a traiului de zi cu zi, sperantele pe care le-a avut tanarul inventator cand s-a hotarat sa plece in America, dezamagirile sale cand i-au fost inselate asteptarile, personajele simple care i-au stat alaturi, cu mai multa loialitate decat confratii sai intr-ale stiintei.
Stilul autorului este perfect potrivit pentru a zugravi acea scena a unei civilizatii avide de schimbare, dar si atenta la ce si de unde pot veni castigurile banesti. Atunci, ca si acum, mai presus de progresul tehnic si bunastarea unui viitor indepartat era beneficiul imediat. Tesla putea sa viseze oricat, dar unele dintre cele mai marete viziuni ale sale mai aveau de asteptat. Vladimir Pistalo are eleganta unui limbaj si a unor cunostinte literare si istorice temeinice, nu face parte din tagma celor care vor sa ajunga la sufletul cititorilor facand compromisuri literare. Din punctul acesta de vedere, are toata admiratia mea. Ce n-am putut eu sa rumeg pe deplin a fost coborarea de pe piedestal a lui Nikola Tesla. Si nu in sensul ca i se minimalizeaza creatia, ci prin aceea ca ne este aratat si in momentele mai putin glorioase ale vietii sale. Il prefer cu acea aura de mister pe care i-o cunosc din filmele documentare.
In concluzie, daca doriti o lectura bazata pe evenimente reale, va recomand aceasta carte altfel, despre un om care a revolutionat modul cum traim astazi.
Tesla a fost un geniu si cred ca inventiile lui sunt analizate, desi poate nu atat de evident pentru noi. Presupun ca ideile lui principale vin cumva in conflict cu ideile actuale despre gestionarea energiilor. Daca acestea ar fi la indemana oricui, libertatea generata ar fi in contradictie majora cu interesele de grup. Oricum, pare o carte interesanta, chiar daca nu era ceea ce sperai. Am observat ca anumite carti mai aparte apar in alte edituri decat cele clasice. Ca si cum ar exista o retinere privind subiectul. E doar o parere, evident! :)
RăspundețiȘtergereO duminica placuta si o saptamana usoara!
Interesant articolul, big like!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereEste o carte de nota 10, multumesc pentru recomandare!
RăspundețiȘtergere