Translate

duminică, 30 august 2020

Proteza dentara nu inseamna ca viata ta s-a terminat!

Exista o viziune extrem de dramatica asupra momentului in care ajungem sa avem nevoie de proteza dentara. Asociem acest moment cu pierderea dintilor datorata batranetii, neputintei, cu acea etapa a vietii in care corpul nostru incepe sa se degradeze iremediabil. Ai nevoie de proteza dentara, esti terminat. Ce iti mai ramane de facut este sa faci haz de necaz la nenumaratele bancuri care exista pe aceasta tema si sa treci cu seninatate peste privirile ironice ale tinerilor.

Asta este vestea mai putin placuta. Vestea buna este ca s-au facut atatea inovatii in tehnicile stomatologice, s-au inventat materiale si s-au perfectionat metode, incat poti sa intri in posesia unor dinti artificiali mult mai buni decat dintii ce ti-au fost daruiti de mama natura. Daca ai avut probleme serioase toata viata, daca ai ajuns sa ai dureri in fiecare zi, sa pierzi dantura, sa nu mai poti musca din nimic de teama ca ti se clatina dintii, atunci este evident ca proteza dentara este cea mai buna solutie.

Sursa: dentalpremier.ro

Nu cred ca exista persoana care sa nu fi avut in familie un batran cu proteza dentara. Stiti cat se chinuie cineva cu proteza mobila clasica, aceea pe care trebuie sa o scoti seara, la culcare, si o pui intr-un pahar cu apa. Si cred ca stiti si cum arata cineva fara proteza, cu pielea obrajilor intinsa peste gingiile fara dinti, incapabil sa mestece ceva sau sa articuleze corect cuvintele. Dar in mod sigur nu va puteti imagina in totalitate umilinta de a fi vazut in aceasta postura. Nu este ceva de care sa razi pentru ca putini sunt fericitii care sa atinga o varsta macar cu cativa dinti in gura.

Proteza dentara pentru fiecare situatie

Imaginea batranetii nu trebuie sa fie atat de grotesca. O proteza dentara mobila sau fixa, totala sau partiala, ne poate reda increderea in sine, placerea de a zambi larg, de a manca ce ne place, de a avea un chip mai tanar.
In functie de nevoile fiecaruia, de gradul de pierdere a dintilor, protezele sunt lucrari personalizate, care trebuie sa se muleze perfect pe gingii, care sa nu creeze disconfort si sa se adapteze perfect conformatiei gurii. Eu am auzit-o pe mama vaitandu-se de probleme cu proteza mobila din partea de sus a gurii, ba ca o...batea pe cerul gurii (exact ca un pantof), ba ca nu intra bine pe gingie si se rupea, ba ca nu putea musca din ceva pentru ca se lasa pe o parte si se ridica pe cealalta sau nici adezivul special nu mai facea fata...Este incredibil cata bataie de cap poate sa-ti dea un lucru care nu ti se potriveste.
De aceea revin la sfatul dat si altadata: alegeti numai specialisti atunci cand va hotarati sa faceti o astfel de lucrare complexa. Pentru ca numai un specialist poate sti ce tip de proteza va face cel mai bine.

Tipuri de proteze

Protezele fixe vor fi alegerea evidenta pentru cei care inca mai au dinti sanatosi. Si daca nu sunt suficienti, atunci proteza se poate sprijini si pe implanturi dentare sau pe miniimplanturi in cazul indivizilor cu atrofie osoasa accentuata. Culoarea materialelor imita pe cea a gingiei, sunt usoare si mai putin voluminoase, asadar sunt net superioare protezelor mobile. Daca aveti dinti sanatosi, salvati-i punand proteza fixa, nu mergeti niciodata pe ideea scoaterii tuturor dintilor deoarece, in general, poate fi rezolvata orice problema.
Sursa:dentalpremier.ro
In afara de protezele puse pe implanturi, exista si alte tipuri, cum ar fi proteza dentara cu capse sau cea scheletata, alternative care utilizeaza dintii sau radacinile dentare ramase, facute din aliaje metalice superioare ce permit o stabilitate buna, un volum redus al lucrarii si sunt foarte estetice.
Proteza pe capse

Proteza scheletata, sursa: dentalpremier.ro
Protezele mobile nu mai sunt ce-au fost, ca sa zic asa. Exista acum proteze mobile elastice, moderne, care elimina dezavantajul major al greutatii. Nu mai sunt confectionate din acrilat ci dintr-un material biocompatibil subtire, mai elastic, mai rezistent si foarte potrivit atunci cand tesutul osos nu mai poate sustine un implant dentar.
Protezele elastice au costuri mai mari, dar avantajele sunt si ele pe masura: nu necesita crosete metalice de ancorare, fac fata mai bine fortelor masticatorii, nu jeneaza gingiile si nu distrug dintii ramasi. Dar necesita o atentie sporita, fiind necesara curatarea dupa fiecare masa.

Iar daca cele de mai sus nu va convin, puteti opta oricand pentru proteza mobila clasica, din acril. Trebuie schimbata dupa o perioada de 5 ani si are marele dezavantaj ca provoaca resorbtia osului maxilar. Dar fiecare stie cati bani vrea sa investeasca sau ce considera ca e mai important pentru o viata de calitate, important este ca solutii exista pentru fiecare problema si buzunar in parte.

Si ultimul sfat: ca in cazul oricarui produs sau al oricarui serviciu livrat de cineva, panditi ofertele! Clinicile specializate in astfel de servicii stomatologice au tot timpul diverse facilitati sau oferte pentru cei care isi doresc lucrari de calitate la preturi competitive, ca sa nu mai zic de cei aflati in situatii extreme, unde anumite operatii complexe sunt absolut necesare. Ganditi pe termen lung si cantariti bine cum doriti sa arate anii ce vin, de cele mai multe ori o viata linistita si satisfacatoare este tot ce conteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.