Translate

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Monopol pe moarte



Nu mai ştiu când că am pierdut şirul zilelor şi al ştirilor, auzeam la televizor o altă bombă lansată de Biserica Ortodoxă, după cea cu cimitirele, cum că persoanele ce optează pentru incinerare ca modalitate de petrecere a timpului liber după evenimentul numit “moarte” nu beneficiază de oficierea slujbei de înmormântare. Cică se încalcă vreo câteva prevederi biblice care spun că trebuie să existe un “corpus” la căpătâiul căruia oficiantul slujbei să poată susţine repertoriul de îngropăciune.
“Drace!”, mi-a scăpat mie numele celuilalt personaj atotputernic, “...ce mă fac deoarece eu sunt care va să zică un pic claustrofobă!”.
Ce mai e de zis ? Biserica Ortodoxă nu reuşeşte deloc să depăşească întunecatul Ev Mediu şi să se updateze secolului XXI. N-are importanţă că nu mai există terenuri pentru cimitire...preotul din satul meu natal tocmai ce ne-a anunţat că vrea să dea gropile în care sunt înmormântaţi bunicii mei altora, din lipsă de spaţiu. N-are importanţă că cimitirele din satele noastre sunt în centrul localităţilor sau foarte aproape de case, impurificând de zeci de ani solul şi acviferul, încălcând toate normele sanitare şi de bun-simţ posibile...Biserica Ortodoxă vrea un « corpus » şi pace, altfel răposatul nu ajunge în locul care trebuie.
Tocmai ce citeam că la americani, prin nu ştiu ce stat, nişte privaţi diabolici au pus la punct un sistem de incinerare care reduce cu multe procente emisiile poluante din timpul procesului, o tehnologie avangardistă implementată deja cu succes. Tac-pac, îţi dă o urnă cu puţină cenuşă şi gata ! Dacă vrei, te împrăştie familia pe câmp...ai, ai, ai, ce blasfemie ! Cum, şi să nu-ţi mai facă 10 rânduri de slujbe şi pomeni ? Să nu mai îndeşi banii în buzunarele prea-sfiinţiilor lor ? Vai, vai, ce jale ar fi ! Motiv pentru care biserica-mumă se luptă din răsputeri să supravieţuiască...
Asta îmi aduce aminte de altă ştire la care am râs de am căzut pe spate, de anul trecut parcă...De data asta Biserica Catolică s-a dat în stambă şi Papa a făcut halucinantul anunţ că are un grup de preoţi de elită pe care îi pregăteşte să fie astronauţi şi să ia contact cu extratereştrii atunci când va fi cazul, în ideea că şi alienii au nevoie să fie creştinaţi. Spre deosebire de Biserica Ortodoxă, cea Catolică nu reuşeşte să se izoleze de Inchiziţie, orice ar face trebuie neapărat să creştineze ceva sau pe cineva, cu orice preţ...Păi măi oameni buni, o civilizaţie care ar reuşi să-şi trimită solii pe Pământ, ar fi atât de avansată încât ar cunoaşte mare parte din tainele acestui Univers...chiar credeţi că ar sta să asculte poveştile voastre creştine ? Cred că e plictiseală mare prin conclavurile preoţimii altfel nu-mi explic elucubraţiile auzite din cand în cand. 

5 comentarii:

  1. Citind aveam tendinta de a scutura din cap - sa ma trezesc! Ha! Pai, daca vreau sa fiu arsa ce treaba are popa?! Pentru ca - fie vorba intre noi: nici nu-mi doresc sa cante pentru mine! Nu mi-au placut cat am trait ce-i face sa creada ca-mi vor placea dincolo de viata?! (vorba vine)
    Si, pe bune! Chiar cred (si eu) ca e mai ecologica incinerarea (cu crematorii performante) Altfel vom ajunge sa traim printre morminte! Mie, personal, nu mi-ar placea sa fiu ingropata, ci incinerata! N-as vrea ca peste ani (desi nu voi avea habar si nu-mi va pasa) sa alerge cainii cu oasele mele in dinti! Scriu aceasta deoarece am vazut asa ceva! In BV au desfiintat un cimitir (mutand, chipurile, osemintele in alt cimitir) si au facut un parc acolo! Si am vazut caini cu oase umane in dinti! E... scarbos!

    Despre extraterestri si popi...! Sarmanii! De la prea mult post li s-a atrofiat creierul, cred...

    Zile fericite!

    RăspundețiȘtergere
  2. nu vreau sa fiu lugubra dar am aceeasi problema cu ingropatul, ideea de descompunere mi se pare respingatoare, focul in schimb purifica...plus ca incinerarea este o traditie din vechime, stramosii nostri erau mai destupati la cap.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa cum nici Madalinei Manole nu au vrut sa-i faca slujba , sau sa o bage in biserica , nu mai stiu ( ca nu ma pasioneaza subiectul ) , pentru ca s-a sinucis si asta-i un ,, pacat ''. Ce aberatii ! Si cata rautate ! Personal oricum nu mi-ar pasa , dar poate altora le pasa !

    RăspundețiȘtergere
  4. pai sa-si tina slujba cuminti acolo in cimitire ca eu prefer incinerare si fara cadelnita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie mi se pare ca harul nu se impaca cu nici un chip cu afacerile...un preot cu har n-ar trebui sa se gandeasca asa fervent la modalitati de stoarcere a banilor de la enoriasi...cineva imi spunea ca preotii sunt doar niste intermediari intre noi si Dumnezeu si ca n-ar trebui sa-i judecam prea tare, doar sa stam in biserica si sa ascultam slujba si sa ne concentram pe partea inaltatoare a experientei. Faptul ca omul are nevoie de un intermediar, in speta preotimea, intre el si Dumnezeu este cea mai mare inselatorie a ultimelor secole. Fara aceasta intermediere Biserica si puterea ei nu ar exista, asadar miza este prea mare pentru ca preotii sa renunte asa usor.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.