Translate

luni, 2 septembrie 2013

Adevarul se naste in chinuri...

Intai a fost chestia cu stampilele de pe "ooa". Toata lumea s-a agitat sa analizeze outele din magazin, sa vada ce permutari au literele si cifrele din cod, ca sa stie precis cat de obidite si drogate erau gainile ce le-au produs. Sa spun pe-aia dreapta, intre timp am uitat ce inseamna stampilele si cumpar tot ce-am invatat. In orice caz stiu ca se punea problema cu ce si cum au fost crescute bietele pasari, adica in custi, pe sol sau alergate de angajatii societatii pentru o buna conditie fizica. Exagerez intr-un fel deoarece, de-o pilda, eu cumpar carne pentru gatit de la o marca ce mentioneaza ca puii au fost indopati cu cereale si nu cu hormoni si antibiotice. Dar nu s-a terminat bine scandalul cu ouale, ca de-o bucata de timp, circula conspiratia cu etichetarea tuburilor de pasta de dinti.
Spre deosebire de problema gainilor, la pasta de dinti chiar e paranoia curata. Poate ati citit mesajul, e vorba de culorile patratelelor din coada tubului. Ceea ce este o prostie din start deoarece e de-ajuns sa citesti lista de ingrediente, nu-i nevoie si de un simbol vizual ca sa te luminezi cate chimicale sunt in compozitia pastei. Patratelele stantate pe tuburi provin din procesul de ambalare si au semnificatie pentru fabricarea ambalajului, nu pentru continut. Explicatia completa si pertinenta o gasiti aici . Dar, fiindca vorbim de culori, trebuie sa va anunt ca un doctor american, Howard Wright, a inventat pasta de dinti care isi schimba culoarea, a numit-o Vortex si a dedicat-o copiilor refractari la gestul zilnic al perierii dintilor.

Pasta vireaza din rosu si albastru in mov si banuiesc ca este o adevarata incantare pentru micuti. Cel putin asa spera inventatorul, ca ii va face sa perieze dintii mai viguros si mai mult timp. Dar interesant este cum a ajuns doctorul la acest rezultat. El a creat initial o pasta cu rosu si albastru care insa devenea alba la spalat. A observat ca vinovatul de disparitia culorilor este SLS, adica sodium-lauryl-sulfat, adica exact detergentul ce spumeaza in toate pastele de dinti conventionale. Este un ingredient blamat deoarece poate da alergii si poate afecta tesutul oral. Spre deosebire de chestiunea fluorului, in acest caz, medicii chiar recomanda alegerea unei paste de dinti fara SLS. Dar sa revenim la inventie. Doctorul nostru a scos SLS-ul din compozitie si astfel a obtinut schimbarea culorilor rosu si albastru in mov, atunci cand se amesteca. Nu pare prea complicat, dar uite ca nu se gandise nimeni pana acum, asa ca s-a emis un patent pentru aceasta inventie. Acum Wright se gandeste sa faca o pasta galben+albastru care sa se schimbe in verde la spalare. Super! Si posibilitatile sunt nenumarate! Eu as fi facut-o si fluorescenta ca sa te poti spala pe intuneric, iar limba sa ramana luminoasa ca un bec cel putin o ora dupa aia, pentru senzatii tari inainte de culcare. Daca sunteti dintre cei ce nu gusta gaselnitele comerciale, va pot da cea mai veche reteta de curatat dintii, nu are decat 1500 de ani si provine din Egipt. Aveti incredere, ca astia aveau relatii cu extraterestrii, asa ca stiau ei ce faceau. A fost descoperita pe o bucata de papirus din subsolul unui muzeu si chiar amaratul de scrib a descris-o ca fiind "o pulbere pentru dinti albi si perfecti". Suna de-a dreptul a reclama de doi lei, te pomenesti ca si pe vremea aia se practicau astfel de metode. Deci, se amesteca o parte sare, doua parti menta, o parte flori uscate de iris si douasprezece boabe de piper. Se piseaza si se omogenizeaza. Daca sunteti mai naturisti si va bate gandul sa o incercati, trebuie sa va avertizez ca un doctor austriac a avut acest curaj si a declarat ca i-au sangerat gingiile de la mixtura. Totusi egiptenii aveau simtul masurii mult mai dezvoltat decat in epocile moderne deoarece o reteta din 1780 recomanda un amestec de sange de dragon (!)+scortisoara, utilizat o data la doua zile. Probabil atat iti trebuia sa scapi de gustul oribil al mixturii. De unde naiba gaseau astia dragoni in secolul XVII? Oare mai existau dinozauri, cum arata unele teorii non-conformiste? Dar sa nu divagam... In secolul XIX accentul se punea pe respiratia proaspata, nu pe sanatatea dintilor. Se recomandau capsunile suculente pentru aceasta problema si prevenirea tartrului, chestie valabila si in ziua de azi. Ce distanta enorma fata de inventia americanului! Si totusi avem dinti din ce in ce mai prosti... 

4 comentarii:

  1. Gainile stresate produceau oua mai putin eco decat celelalte, presupun. Imi amintesc ca am ras sanatos auzind ca ouale trebuie etichetate.
    Pasta de dinti egipteana are un compus de actualitate. Sarea extrafina. Sarea de bucatarie face minuni. Un amestec de apa cu sare folosit pe post de apa de gura e de-a dreptul sanatos pentru dinti si gingii. E foarte adevarat ca nu trateaza cariile, insa previne gingivitele si sangerarile gingivale. Prietena mea, dentist parodontolog, zice ca se invata despre asta la cursuri de specialitate, insa procedeul nu e promovat pentru ca oamenii adora lucrurile complicate, considerandu-le depasite pe cele simple.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, noi suntem partial de vina pentru ca ne inghesuim sa cumparam toate prostiile si-i mai imbogatim pitin pe altii.

      Ștergere
  2. Uite ca nu stiam eu de ce au disparut dinozaurii :)) pai ca sa le ia astia sangele sa se spele cu el pe dinti :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-as mira. S-a dovedit ca dinozaurii au fost cunoscuti de oamenii epocilor apuse, nu degeaba apar balauri si dragoni in toate legendele si basmele populare.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.