Translate

joi, 16 ianuarie 2014

Victime colaterale



Doodle-ul celor de la Google, cel cu Dian Fossey, ne reaminteste ca exista oameni atat de perseverenti incat ajung sa-i incomodeze pe ceilalti. Omul de stiinta ar fi implinit astazi 82 de ani daca n-ar fi fost eliminat cu trei lovituri de maceta, socand occidentul, in 1985. Unsolved murder. Un capat (violent) de drum dedicat cercetarii (iubirii, apararii...) unor animale. Daca ati avut curiozitatea sa cititi cate ceva din biografia acestei femei, ati aflat probabil ca si-a petrecut 18 ani din viata in mijlocul gorilelor de munte din Rwanda, fiind ucisa aici, probabil, de braconieri.
Interesele ei conservationiste intrasera intr-un puternic conflict nu numai cu cei aflati in afara legii, dar si cu politicieni locali, iar stilul agresiv al lui Dian de a se implica in „afacerile” acestora a fost deseori catalogat ca lipsit de diplomatie. Probabil ea fusese martora la prea multe fapte crude, ca sa mai poata apela la diplomatie. Cand vezi ca mai sunt doar o suta de animale, iar braconajul are ca motivatie un schelet ce se vinde in strainatate cu cateva mii de dolari, e greu sa-ti mai impui strategii pacifiste.
In urma acestei curajoase femei a ramas o fundatie ce-i duce eforturile mai departe, puteti sa aflati mai multe amanunte aici . Fundatia a fost numita initial „Digit Fund”, in amintirea gorilei favorite a cercetatoarei, cazuta de asemenea victima agresiunii braconierilor, iar din 1992 a luat numele de „Fossey Fund”, extinzandu-si aria de activitate astfel incat sa cuprinda cat mai mult din zonele montane locuite de gorile.

 Aniversarea nasterii lui Dian Fossey mi-a adus aminte de o alta pioniera in studiul primatelor, este vorba despre Jane Van Lawick-Goodall, a carei carte  “In umbra omului “, aparuta in 1985, am cumparat-o si eu inainte de revolutie. Este o carte fascinanta, pe intelesul publicului, despre aventura integrarii unui om in mijlocul unor animale pe care le consideram rudele noastre (a nu se confunda cu experienta zurbagiului aceluia, Timothy Treadwell, ucis de ursii grizzly in 2003 pentru ca avea impresia ca a fost acceptat de acestia). Banuiesc ca experientele celor doua cercetatoare au multe lucruri in comun, ar trebui sa gasesc si cartea lui Dian Fossey , “Gorillas in the Mist“ , ca sa le pot compara. Pentru cei ce prefera imaginile in locul cartilor, as recomanda National Geographic: Search for Great Apes, un documentar realizat pe baza filmelor cu Dian Fossey si filmul artistic Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey, cu Sigourney Weaver in rolul principal.
Povestea lui Dian Fossey este in alb-negru, fara nuante de gri , cum am fost obisnuiti sa credem ca e normal.  Inca o victima a luptei bine-rau… Am sa inchei cu un citat din cartea “In umbra omului”:
"David s-a ridicat in picioare si m-a privit fix. Si tocmai atunci s-a intamplat ca umbra mea alungita sa cada asupra lui. Clipa aceasta mi-a ramas viu intiparita in amintire: emotia primei mele amintiri cu un cimpanzeu si pura intamplare ca umbra mea sa se proiecteze asupra lui exact cand parea ca se uita direct in ochii mei."


 

10 comentarii:

  1. Multumim ca ne-ai adus aminte de un subiect atat de important, si m-ai scos din cosmarul care ma bantuie de vreo cateva zile...cosmarul Ken şi Barbie(Slav si Bianca).De admirat ce au facut aceste femei. Cinste lor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cei de la Google sunt draguti, ne aduc aminte ca exista si oameni adevarati...cu realizari adevarate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu știam, nici de Dian Fossey nici de Timothy Treadwell. Mi-ai dat de citit în seara asta :) Nu-i un domeniu care mă pasionează dar povestea lui "grizzly man" mi se pare interesantă :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit "În umbra omului". Foarte interesantă! O mai am şi acum!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant articolul tău,ca de fiecare dată!
    Un weekend excelent să ai!
    Pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiam de pe Animal Planet. E o tragedie, dar de-aici trebuie sa invete toti, ca in astfel de probleme trebuie tratata cauza, nu efectul. Degeaba vrei sa convingi un muritor de foame ca face rau mediului prin braconaj. Popoarele "civilizate" ar trebui sa-i ajute cu locuri de munca si investitii in protectia faunei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asta face fundatia in prezent, educa si colaboreaza cu localnicii. In anii '80 insa stateau altfel lucrurile...

      Ștergere
  7. Nu auzisem de această cercetătoare până când logo-ul de la Goiogle nu m-a făcut curioasă şi am căutat informaţii. Mi-am propus să-i citesc cartea şi să văd filmul.
    Astefl de oameni tenace, hotărâţi, ambiţioşi, consecvenţi merită toată admiraţia. Mi-ar place să fiu şi eu mai consecventă şi mai tenace când îmi propun ceva.

    RăspundețiȘtergere
  8. multam frumos de recomandare! Eu is fan Discovery, dar cine stie!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pasiune pentru munca, dragoste pentru animale...

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.