Translate

joi, 8 mai 2014

Dental Praxis sau cum se repara un zambet cu aparatul dentar



Eu ma uit la fiu-meu, el se hlizeste la mine. De cate ori zambeste ma apuca durerea de cap. In ciuda faptului ca a avut o dantura de lapte normala, aliniata, din momentul in care au inceput sa i se schimbe dintii situatia s-a deteriorat crancen. Seamana cu mine, are maxilarul ingust, iar dintii care ii ies acum sunt mult prea mari, pur si simplu nu au loc!
Vara trecuta ne-am preumblat pe la stomatolog, am facut radiografii. Panoramica arata ca dentitia unui rechin. Nici nu-ti mai dadeai seama cati dinti sunt prinsi in gingie, unul peste altul. Ni s-a spus sa mai asteptam pentru ca unul dintre caninii de sus nu avea spatiu, dintii de lapte nu se miscau deloc, iar maxilarul nu se largea. Pana la urma am observat ca dintii au spart gingia anapoda, pe interior.
Sentinta? Aparatul dentar . Nu avem alta solutie! Dantura defectuoasa nu pare sa-l supere prea tare la mestecat, dar nici maselele nu dau semne ca s-ar duce, iar unele au fost deja plombate. Situatia nu este prea roz. Am intrebat-o pe doctorita de la ce a pornit dezastrul. Este clar ca nu mostenirea genetica a avut vreun rol in treaba asta... Sa fi fost lipsa de calciu, dulciurile, suzeta? Ni s-a confirmat ca factorii externi au influentat sanatatea danturii, mai ales mediul poluat si chimicalele din mancare. Fiu-meu nu este singurul copil pe care l-am vazut cu aceste probleme, de fapt sunt din ce in ce mai multi, cam 50-70% dintre copii ar avea nevoie de un tratament specializat.
Urmatoarea etapa ar fi gasirea unui cabinet stomatologic care sa ofere servicii de ortodontie si sa lucreze cu copii pentru ca nu orice doctor stomatolog poate rezolva astfel de probleme. Din cate m-am informat eu este o intreaga procedura de diagnosticare si stabilire a unui plan de tratament, plus ca aparatul este realizat printr-o tehnica deosebita ce foloseste bracketi uniti intre ei cu arcuri. Este indicat sa se inceapa cu un aparat dentar mobil la varste cat mai fragede, cand inca exista dentitia de lapte, iar dezvoltarea oro-faciala este in desfasurare. Se corecteaza astfel malocluziile sau diformitatile dento-faciale, iar ca efect secundar se elimina si unele comportamente gresite cum ar fi suptul degetului sau este corectata fonetica. Rezultatul direct este largirea arcadelor dentare si a palatului, adica exact ce va spuneam ca NU se intampla in cazul pustiului meu! De fapt aceasta este caracteristica unui astfel de aparat, faptul ca actioneaza asupra oaselor. Ca urmare, realizarea unui aparat dentar depinde de particularitatile fiecarui pacient, iar succesul in corectarea defectelor depinde de durata purtarii lui. In orice caz se recomanda ca terapia cu aparat dentar mobil sa fie continuata printr-una cu aparat dentar fix purtat timp de doi ani, astfel incat sa se stabilizeze rezultatele obtinute in prima faza. Asa cum ma asteptam, purtarea unui astfel de aparat nu este atat de usoara. Primele zile pot fi dificile pentru un copil datorita presiunii exercitate asupra dintilor, dar cu analgezice se rezolva si acest neajuns. Amanarea tratamentului insa poate duce la complicarea situatiei, putandu-se ajunge chiar la interventii chirurgicale mai tarziu.
Deoarece aparatul dentar in sine este un dispozitiv ce foloseste forta arcurilor, s-a ajuns la concluzia ca el poate rezolva problemele dentitiei chiar si la varsta maturitatii. Ba chiar a fost pus la punct aparatul „invizibil”, numit asa deoarece se fixeaza in interiorul cavitatii bucale, pe partea dinspre limba, deci nu este observabil atunci cand zambesti. Pentru adulti este o solutie ideala deoarece intervin unele avantaje estetice si sociale. In cazul acestui tip de aparat, datorita modului cum se confectioneaza, existenta unui specialist este esentiala.
Asadar, in vara aceasta trebuie sa-mi iau inima in dinti si sa-mi duc odrasla la medicul specialist in ortodontie. Nu va fi usor, dar va fi un pret platit in primul rand pentru sanatatea copilului. Estetica este si ea in planul doi, va conta in adolescenta, cand il vor preocupa...fetele. Ei da, adolescentii tin mult la aspectul exterior, sunt ceva mai superficiali si pot fi foarte rautaciosi! Chiar daca se va chinui nitel, mai tarziu pustiul imi va multumi, sunt sigura de asta!



4 comentarii:

  1. Clar ca-ti va multumi!
    Eu mi-am indreptat dintii la 30 de ani.
    Lumea ar trebui sa stie ca ASTAZI e posibila indreptarea dintilor la orice varsta.
    Iar faptul ca tu te ingrijesti acum de aspectul asta , ii aduce numai avantaje.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am si eu cunostinte care s-au incumetat la aceasta treaba. E si o chestiune de sanatate pana la urma.

      Ștergere
  2. Multumesc pentru articol, exista o rezolvare pentru problema noastra indiferent de varsta si fara foarte mare durere; totul este pana luam hotararea de a vizita medicul dentist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totul este sa te hotarasti...Acum, pustiul meu a trecut deja de primul aparat mobil, a avut si primul aparat fix si in toamna, cand va avea toti dintii definitivi, punem alt aparat. El s-a obisnuit cu vizita la stomatolog, a vazut ca nu e dureros.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.