Dupa cum stiti, pasiunea pentru sticlarie este greu de inabusit in cazul meu, uneori ia aspectul unei nelinistitoare obsesii, am recunoscut asta de multe ori. Si totusi, in ultima saptamana, sticlele au fost abandonate si m-am dedicat lecturii pana la impaienjenirea ochilor. Am citit in weekend, seara inainte de culcare, in dupa-amiezile toride, cand am adormit pe canapea, cu cartea desfacuta pe piept.
A doua surpriza este faptul ca povestea impricinata de delasarea mea intr-ale decorarii sticlelor este tocmai o poveste de dragoste. Mare mirare pentru mine! Nu mi-as fi imaginat ca, dupa atata timp in care m-am declarat sastisita de toate romanele de dragoste si pornita sa nu ma mai ating de acest gen, am gasit chiar acul de cojocul meu. Ca sa nu mai lungesc suspansul, este vorba despre "Gargui" pe care o am de la Editura ALL.
Spre jena mea (dar pret doar de un minut) habar n-aveam cu ce este cartea, dar m-a atras titlul. Stiam ce sunt garguiele, statui sau ornamente arhitecturale montate la colturile caselor, castelelor, cladirilor in general, reprezentand monstri al caror corp este un hibrid si avand functia de a proteja oamenii casei. Istoria garguielor incepe chiar din antichitate, dar aceste sculpturi au fost intens utilizate in arhitectura evului mediu, asa ca mi-am imaginat in oarecare masura ca voi cumpara o carte cu un subiect istoric, gotic, partial thriller si prea putin sentimental. Ma asteptam la mistere tenebroase dar am dat peste o poveste atat de insolita incat m-a lasat cu gura-cascata, motiv pentru care am devorat-o in cateva zile, desi are 480 de pagini. Deoarece textul cartii inspira multe imagini, prin talentul de narator al autorului, simt nevoia sa asezonez recenzia cu ceva picturi, am ales cateva de pe site-ul musetouch.net dedicat artelor vizuale.
"Gargui" reprezinta romanul de debut al canadianului Andrew Davidson, un tanar care nu s-a incurcat cu orice povestire, ci a documentat timp de sapte ani cartea, apoi a produs un numar de pagini de zece ori mai mare decat textul tiparit. A reusit performanta nemaivazuta de a vinde manuscrisul in douazeci de tari, inainte de aparitie si a fost inaltat in slavi de criticii literari.
pictura de Jeff Barson |
Personajul principal al cartii este un barbat tanar, cu o viata tumultoasa ce se invarteste in jurul sexului si drogurilor, dar si cu o cultura obtinuta prin auto-educare. Astfel de oameni sfarsesc prost, veti zice... Exact! Personajul nostru are un accident grav de masina, ceva merge anapoda, mana destinului intervine si el se vede cuprins de flacari. Este salvat si internat la sectia de "arsi" a unui spital. Viata lui se balanseaza mult timp la limita nefiintei, nimeni nu ii dadea vreo sansa. Arsurile erau adanci, ii afectasera nu numai pielea, isi pierduse cateva degete, urechile, scalpul si parul, penisul, avea genunchiul distrus. Cu alte cuvinte era terminat, din Adonisul de altadata ramasese o jalnica umbra. Nu am cum sa descriu aceste rani coplesitoare, dar autorul o face cu lux de amanunte, intr-atat de exact, incat m-am intrebat la inceput de ce pierde atatea pagini cu descrierea procedurilor medicale si cu tratamentele necesare. Nu ca nu mi-ar fi placut, am aflat lucruri extraordinare despre modul cum sunt recuperati cei ce au suferit arsuri grave. Apoi am inteles. Toate aceste amanunte sunt esentiale pentru ca cititorul sa vada rostul intamplarilor ulterioare.
pictura de Kacper Kalinowski |
In timp ce eroul nostru se reface cu greu, timp de luni intregi, incepe sa fie vizitat in salon de o femeie misterioasa, foarte frumoasa, despre care afla ca este internata la boli psihice. Cu exceptia unor extravagante marunte in comportament, femeia pare sa fie inofensiva, in ciuda faptului ca este diagnosticata cu schizofrenie. Se infiripa o prietenie, apoi totul explodeaza in marturisirea tinerei ca atractia pentru el vine dintr-o viata anterioara traita in lumea intunecata a evului mediu, undeva in Germania.
Ar fi o greseala sa considerati subiectul o simpla intriga despre reincarnare. Nu am de gand sa va sintetizez intamplarile, altminteri v-as rapi placerea surprizelor din carte. Voi spune doar ca autorul are un mod deosebit de a structura povestea, mai bine zis povestile. Intamplarile sunt narate atat de barbat, la persoana intai, cat si de femeie, tot la persoana intai.
pictura de Nathalie Vogel |
Veti intreba unde sunt garguiele in toate aceasta tevatura? Ei bine, la iesirea din spital, barbatul este pregatit sa se sinucida. Arata ca un monstru, asa-zisii prieteni l-au parasit, viata lui anterioara nu mai poate fi reluata, nici o femeie nu se va mai uita vreodata la el. Dar salvarea vine din partea noii lui prietene care insista sa il ia acasa si ii ofera sustinerea financiara necesara ingrijirii medicale. Barbatul are surpriza de a se trezi intr-o casa superba si afla ca prietena lui este de fapt o celebra sculptorita de garguie, avand o situatie materiala infloritoare. De aici incolo garguiele isi preiau rolul principal in subiectul cartii. Deznodamantul povestii este legat strans de pasiunea cu care femeia se arunca in sculptarea acestor monstri, nu pentru bani, ci datorita mesajelor divine pe care are impresia ca le primeste.
pictura de Alex Levin |
V-as recomanda sa cititi aceasta carte, fie si numai pentru cantitatea semnificativa de informatie despre o anumita parte a literaturii medievale, despre viata din interiorul manastirilor si despre modul cum se nasteau cartile in acea vreme, atent traduse, caligrafiate si desenate pe pergament de calugari inzestrati. Bineinteles ca nu va voi spune cum se termina povestea, oricum nu ati intelege fara a fi parcurs textul plin emotie al lui Andrew Davidson. Voi spune doar ca isi merita pe deplin statutul de "bestseller" si laudele criticilor.
Sursa foto |
Sursa foto |
Chiar m-ai facut curioasa, pare super interesanta, are cam tot ce caut eu la o carte: mister, dragoste, chestii din alte vieti. Multumesc de recomandare!
RăspundețiȘtergereVara citesc mai putin,mai ales cum zici tu de caldura ce ne-a invaluit,dar iarna as citi o carte de dragoste.Mie imi plac.Mi se pare tentanta cartea,sper sa reusesc.Noapte buna!
RăspundețiȘtergerePare interesantă cartea.
RăspundețiȘtergereInteresant, am să țin cont de această recenzie. O zi minunată! :)
RăspundețiȘtergereBună draga mea!
RăspundețiȘtergerePare interesantă cartea,mulțumesc de partajare!
Un weekend frumos îți doresc și spor la citit!
Pup cu drag!