Mie imi plac pandantivele, mai ales cele purtate pe un snur, nu neaparat pe lant. Mi-amintesc de alte epoci, in care doamnele elegante din clasele de sus isi decorau decolteul si gatul alb cu panglici strans legate pe care atarna sau era prinsa, de regula, o camee. Dar putea fi si o cruciulita sau un pandantiv cu perle sau pietre pretioase. Ideea este ca asa numitele coliere choker, adica fixate chiar pe gat sau colierele scurte, la baza gatului, erau preferate pentru a pune in valoare pieptul expus. Tot din aceasta cauza, in tinutele de ocazie erau preferate pandantivele mari, am spune noi astazi ca "statement" era la ordinea zilei.
La origine, tehnica de realizare a cameelor era extrem de
interesanta, sofisticata si presupunea o munca intensiva. Fiind o
sculptura miniaturala in relief care se realiza pe o baza de cuart,
sardonyx sau agata, de exemplu, va dati seama ca mesterii erau
specializati. Variantele mai ieftine de material de baza erau piatra
vulcanica sau pasta de sticla. Varianta inversa a cameei, numita
"intaglio" era un soi de negativ menit sa fie folosit ca sigiliu, adica
forma era scobita, nu in relief. Cameea insa era pur decorativa.
Daca se mai poarta camee? Nici nu va imaginati... Definitia acestui gen de podoaba ar fi "o piatra dura, sculptata in relief, in doua straturi de culoare, sub forma unei figuri sau alt motiv decorativ." Piatra dura din definitie a fost inlocuita de rasini in variantele mai ieftine si mai recente, astfel incat cameea a devenit accesibila si unui public cu posibilitati materiale mai reduse. In plus, rasina poate fi turnata intr-o forma, asadar pot fi facute bijuterii in serie. Creatorul handmade achizitioneaza cameea si doar o "incorporeaza" in creatiile sale. De fapt, de multe ori, montura in care este asezata cameea face diferenta sau reprezinta rodul muncii artizanului.
Cele de mai jos le gasiti in portofoliul unei persoane care detine blogul labyrinthe78.artblog.fr, din pacate nu am putut deschide pagina, pozele sunt preluate de pe Pinterest. As fi vrut sa aflu mai multe despre designer si despre modul cum lucreaza dar nici n-am putut vedea cine este.
Ok, Lady Cataclysm este o doamna din Franta ale carei lucrari trag mai tare spre steampunk, chiar si-atunci cand utilizeaza o camee romantica.
Daca vreti ceva mai autohton, pe zenithdesade.blogspot.ro puteti gasi stilul gothic in varianta romaneasca, mie mi-au placut piesele, nu vezi prea des asa ceva pe la noi. Delicata camee capata conotatii intunecate, iar figura in relief poate fi si altceva decat o frumusete antica.
Interesant procedeul prin care se făceau pe vremuri!
RăspundețiȘtergereSunt frumoase, le prefer pe cele romantice, stilul gothic e tare deeeparte de mine.
RăspundețiȘtergereTotuși, nimic nu se compară cu cameele clasice...
RăspundețiȘtergere
RăspundețiȘtergereCameele purtate de doamnele nobile de acum 100-200 de ani puteau fi sculptate in fildes si incastrate in aur,sau argint !
As purta asa ceva !
Cameea reprezinta o bijuterie cu personalitate si cred ca mie personal mi-ar fi greau sa gasesc prin garderoba hainele potrivite care sa o puna asa cum trebuie in evidenta :)
RăspundețiȘtergerePoate sunt un pic pretentioase, iar unele persoane le considera batranicioase, dar acum apar in monturi mai moderne, merg la mai multe tinute.
Ștergere