Translate

marți, 9 august 2016

Carti mai altfel si un magazin al dacilor

Voi incepe cu Codex Seraphinianus, produsul imaginatiei extrem de fertile si zburdalnice a unui italian artist/arhitect/designer care, in anul 1976, a simtit nevoia sa astearna pe hartie un soi de enciclopedie a obiectelor si creaturilor inexistente. Luigi Serafini s-a distrat redactand un text intr-o limba necunoscuta si realizand ilustratii de efect. Senzatia generala este ca iti sta pe limba. Parca ai intelege textul si parca ai recunoaste desenele, dar totusi nu stii de unde sa le iei.
A rezultat o lucrare cu adevarat serafica, prezentand o lume de vis. Alfabetul este neinteligibil si aminteste de criptografia cea mai avansata. Acum, dupa 30 de ani de la aparitie, Rizzoli, descoperitorul de pietre pretioase uitate, la figurat bineinteles, lanseaza o noua editie. Intr-un interviu, Serafini scoate in evidenta asemanarea cu cartile pentru copii datorita ciudatei sale frumuseti ce aminteste de bizareria universului din Tara Minunilor  in care evadeaza Alice. Autorul declara ca alfabetul folosit de el este menit sa dea aceeasi senzatie ca cea resimtita de un copil care nu stie inca sa citeasca. Noua editie va fi de lux si la un pret piperat, dar experienta vizuala merita efortul. Stati linistiti ca nu va aparea la noi...Dar daca aveti drum prin Italia...
Lasand la o parte imaginarul fertil si revenind cu picioarele pe pamant, in istoria nationala plina de mistere, Eugen Nicolaescu, un expert criptolog militar, lanseaza in toamna editia a doua a cartii Vorbele din plumb, in care descifreaza textele Tablitelor de la Sinaia. Despre aceste artefacte gasiti o gramada de speculatii pe internet, de fapt ceea ce se studiaza acum sunt doar copii din plumb facute dupa originalele din aur, de unde si dezbaterile aprinse asupra veridicitatii textelor, presupse consemnari ale istoriei geto-dacice.
Carti despre istoria noastra indepartata gasiti in magazinul dacia-art.ro, dar pe mine m-au atras acolo si alte produse, cum ar fi hainele de inspiratie traditionala sau imprimate cu simboluri dacice.
Daca nu vreti sa cumparati o carte, dar va pasioneaza subiectul cu dacii, gasiti un pdf al cartii Hateg-Adevarata Sarmizegetusa de Gligor Hasa. Are doar 20 de pagini, a aparut in 2011, dar merita lecturata. Veti putea descoperi o teorie interesanta si extrem de plauzibila, bazata pe cercetarile mai vechi ale colonelului topograf Constantin Zagorit, derulate in perioada 1920-1938 si criticate aspru la acea vreme de istoricii consacrati ai natiunii. Pe scurt, studii realizate cu mare raspundere in teren au cautat sa demonstreze ca Sarmizegetusa Gradiste nu intruneste conditiile strategice necesare pentru a fi fost capitala Daciei, ea reprezentand doar un sanctuar religios. Urmele adevaratei capitale pot fi observate pe Dealul Subcetate aflat la confluenta Streiului cu Raul Mare si Galbena. Argumentatia este convingatoare si va invit sa o aflati din carte.
Daca nu va pasioneaza defel astfel de lecturi, poate ar trebui sa faceti un efort. Nu exista viitor fara trecut si daca vreti sa intelegeti de ce ni se intampla ceea ce ni se intampla in prezent, cautati explicatii in istorie. Nu toate descoperirile sunt baliverne, exagerari sau speculatii, trebuie sa discernem putin in marea aceasta de informatii.

4 comentarii:

  1. Foarte interesant ce ai spus despre Codex. Am vazut ca exista si un site. Acum imi pare rau ca nu am invatat italiana!:)
    Am preluat si eu pdf-ul. Si multumesc si pentru site!
    Zile frumoase de august sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am auzit niciodata despre Codex..chiar am invatat ceva nou azi ! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,

    As recomanda multa prudenta ref la identificarea Sarmisegetuzei Regia cu ruinele de fortificatie de lg Hateg. Pe deal a existat in mod sigur o cetate medievala. Urme de locuire antica se gasesc, totusi foarte putine. In cazul unei cetati importante si relativ intinse, ar fi trebuit sa fie plin pamantul de urme de locuire - unelte, ceramica, arme, etc. Pozitia dealului ma face sa cred ca a fost un punct de observatie foarte important dintotdeauna, insa foarte probabil nimic de genul Sarmisegetuzei.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.