Translate

joi, 4 august 2016

Dantela irlandeza sau un alt mod de a croseta

Macrameuri am vazut cu totii, sunt si printre obiectele traditionale de la noi. E drept ca sunt mai putine tinere inclinate sa invete sa lucreze cu croseta decat erau pe vremea mea, dar inca se pastreaza gustul pentru decoratiuni realizate in aceasta tehnica. In schimb, exista mai putine piese vestimentare crosetate decat la alte popoare. Rareori vezi bluze, topuri, fuste crosetate in intregime desi, repet, pe vremea mea, erau mult mai des intalnite. Eu am si acum un top primit de la o matusa care se ocupa cu asa ceva, plus un numar de manusi elegante pe care nu mai am unde sa le folosesc, evident. Poate doar daca voi juca in vreo piesa de teatru, ceea ce este putin probabil.
Si totusi, chiar si in prezent marile case de moda strecoara dantela crosetata in colectiile lor, dar macrameul este ridicat la rang de arta si arata intr-un mare fel...


Totul a pornit de la traditia irlandezilor. In secolul al XIX-lea, cand mica tara a Irlandei era bantuita de spectrul foamei si nici macar culturile saracacioase de cartofi nu mai faceau fata vremurilor de restriste, calugaritele Ursuline au intrezarit o modalitate de a aduce venituri familiilor nevoiase. Ele erau familiarizate cu realizarea spumoasei dantele venetiene, asa ca s-au hotarat sa le invete pe femeile irlandeze sa produca si altceva decat grosolanele haine de zi cu zi. Astfel s-au nascut modele fine cunoscute mai tarziu ca "irish lace". Fiecare familie a dezvoltat motive si designuri specifice care erau pastrate in secret, trecute din generatie in generatie, unele pierzandu-se odata cu stingerea ultimilor urmasi.
Daca sunteti atenti veti remarca faptul ca dantela irlandeza arata altfel decat macrameurile noastre. Motivele creeaza iluzia unor flori prinse intr-o plasa de paianjen. Elementele vegetale sunt lucrate strans, opacizate si prinse pe un alt tip de croset, mai rar, mai rarefiat, dand senzatia de diafan, de plutire. Efectul este extraordinar, ai senzatia ca privesti hainele magice ale elfilor. Nu mai vorbesc de accentul de feminitate imprumutat oricarei tinute.

Rochie de mireasa - cca 1912
Pe masura ce anii au trecut, iar moda s-a schimbat, scoala impusa de calugaritele Ursuline a disparut, iar locul a fost ocupat de dantela realizata mecanic, industrial. In prezent, rusii si ucrainienii au schimbat aspectul dantelei irlandeze, readucand-o in moda si dandu-i o fata spectaculoasa. Designeri ca Helga Irland, Antonina Bobrova, Miroslava Gorokhovich, Alisa Verbitskaia au resuscitat interesul pentru aceasta arta pierduta, colorand-o si modernizand-o.

4 comentarii:

  1. Rochia din a patra imagine imi place, o vad excelenta pentru vara si mare. Prima are prestanta si e sofisticata, nu stiu cum s-ar vedea in timpurile noastre, intr-o lume colorata. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ce minunatie ;dintotdeauna mi-au placut hainele crosetate chiar nu aveam habar ca se numesc irlandeze ;am avut cu ceva vreme in urma o bluza pe care am purtat-o cu drag .Naty Mihaela GreenEyes

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc de postare. Nu stiam aceasta istorie. Modelele sunt superbe, dar jacheta imi place enorm!
    Zile frumoase de august, pline de noi descoperiri!


    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.