Translate

joi, 3 noiembrie 2016

Bijuterii contemporane - Monede reinventate

Unii s-au gandit sa faca ceva cu monedele mai vechi. Nu cu cele de colectie, ca ar fi fost chiar aiurea sa strici o asemenea valoare. Dar fiecare avem prin casa, uitati, banuti din alte vremuri sau de pe alte meleaguri, iata ca pot fi pusi in lumina, ca bijuterii sau pur si simplu ca obiecte de arta. Sa spun drept, ca bijuterii mi se par tare reusite modificarile, asa ca ia sa vedem la ce s-au gandit unii artisti.
Shaun Hughes este un mester englez care graveaza suprafata profilelor de pe monede cu motive vegetale. Rezultatul seamana cu un tatuaj pe pielea personajului reprezentat pe moneda. Este ciudat si frumos in acelasi timp.

Paolo Curcio este din Barcelona si a dus transformarea monedelor la alt nivel, aducand un omagiu culturii pop, unor personaje literare sau gustului pentru macabru.


Neo zeelandezul Robertson decupeaza banuti din tara sa natala, obtinand delicate bijuterii.


Hairy Growler Jewellery este un atelier situat in Cambridge, Marea Britanie, iar artistii de acolo au o pasiune deosebita pentru reciclarea materialelor. Iata monede irlandeze de sase pence, reprezentand ogarii wolfhound, transformate in pandantive. Ca o paranteza, wolfhound se numesc astfel deoarece au fost cainii utilizati in insulele Marii Britanii pentru vanarea si starpirea lupilor, considerati un mare pericol acum cateva sute de ani.


Chris Crawford este din Australia si lucreaza de 10 ani in Melbourne, specializandu-se pe bijuteriile din monede. Chris nu modifica monedele, doar le curata, le gaureste si le monteaza in bratari, cercei, pandantive.


Pe coincutter.net se pot vedea spectaculoase bijuterii ce se obtin din monede exotice provenite din tari indepartate ca Belize, Barbados sau Bahamas. Bineinteles, pot fi si monede din aur sau argint, va dati seama ca preturile sunt pe masura. Este site-ul unde am vazut cea mai mare varietate de monede ca provenienta, grupate si pe teme sau categorii de modele.



Adrienne Hatkin foloseste cele doua fete ale monedelor pentru a realiza bijuterii kinetice, astfel incat sa fie pus in valoare tot modelul.



3 comentarii:

  1. Arata extraordinar monedele si sunt si extrem de valoroase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Îmi plac cele ale neo zeelandezului Robertson! Cum sunt numismat amator şi am dubluri, poate îmi fac şi eu un medalion cu scorpion. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul ;nu stiam aceste informatii

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.