...Si te va surprinde cu inteligenta sa.
Este vorba despre orice animal de companie. Si nu numai atat. Este vorba despre orice animal pe care il ai in curte daca traiesti la tara. Am constatat asta in anii petrecuti in casa bunicilor mei, observand necuvantatoarele, jucandu-ma cu ele si incercand sa le inteleg. Concluzia ar fi ca, la adapost de pradatori si lipsite de grija procurarii hranei, crescute in liniste si armonie cu celelalte fiinte, animalele de orice fel devin libere sa-si manifeste bruma de inteligenta, emotii, sentimente cu care le-a inzestrat divinitatea.
Mai tarziu, mutata la oras, aveam sa constat aceleasi lucruri. Am avut pesti, papagali, hamsteri, porcusori de Guineea si n-a existat specie care sa nu manifeste din plin personalitate sau sa nu ma distreze copios cu giumbuslucuri amintind de cele ale copiilor. Aceeasi curiozitate naiva, aceeasi fericire sincera si atasamentul fata de stapan au caracterizat fiecare animalut pe care l-am tinut in casa.
As putea scrie o carte despre intamplarile cu animalele mele de companie si, chiar si acum, dupa atatia ani, ma trezesc povestind cate ceva copilului meu sau vreunei cunostinte. Pentru ca in prezent sunt mandra posesoare a trei porcusori de Guineea, animalut pe care l-am avut si acum mai bine de 20 de ani, e drept ca intr-un singur exemplar (de pomina), ma voi rezuma sa va povestesc despre acestia.Nu este prima oara cand scriu despre porcusorii mei. La inceput au fost doi pui, pe urma puii au crescut si, spre disperarea mea din acel moment, s-au dovedit a fi o pereche care " a produs" alti trei pui. Dar, la vederea celor trei mogaldete colorate, disperarea mea s-a transformat in veselie, apoi zilele au devenit mai bogate datorita sufletelelor cu blanita pufoasa. N-am putut sa tin toti puii, traiesc totusi intr-un apartament, dar nici nu m-am indurat sa-i dau pe toti. Am pastrat cea mai mica fetita, mi s-a parut mie ca este cam timida si oropsita si am zis sa se mai intremeze inainte de a o duce la magazin. Si a ramas definitiv! Cum era de asteptat.
Cookie, Oreo si Fifilina sunt cei trei porcusori care imi mananca urechile si-mi lumineaza serile cu joaca lor. Nu pretind ca sunt vreun Dr.Dolittle (daca n-ati vazut aceasta comedie, v-o recomand cu caldura), dar in mod sigur ma pot lauda ca empatizez mai mult decat altii cu necuvantatoarele din jur. Motiv pentru care am ajuns sa apreciez inteligenta emotionala a porcusorilor de Guineea. Nu se manifesta ei chiar ca un caine, dar va asigur ca veti recunoaste clar in comportamentul lor gesturile de afectiune, suparare, joaca, curiozitate. Si au o gama foarte complexa de trairi. Sunt pacifisti, sociabili, invata repede, sunt dragastosi si vorbareti, "gusta" toate obiectele din jur, incercand sa vada ce sunt sau daca le pot folosi in jocurile lor. Au ceea ce se numeste o privire inteligenta, ai senzatia ca te studiaza cu adevarat si sunt extrem de atenti la tonurile vocii stapanului. Simt cand esti suparat, cand ii alinti cu dragoste, cand ii certi, cand le spui ca nu voie sa faca un anumit lucru.
"Sunt doar niste rozatoare!" veti spune si pe buna dreptate, dar sunt unele dragalase, iar eu am impresia cateodata ca am mai multi copii prin casa.
Daca sunteti posesorul unui animal de companie, stiti cat va preocupa bunastarea acestuia. Vreti sa-i asigurati un trai bun, sa-i cumparati hrana sanatoasa, accesorii care sa-i placa, sa-l faca sa se simta confortabil, sunteti dispusi sa sacrificati o suma de bani pentru a avea un animalut fericit.
Cusca spatioasa, seminte si fan de calitate, talas, spray de curatare a blanitei, suplimente cu vitamine, batoane... N-am ratat nimic din ceea ce ii este necesar unui porcusor.
Cateodata mi-aduc aminte cum am crescut primul porcusor acum 20 de ani, dupa revolutie. Nu exista internet ca sa ma informez, nu existau magazine online si nici macar cele fizice nu aveau prea multe produse specifice. In afara de verdeturi si legume ma chinuiam sa gasesc in fiecare zi smocuri de iarba proaspata, un aliment de baza pentru aceste animalute. Iarna era cea mai mare problema, cand zapada acoperea totul si totusi plecam in fiecare zi, cautand cateva fire inca verzi.
Pe-atunci nu stiam prea multe amanunte despre necesitatile porcusorilor de Guineea, nu stiam ca nu au voie sa manance chiar toate legumele si fructele, ca au nevoie foarte mare de vitamina C. Pur si simplu nu aveam de unde sa aflu toate astea. Mi-am ingrijit primul porcusor cum m-am priceput si sper doar ca a fost multumit atata timp cat a trait la mine in casa.
Astazi este mult mai simplu sa ma ocup de animalele mele. Cobor in magazinul de profil de langa bloc si gasesc absolut tot ce imi trebuie. Ca si in cazul hamsterilor, inainte de a ma hotari sa achizitionez porcusorii m-am informat temeinic pe diverse site-uri. Am aflat cu aceasta ocazie si ce am gresit cu ani in urma si am corectat. In privinta asta, online-ul se dovedeste extrem de util. Pareri si sfaturi ale specialistilor, experienta posesorilor mai vechi, articole documentate pe blogurile magazinelor, aproape toate problemele isi afla raspunsul daca ai motivatia necesara sa-l cauti.
Din aceasta cauza, daca nu v-ati aventurat pana acum in frumoasa relatie dintre un om si animalul sau de companie, pot sa va asigur ca nu trebuie sa va faceti probleme, in prezent este mult mai usor sa cumperi necesarul pentru a intretine un animal, iar materialele, accesoriile, produsele de ingrijire sunt extrem de diverse si vin in intampinarea cerintelor de sanatate si igiena.
Pe de alta parte, distribuitorii si comerciantii de produse destinate cresterii si ingrijirii animalelor de casa incearca sa ofere lucruri de calitate, indiferent ce specie te-ai hotarat sa achizitionezi. Si cum in topul preferintelor clientilor sunt cainii si pisicile, este evident ca acestora li se acorda o atentie corespunzatoare.
Cattitude.ro este un magazin online proaspat intrat in lumea virtuala, destinat furnizarii de hrana si accesorii pentru catei si pisici. Mai mult decat un simplu site comercial, Cattitude Brands este importator direct pentru produse de marca cum ar fi EzyDog Australia, Australian Red Dingo, Planet Dog, Kurgo, Max&Molly. Aici veti gasi si ghiduri de dresaj sau despre comportament, si cadouri, si jucarii, lese, hainute sau cosuri pentru transport. Dar veti gasi in primul rand o interfata prietenoasa (multumita Agentiei de marketing Creative Wings), cu fotografii minunate care amintesc cat de speciala este relatia dintre stapan si companionul sau necuvantator.
In forma sa fizica (Cattitude Boutique), gasiti acest magazin in partea de Nord a Bucurestiului acolo unde, incepand cu luna august, a fost deschis si un PetSpa pentru a face din experienta dichisirii animalutelor o activitate placuta atat acestora, cat si stapanilor lor.
Nu cred ca exista stapan care sa nu doreasca binele animalului sau. Daca esti responsabil si constient ca un suflet neajutorat ti-a fost dat in grija, este imposibil sa nu te emotionezi atunci cand vezi bucuria lor. Iar bucuriile lor sunt atat de simple si de sincere: bucuria ca ai venit acasa, ca iti imparti mancarea cu el, ca te joci cu el, ca il lasi sa doarma aproape de tine, ca ii vorbesti pur si simplu.
Am urmărit serialul tău cu porcuşorii încă de la început. Drăguţe animăluţe! :)
RăspundețiȘtergereSunt foarte jucausi, n-ai crede asa ceva despre niste rozatoare.
ȘtergereDa-i doar o sansa… si te va surprinde cu inteligenta sa, cu iubirea sa, cu protectia sa, cu toate ale sale.Dai o sansa sa vezi in sufletul si ochii lui ce nu poti vede in sufletul si ochii unui om.Da-i o sansa sa te priveasa in ochi si sa iti citeasa sufletul, sa ghiceasa la secunda daca esti vesel sau trist. Da-i o sansa sa aiba o casa normala, un acoperis si o masa normala si iti va ramane vesnic dator , toata viata.Da-i o sansa cuiva care nu stie ce e mangaierea si siguranta .Da-i o sansa unui animalut care te va face sa razi ca in copilarie si nu conteaza daca te face noroi, par, roade ce apuca pe unde apuca, pt ca tu esti fericit cu tot cu noroi si cu lucruri roase.O sansa … si veti fi fericiti toti din casa mult timp si de la care vei invata ca daca ai o un acoperis si o masa trebuie sa fi fericit si multumit ca om . O sansa e mult ? Unii dintre noi am primit multe sanse in viata, dar sa dam o sansa e mult ( mai ales cand stim ca ni-i se va da inapoi inzecit ).Sa aveti Sarbatori Frumoase ... cu multe sanse de dat !
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vorbele frumoase, chiar si sarbatorile pot fi mai vesele cu un animalut prin preajma. Pentru copii nu cred ca exista placere mai sincera decat sa aiba in preajma pe cineva la fel de jucaus. Intr-adevar, daca ajungi sa le iubesti, nici nu mai conteaza ca muncesti mai mult sa cureti dupa ele. Sarbatori fericite si tie!
ȘtergereSunt minunati mancaciosii tai !Sigur ca trebuie sa ai grija de animalutele adoptate,daca nu le iubesti,nu te vor asculta niciodata si
RăspundețiȘtergerenici nu te vor iubi !Ultimul animalut pe care l-am avut,un motan,ceva persan,ne astepta in fata usii de intrare;se "umanizase",traind cu noi
18 ani !Am suferit toti atat de mult,incat nu am luat alt animalut...
Stiu, cel mai greu este sa te desparti de ele. La pisici sau la caini poti spera sa ii ai un numar mai mare de ani, la rozatoare nu sunt decat 4-5. Tocmai de aceea zic ca incercam sa le prelungim viata ingrijindu-i cum putem mai bine.
Ștergere