Vreau sa spun ca intr-un fel arata bijuteriile de secol 18 sau 19 si altfel arata cele din prezent. Nu ca mesterii din ziua de astazi nu si-ar da silinta, dar eu cred ca se pune mai mult accentul pe valoarea materialelor si pietrelor folosite decat pe semnificatia modelului.
Belle epoque, 1910, sursa:bonhams.com |
Bijuterii ca cea din fotografie mai vezi doar pe la casele de licitatii. Colierul nu este un simplu colier, este o oda adusa naturii si bogatiei sale. Daca nu v-ati prins, este un peisaj in miniatura, cu un lac, trestie si raze de soare. Cat de frumos este stilizat totul!
Dar sa nu ne grabim sa-i acuzam pe artizanii contemporani de pierderea rabdarii si ocolirea drumurilor sinuoase. Rusul Ilgiz Fazulzyanov este exceptia care dovedeste ca vechile gusturi pentru opulenta si lucrul migalit cu atentie nu au murit inca.
Artistul este atat de apreciat incat este singurul designer in viata care a reusit sa expuna la Kremlin, dupa Faberge. Si nu este de mirare, bijuteriile sale sunt opere de arta in email, aur si diamante, adevarate picturi uneori.
Tehnica emailarii dateaza din secolul al 13-lea. Temperatura de topire a aurului este de 900 de grade, a emailului este de 950 de grade si, atunci cand se intalnesc, cele doua materiale se contopesc in moduri minunate. Emailarea este o arta, daca este tinut o secunda in plus la tempratura ridicata, materialul se crapa, asa ca...
Ilgiz Fazulyanov este indragostit iremediabil de natura si inspiratia pe care o ofera aceasta in multiplele ei fatete. Pasari, insecte, flori, toate capata linii si curbe frumos asamblate la un loc cu luxoasele diamante.
sunt foarte frumoase si le admir, pentru mine un pic pretentioase!
RăspundețiȘtergere