SF-ul Mileniu al lui John Varley a fost nominalizat la Premiile Hugo, Locus si Philip K.Dick. Din aceasta cauza am cumparat cartea, altfel nu-l cunosteam deloc pe autor. Nu mi-a parut rau de achizitie, este o carte deosebita, la noi a aparut la Editura Trei si are ceva mai mult de 300 de pagini.
Ideea cu intoarcerea in timp m-a surprins nitelus, ca taman ce dadusem gata o alta poveste, tot pe principiul acesta. Numai ca de data asta cei din viitorul indepartat se intorc intr-un trecut relativ recent, in anii '80. Faptul ca prezentul este scos de tot din ecuatie este derutant, noroc ca pricepi cum devine treaba inca din prima parte a romanului. De ce anii '80? Pentru ca in 1983 a fost scrisa cartea, asadar iata si raspunsul la dilema de mai sus.
Texanul John Varley s-a nascut in 1947 si este scriitor SF de vocatie, bineinteles castigator al multor premii prestigioase.
Intriga mi-a amintit putin de ameteala care m-a cuprins la vizionarea filmului The Edge cu Tom Cruise. Trebuie sa ai la fel de multa rabdare ca sa capeti toate explicatiile. Bucle temporale, intoarceri si paradoxuri, o poarta misterioasa care functioneaza doar in directia trecutului si multe, multe teorii despre curgerea timpului. Dar aparenta opacitate a ideilor compenseaza prin actiunea antrenanta si naturaletea dialogurilor, plus un cinism ironic ce insoteste personajele.
Pe scurt, intr-un viitor nu prea roz al omenirii, lucrurile stau atat de prost, iar oamenii sunt atat de degradati fizic, incat iau masuri disperate pentru a nu disparea definitiv si irevocabil. Solutia gasita de ei este utilizarea unei porti cu origini necunoscute pentru a reveni in trecut, in timpul unor dezastre de tot felul si pentru a salva indivizii care si-asa ar fi murit, transplantandu-i in viitor pentru refacerea populatiei. Cursul evenimentelor nu este afectat deoarece cei salvati ar fi fost decedati cu totii in prezentul lor, respectandu-se astfel un principiu de baza al calatoriilor in trecut.
Nu spun mai multe, dar cartea este surprinzator de moderna pentru anii in care a fost scrisa. Deznodamantul te lasa cu gura cascata, dar acesta este farmecul unui SF adevarat, nu?
Atmosfera per ansamblu mi-a amintit puternic de "Soimul maltez" si stilul romanului politist vechi. Cum spuneam, replicile sunt spumoase, iar personajul central este o femeie care stie ce vrea. Manipulatoare, frumoasa si relativ cruda, Louise Baltimore tine locul detectivului din filmografia clasica. Numai ca miza care o mana este mult mai dramatica, iar planurile ei nu sunt chiar de nezdruncinat.
La inceput ai senzatia ca cei din viitor actioneaza in dezinteresul celor din trecut, apoi pricepi incotro se indreapta povestea si cat de disperata este situatia. Suspansul este bine dozat, autorul se joaca cu sentimentele cititorului, aruncandu-i informatia cu bucatica. Pana la ultima pagina nu stii daca totul se rezolva sau nu.
Gasiti aceasta minunata carte pe libris.ro la pretul de numai 9 lei, o reducere de 76% fata de pretul intreg.
Multumim pt recomandare!
RăspundețiȘtergeremultumim de recenzie, pare o carte interesanta...of...cate am pe lista!!!
RăspundețiȘtergere