Translate

miercuri, 28 iunie 2017

O istorie, un joc, un film, o carte

In anul 2015 am scris un articol pentru competitia SuperBlog de atunci, un articol centrat pe succesul jocurilor video din seria Assassins's Creed, dezvoltata de Ubisoft. Mentionam in articol ca...

"Prin 1938 Vladimir Bartol, un scriitor sloven, a publicat nuvela “Alamut”, o aluzie la dictatura de sorginte fascistã a lui Mussolini. In povestea a cãrei acţiune se petrece în secolul al XI-lea, în Persia, un auto-proclamat profet, Hassan ibn Sabah, işi pune în practicã teribilul plan de a conduce, folosindu-se de o unitate de elitã formatã din “pumnale umblãtoare”, mai simplu spus asasini de profesie, manipulaţi cu ajutorul credinţei religioase. Hm, sunã oarecum contemporan?
“Nimic nu este adevarat, totul este permis” este motto-ul acestui imaginar dictator care doreşte sã vadã pânã unde pot fi supuşi oamenii în numele unor idealuri, fie ele şi false. Bineînţeles ca existã o rãsplatã pentru ascultarea oarbã, tinerii recrutaţi vor fi fost primiţi dupã moarte în rai.
Cartea a cunoscut o nouã viaţã dupã atacurile din 11 septembrie asupra Turnurilor Gemene, fiind tradusã în 19 limbi. Dar adevãrata, fulminanta explozie a popularitãţii acestui subiect a avut loc odatã cu lansarea pe piaţã a jocului video Assassin's Creed, în anul 2007".

Elementele acestei nuvele se regasesc mai ales in primul joc video, ulterior seria a explorat si alte fundaluri fantasy, pastrand insa motto-ul de mai sus.
Ei bine, fiu-meu a fost prins de joc si de actiune, eu nu mai am mintea sa pierd vremea cu asemenea distractii, plus ca sunt femeie, dar mi-au placut teribil grafica si ideea povestilor din serie.
Ca orice franciza de succes si aceasta s-a ramificat in nenumarate variante care sa satisfaca gustul de nou si aventura al publicului, asa ca din primul an pana astazi au tot fost lansate jocuri pentru PC, PlayStation si Xbox. Dar nebunia nu s-a oprit aici, evident ca producatorii vor sa scoata cat mai multi bani, asa ca s-au vandut figurine, tricouri si obiecte imprimate cu personajele devenit celebre.

Ce sa te mai miri ca s-a pus la "copt" si de-un film artistic sau de-o carte! 


Intriga generala este propulsata de lupta dintre doua ordine cu istorie straveche: Templierii si Asasinii. Contrar realitatii dubioase (exista multe semne de intrebare cu privire la motivatia si scopul acestor cavaleri legendari), Templierii sunt aia rai la modul categoric. Asasinii li se opun cu vehementa de sute de ani. Toti si-au perfectionat metodele de-a lungul timpului, rezultand conflicte din ce in ce mai sangeroase, dar si mai rafinate. Pe Templieri ii stiti, au existat cu adevarat, Asasinii sunt inventie pura.
Ezio Auditore este principalul Asasin, un tanar florentin provenit dintr-o bogata familie de bancheri medievali. El vede cum tatal sau, un Asasin "undercover", cade victima unei masinatiuni politice in spatele careia stau chiar Templierii, si este executat odata cu alti doi fii ai sai. Ezio invata pe propria piele, la modul dur, ca trebuie sa devina luptator de elita daca vrea sa razbune moartea familiei sale si sa duca mai departe principiile Ordinului Asasinilor.
Si de aici porneste toata tevatura...
Cartea Assassins's Creed Renasterea a fost scrisa de Oliver Bowden si a aparut la noi la Editura Paladin, colectia Fantasy, in urma cumpararii drepturilor de rigoare de la Ubisoft. Face parte dintr-o serie (evident!) care va fi tradusa pe parcurs, spre exaltarea pustiului meu, deocamdata existand si AC Fratia. Dansul a binevoit sa o citeasca pe nerasuflate si sa-mi faca o scurta (si laconica) recenzie, informandu-ma ca subiectul reproduce povestea din cel de-al doilea joc video. Asa sustine el, n-aveti decat sa va luati jocurile daca vreti sa verificati.

Personajul Ezio are doar 17 ani la inceputul povestii si trece prin foarte multe drame si transformari pana ajunge un Asasin cu sange rece, asa cum il cunoastem din jocuri. Indrumatorul lui este un unchi, alt membru al fratiei, care il instruieste si il ghideaza in misterele luptei dintre cele doua ordine. Florenta medievala este un oras impartit intre familii si clanuri care apartin de fapt uneia dintre cele doua parti implicate. Picanteriile istorice sunt reprezentate de rolul jucat de tanarul Leonardo da Vinci, aflat la inceputurile sale ca artist si om de stiinta, sau de cautarea paginilor lipsa dintr-un Codex al Asasinilor. Totusi, scopul care ii tine in priza pe toti este obtinerea unui soi de artefact misterios, Marul Edenului, obiectul care se spune care ar fi oferit omului calitatea liberului arbitru.
Nu va asteptati la cine stie ce figuri de stil sau profunzimi literare. Este o carte de aventura destinata unei lecturi usoare, nu sufera comparatie cu scrierile clasice ale genului.


Si iata-ne ajunsi la film, Assassins's Creed:Codul Asasinului, o productie a anului 2016, cu Michael Fassbender in rolul principal. Filmul, dupa cum m-a lamurit tot pustiul, nu se leaga cu actiunea niciunuia dintre jocuri, doar pastreaza linia generala a aventurilor. Adica toata lumea cauta Marul Edenului, numai ca lupta se muta in prezent, intr-un soi de SF in care o masinarie sofisticata este capabila sa acceseze amintirile din genele urmasilor Asasinilor. Nu e un film rau, dar noroc cu Michael Fassbender, dragutul de el este destul de carismatic incat sa duca toata povara succesului, altminteri nu s-ar fi ales mare lucru din acest film.
Scenele de lupta sunt ok, respecta regia din joc, niscai efecte speciale strecurate pe-acolo, per ansamblu merita sa-l vedeti si pe ecran mare.


Si daca n-aveti chef de carte, film sau joc, ci doar va place estetica imaginilor din Assassin's Creed sau, dimpotriva, sunteti ahtiati si vreti sa vedeti in jur, full-time, aceste scene, puteti comanda din libraria Carturesti afise in mai multe modele, asa cum am facut si noi, 10 lei bucata, imprimate pe carton gros, pe ambele parti.
 
 

8 comentarii:

  1. Cred ca m-am stricat :))) nu mai pot sa tin pasul sau sa urmaresc serii din acestea cu lumi imaginate..Dar imi place macar sa stiu despre ce e vorba asa ca explicatiile tale is bine primite mereu ;p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine m-a uimit ca un astfel de subiect poate prinde la iubitorii de gaming, credeam ca tinerii sunt mai amatori de jocuri inspirate din sf decat din Evul Mediu, dar uite ca un joc bun poate fi exceptia.

      Ștergere
    2. Poate tocmai asta e ideea, jocul pare mai "real" pt ca are samburele de adevar legat de existenta din trecut a templierilor.

      Ștergere
    3. Da, am observat ca exista o nostalgie generala dupa acele epoci cu razboaie si eroi si povesti misterioase.

      Ștergere
  2. avem chef si de film si de carte, timp sa avem mai mult :)
    templierul tau...chiar amuzant!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru iubitorii genului cred că e ceva grozav.☺ Eu nu mai gust acest gen de creații, dar îmi place mult prezentarea complexă e care ai făcut-o.

    Zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiu-meu e lângă mine şi zice că îl joacă. Spune că e un joc mişto. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poftim, inseamna ca producatorii au gasit cheia succesului.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.