Fractalii sunt desene abstracte extrem de frumoase, motiv pentru care am hotarat ca trebuie sa stea pe fundalul blogului un timp. In ciuda aparentelor, acelea de arta inspirata, moderna, fractalii sunt matematica pura, adica obiecte geometrice cu structura fina, care nu poate fi descrisa in mod traditional, dar infinit de complexa. Un bun exemplu de structura naturala ar fi fulgul de zapada.
Mai interesant este cum au fost descoperiti fractalii. Benoit Mandelbrot este numele matematicianului care ne-a oferit aceasta lume pe tava. Dar istoria primelor notiuni despre fractali porneste din secolul al XVII-lea si este prea complicata ca sa pomenesc aici progresele facute de-a lungul timpului.
Dar meritul clarificarii acestor cunostinte ii revine lui Benoit Mandelbrot care a observat ca in natura nu exista forme simple, regulate, ci unele extrem de elaborate, unice. Si iata cum a luat nastere geometria fractalilor, asociata de unii cu definitia pentru "neregulat".
De la fractali ca descoperire stiintifica pana la inspiratia in domeniul artelor vizuale a fost doar un pas. Fractalii sunt spectaculosi si decorativi. Si putin hipnotici, exact ca si mandalele.
Jackson Pollock a fost un artist american care a murit in anul 1956. A pictat abstract, in genul acesta...
Pare haotic? Ei, bine, din analiza operelor sale a reiesit ca ceea ce pare la intamplare, include de fapt si structuri de fractalii. Pollock a avut o viata agitata. La un moment dat a fost atras de un gen de teosofie mistica, apoi s-a apucat de bautura si a ajuns sa bea din ce in ce mai mult, chestie care ii va aduce moartea intr-un accident de masina.
Se pare ca fractalii sunt apanajul geniilor. Cazul matematicianului Jason Padgett este cel putin ciudat. Omului i s-au deschis mintile, la propriu, dupa o lovitura la cap, mai precis a fost batut in timpul unei altercatii dintr-un bar si lasat inconstient. Din acel moment, el a devenit capabil sa vada orice obiect sub forma de fractalii, chiar sa viseze fractalii. Cand s-a trezit a doua zi dimineata, i s-a parut ca vede linii inaltandu-se din pardoseala baii. La inceput a fost ingrijorat, apoi totul i s-a parut atat de frumos, incat a ramas holbandu-se la podea.
Universul lui este in intregime geometric, iar desenele realizate de el sunt fabuloase. Si asta, in conditiile in care la varsta de 12 ani nu era nici macar interesat de vreo materie. Dupa lovitura la cap s-a apucat serios de studiu. El declara ca aceasta capacitate de a vedea lumea in fractalii o avem cu totii, numai ca ea trebuie cumva activata. Este un soi de super-putere a mintii noastre. Despre acest om au vorbit si realizatorii serialului "Extraterestrii antici", speculand ca puterea creierului nostru este prea putin descoperita si folosita.
Iata un exemplu de fractalii desenate de Jason Padgett. Uluitor, nu?
chiar uluitor, cu cat te uiti mai mult, parca vezi altceva!
RăspundețiȘtergere