Translate

miercuri, 30 ianuarie 2019

Programul pentru sisteme fotovoltaice, din nou despre o Casa Verde


Cei care au fost si sunt interesati de programele finantate de Administratia Fondului pentru Mediu sunt déjà la curent cu faptul ca aceasta institutie a initiat un proiect mai ambitios, acela ce vizeaza echiparea locuintelor personale cu panouri fotovoltaice, in vederea generarii de energie electrica. Din pacate, in mass-media (asa cum s-a intamplat si cu programul Casa Verde pentru panouri solare) apar tot felul de stiri ametitoare si rareori conforme cu realitatea.

Potentialii solicitanti trebuie sa stie ca site-ul institutiei in cauza (AFM) este singura sursa credibila, ca acolo vor fi postate absolut toate anunturile/comunicatele de presa pentru fiecare etapa din program. Intrati pe site la programe de finantare-sisteme fotovoltaice sau direct pe linkul https://www.afm.ro/sisteme_fotovoltaice.php

Deocamdata, nu a fost deschisa sesiunea de depunere a dosarelor de finantare deoarece acest program are o structura ceva mai complexa. In prima faza are loc o inscriere, urmata de validarea instalatorilor ce vor vrea sa lucreze in program. Ca urmare, pana pe data de 1 Martie are loc inscrierea instalatorilor, dupa care, la un moment dat, va fi publicata o lista a acestora pe site. Pana atunci, persoanele interesate nu pot face absolut nimic si va spun mai jos de ce. Singura grija a solicitantului este sa citeasca cu maxima atentie Ghidul de finantare (Ordinul 1287/2018 Subsectiunea II-il gasiti tot pe pagina din linkul de mai sus) deoarece sunt multe etape si chichite in derularea programului.

Deoarece am observat ca oamenii interesati, ori nu au rabdare sa citeasca, ori nu inteleg nimic din ceea ce citesc, voi incerca sa fac eu un rezumat al ghidului.
Asadar, in prima faza vor fi validati instalatorii. Dupa ce apare pe site lista cu instalatorii, solicitantul isi alege firma cu care vrea sa lucreze. Firma trebuie sa fie din regiunea in care solicitantul detine imobilul unde instaleaza panourile. Regiunile cuprind mai multe judete, care sunt definite la Art.3 din ordin, deci nu este obligatoriu sa alegeti o firma din acelasi judet unde aveti imobilul.

De asemenea, trebuie mentionat ca vor fi alocate anumite sume de bani pe fiecare regiune, asa ca nu as putea estima daca va fi cazul sa se aplice principiul « primul venit, primul servit », in sensul ca vor fi unii care nu vor mai apuca sa intre in program. Chestia asta se va intampla daca sunt mai multi solicitanti decat suma alocata pe regiune. Oricum, s-ar putea sa se actioneze ca la Casa Verde, unde s-au mai facut redistribuiri de sume intre judete.
Programul finanteaza pana la 90% din cheltuieli pentru fiecare solicitant, dar nu mai mult de 20.000 lei. Asta inseamna ca, in cazul in care valoarea lucrarilor este de 18.000 lei, statul da inapoi 90% din aceasta suma, faceti si voi socoteala. Daca valoarea este, sa zicem, 25.000 lei, 90% inseamna 22.500 lei, dar se vor deconta doar 20.000 lei cum este prevazut.  

Dupa ce va alegeti instalatorul, acesta se va ocupa de absolut toate etapele, in sensul ca numai cu el veti lucra, nu va trebui sa plimbati voi dosarul de finantare pe la alte institutii. Totusi, dupa actele care intra in dosarul de finantare trebuie sa alergati, n-aveti ce face si nu sunt tocmai putine, le gasiti la Art.21 din ordin.

Prima si cea mai importanta conditie este sa aveti casa intabulata si sa fiti proprietarul acesteia (adica numai proprietarul poate depune cerere de finantare). 
Va trebui sa scoateti un extras de carte funciara informativ din care reiese si dreptul de proprietate. Ca urmare, daca aveti casa in constructie la momentul deschiderii sesiunii, nu puteti accesa programul deoarece nu este inca intabulata (constructia nu va aparea pe un extras de carte funciara, eventual apare numai terenul pe care se construieste). Daca vreti ca panourile sa fie instalate langa si nu pe imobil, atunci extrasul trebuie sa mentioneze si terenul, adica sa fiti proprietar si pe teren. Asta inseamna ca, in cazul in care sunteti proprietar pe casa, dar terenul aferent este al primariei, veti fi obligati sa instalati panourile numai pe imobil.
ATENTIE la coproprietari! Se cere o declaratie a acestora, ca sunt de acord ca solicitantul sa depuna cerere de finantare. Coproprietar inseamna si sotul/sotia daca acesta este trecut cu cota-parte in actul de proprietate.
ATENTIE: IN ACEST PROGRAM NU SUNT ACCEPTATE PROPRIETATI DE TIPUL APARTAMENTELOR!!!
ATENTIE la ce scrie pe extrasul de carte funciara! Daca nu este trecuta adresa completa, in special numarul imobilului, asa cum l-ati mentionat in cererea de finantare, se cere o adeverinta de la Primaria pe raza careia aveti casa, cum ca imobilul din extras este unul si acelasi cu cel de la adresa declarata de dvs.
Certificatele de atestare fiscala sunt obligatoriu doua: ca v-ati platit taxele la primarie si ca v-ati platit datoriile la stat. Daca imobilul unde faceti lucrarile difera de imobilul unde aveti domiciliul (acela trecut in buletin), trebuie sa luati doua certificate pentru taxele locale, pentru ambele imobile.

ATENTIE: Nu va apucati sa scoateti documentele de pe-acum! Unele sunt valabile doar 30 de zile si nu se accepta acte expirate la dosar. Asteptati sa se anunte oficial deschiderea sesiunii de finantare.

Dupa ce v-ati adunat hartiile, le predati instalatorului, iar acesta le va introduce intr-o aplicatie online ce va fi deschisa de AFM in acest scop.
Urmeaza analiza dosarelor, care se face la Bucuresti, de catre un comitet special. Daca dosarul vostru e in regula, se aproba spre finantare, iar voi veti semna un contract cu AFM, dar nu inainte de a prezenta acordul de racordare din partea operatorului de retea electrica. De la aprobarea dosarului si publicarea lui pe site veti avea 90 de zile la dispozitie sa obtineti acordul operatorului de retea. Daca nu faceti asta in 90 de zile, pierdeti finantarea.

Lucrurile de mai sus, precum si multe alte amanunte vi le va explica si instalatorul care se ocupa de lucrarea voastra. Dupa ce semnati contractul cu AFM, aveti 8 luni la dispozitie sa faceti lucrarea si actele pentru decontarea finala, chestie de care se ocupa tot instalatorul, bineinteles. Partea buna e ca nu alergati prea mult, multe etape se deruleaza online.

ATENTIE: cititi cu atentie de la Art.29 incolo, ca sa vedeti cum se face decontarea banilor. Veti vedea ca decontarea sumei se face catre instalator, voi veti suporta doar suma care trece de limita de 20.000 lei, daca e cazul.


Acestea fiind zise, va sfatuiesc sa cititi cap-coada Ghidul de finantare, iar daca cunoasteti déjà un instalator care a aplicat si va lucra in program, consultati-va din timp cu acesta.
Succes!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.