Translate

miercuri, 23 ianuarie 2019

Vrei sa pedalezi si in sezonul rece? Iata 10 sfaturi care sa te ajute!


Chiar daca, in sezonul rece, temperaturile scazute si vremea urata ne imbie la relaxare, sunt multe persoane care prefera sa scape de agitatia orasului, alegand trasee si excursii de biciclete in zone cu peisaje feerice. De asemenea, nu putem uita nici de beneficiile aduse sanatatii, dar nici de adrenalina provocata de pedalatul in conditii de frig sau zapada. 

Astfel, cu toate ca ziua este mai scurta si temperaturile sunt scazute, exista multe motive sa ne bucuram de biciclete si in sezonul rece. Pentru acest lucru, insa, va trebui sa ne asiguram ca avem echipamentul corespunzator, pentru ca vremea capricioasa sa nu ne puna "bete in roate". Iata ce trebuie sa stii:

1. Stai departe de umezeala

Printre cele mai mari obstacole in calea oricarui biciclist este vremea capricioasa, cu averse. Cu toate acestea, nu trebuie sa renuntam, ci putem face apel la un echipament de biciclete potrivit, care sa iti protejeze corpul in timp ce pedalezi.

 2. Poarta incaltaminte impermeabila

Daca ai de gand sa faci o excursie de o zi, sau un traseu mai lung, este important sa iti feresti picioarele de umezeala, folosind o pereche de pantofi de ciclism impermeabili. De asemenea, daca vremea este foarte rece, nu uita sa iti iei cu tine si o pereche extra de sosete, care iti vor fi foarte la indemana!

3. Ai grija la portiunile alunecoase de pe traseu

Multe elemente urbane, precum sinele de tramvai sau gurile de canal devin mult mai alunecoase atunci cand ploua sau ninge. In aceeasi idee, incearca sa eviti si portiunile cu frunze cazute si umede, dar si petele de benzina, foarte periculoase pentru biciclete in viteza!

4. Ocoleste pe cat posibil baltile

Multe din aceste balti pot ascunde adevarate gropi! De aceea, este mai bine sa le ocolim, pentru a nu risca sa ramanem pe traseu, in conditii de frig sau umezeala. Acesta este si unul din motivele pentru care este indicat sa ai mereu la tine un kit anti-pana.

5. Incearca franele la intervale regulate

Cele mai multe biciclete au sistem de franare de tip V-brake (frane cu saboti). De regula, atunci cand ploua sau este umezeala afara, portiunea din roata care face contact cu sabotii se poate umezi, iar franele sa nu aiba aderenta necesara pentru a te servi la timp. Astfel, de fiecare data cand strangem putin franele, aceste zone se curata, asigurand o aderenta mai buna.

6. Alege accesoriile potrivite

Exista multe accesorii pentru biciclete care se vor dovedi foarte folositoare in sezonul rece, precum aparatorile de noroi sau coburile impermeabile. Acestea te vor ajuta sa iti pastrezi hainele uscate si curate, chiar si atunci cand este umezeala pe carosabil.

7. Intretine corect bicicleta

Capriciile vremii precum si noroiul pot afecta performantele unei biciclete, motiv pentru care este important sa intretinem constant mijlocul nostru preferat de deplasare. De regula, in aceasta perioada, trebuie sa avem in vedere lantul bicicletei, ce trebuie curatat mai des, dar si franele, aparatorile sau pedalele.

8. Pastreaza-ti vizibilitatea in trafic

Datorita zilelor mai scurte din sezonul rece, este indicat sa ne echipam cu lumini pentru biciclete atat in fata, cat si in spate, dar si cu elemente reflectorizante, precum vestele speciale, care ne vor asigura vizibilitatea chiar si in conditii de averse sau de ceata.

9. Daca este foarte frig, alege o pereche de manusi

Pentru a nu risca sa ne amorteasca degetele, incetinindu-ne reflexele, va trebui sa avem in vedere si achizitionarea unei perechi de manusi, care ne vor permite ore in sir de pedalat, fara a simti frigul usturator.

10. Alege o pereche de ochelari pentru biciclete

Daca ploua puternic, sau vantul bate cu mare viteza, vizibilitatea iti va fi afectata. Cu o pereche de ochelari pentru ciclisti, iti asiguri o raza vizuala clara, care iti permite sa actionezi la timp in cazul in care se apropie o masina de pe constrasens. Daca nu iti plac ochelarii, poti opta pentru o casca pentru biciclete cu viziera inclusa sau chiar pentru o sapca cu cozoroc!

Un comentariu:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.