Nu o spun eu, o spun stuudiile realizate de-a lungul timpului.
Acuma, e clar ca fiecare dintre noi avem o anumita rutina si e greu sa ne scoti din aceasta, poate sa fie si mama lui de studiu. Si mai clar e faptul ca un strat vizibil de praf pe mobila sau faptul ca am trisat si n-am frecat baia de cinspe ori pe saptamana nu o sa ne imbolnaveasca instantaneu. Dar e bine sa stim ca sub o suprafata aparent curata se pot ascunde multe capcane. Vorba aceea: daca n-am fi stiut, am fi fost mult mai prosti, dar si mult mai fericiti. Ei, unele gospodine sunt mai maniace decat altele, dar nu s-a putut dovedi inca faptul ca asta le foloseste la ceva.
Asadar, cert este ca in casa noastra fojgaie mai multe bacterii decat intr-o ghena de gunoi. Dovedit stiintific, cum spuneam. Si nu colacul de wc este pe primul loc, uneori tastatura de calculator si cuptorul cu microunde sunt la concurenta cu acesta.
Iata frecventa necesara curatirii unor obiecte sau suprafete:
1.Asternuturile de pat: la doua saptamani
Surprinzator, dar aceste textile in care petrecem multe ore din viata noastra nu se murdaresc atat de mult cat credem noi. S-ar parea ca ultimele studii le bat pe cele precedente care spuneau ca cearsafurile se umplu de acarieni. Acarienii exista, dar nu cat sa ne copleseasca sau sa ne dea cine stie ce afectiuni de piele. Recomandarea este sa faceti neaparat dus inainte de culcare si atunci puteti spala asternuturile la un interval mai mare de timp.
Fetele de perna pot fi schimbate chiar mai des, mai ales vara, dar pernele in sine trebuie si ele curatate macar o data la trei luni. Ba chiar inlocuite de tot o data la sase luni, asa suna recomandarile specialistilor. Si noi care pastram pernele din puf pe care le avem de la bunica! Macar cei cu alergii sa ia aminte.
Salteaua? Maiculita, la doua luni trebuie curatata. Cum? O pulverizati cu apa cu bicarbonat de sodiu sa absoarba mirosurile, o aspirati, apoi o pulverizati cu o solutie speciala pentru bacterii.
2.Cada de baie: in fiecare saptamana
Dintre toate obiectele din baie, cada depaseste toaleta in murdaria acumulata. In cada au fost gasite bacterii afurisite, care provoaca infectii ale pielii, in proportie mai mare decat in cosul de gunoi. Asa ca spalati cada la fel de des ca toaleta, chiar mai des de o data pe saptamana daca se poate.
3.Frigiderul: in fiecare luna
Da, stiu, unele aparate au functia aceea antibacteriana sau scrie in manualul de utilizare ca le puteti curata o data la cateva luni. Ei, vorbim insa de rafturile si cutiile in care tineti alimentele si care se murdaresc destul de repede. Apar pete de sos, firimituri, lichide varsate, astea fac sa creasca simtitor nivelul de bacterii. Le puteti spala frecvent fara sa scoateti aparatul din priza sau sa-l dezghetati.
4. Calculatorul: in fiecare saptamana
Cum ziceam: tastatura si mouse-ul sunt de speriat din cauza degetelor care le ating permanent. Restul componentelor atrag praful ingrozitor. Ca sa nu mai zic de cei care iau gustari stand la calculator. Stiti si voi ce curge din tastatura cand o intoarceti sa o scuturati. Cica 10% din utilizatori nici nu se obosesc sa curete in vreun fel tastatura, nu e de mirare ca are cu 5% mai multe bacterii decat vasul de toaleta. Nu uitati sa folositi un spray dezinfectant sau servetele umede.
5.Covorul: la sase luni sau un an
Si, urasc asta, dar nu de batut sau de aspirat e vorba, ci de o curatare cu abur sau chimica in toata regula. Nivelul bacteriilor din covoare poate depasi orice imaginatie si asta influenteaza si gradul de curatenie al aerului din casa.
6.Prosoape: dupa fiecare trei utilizari
Ei, aici m-a cam bulversat aceasta recomandare, eu nu respect regula asta, imi pare foarte, foarte rau. Mi se pare mult, mult prea des. Mai ales daca esti o persoana care se spala constiincios, prin toate partile esentiale, in fiecare zi. Aici intervine o diferenta, depinde la ce prosoape ne referim. Pentru ca trebuie sa avem prosoape de maini, de corp si de fata. Stiu, pare complicat, dar cele pentru maini pot fi spalate la trei zile, in timp ce prosoapele de corp se umplu repede de celule moarte, asa ca necesita curatare mai frecvent.
7.Blatul de bucatarie: in fiecare zi
Si asta din cauza bureteilor "contaminati" cu resturi de mancare pe care ii folosim. Nici nu ne dam seama de asta, avem senzatia ca utilizam bureti sau carpe curate deoarece le clatim in jet de apa, dar nu e deloc suficient. Solutia sta doar in schimbarea frecventa a acestora, chiar o data pe saptamana.
8.Cuptorul cu microunde: in fiecare saptamana
Veti spune ca microundele tocmai asta fac, omoara bacteriile, dar ultimele studii arata ca nu e chiar asa. Nu le omoara in totalitate. Plus ca pe peretii cuptorului pot sari stropi, asa ca cel mai corect este sa-l stergeti in fiecare saptamana, iar de doua ori pe luna sa-l curatati temeinic.
Cam astea ar fi concluziile studiilor efectuate de diverse institute de sanatate. Surprinzator e faptul ca unii sunt ingalati de-a dreptul si totusi n-au murit inca din cauza asta. Glumesc. Faceti curatenie in ce ritm vreti voi, dar nu va lasati pe tanjeala. Cei mai multi dintre noi folosesc etaloane de miros si vaz, mai putini se gandesc neaparat la bacterii. Dar acestea exista si e bine sa nu le ignoram.
Spor la treaba!
cu frigiderul stau mai rau, ma enerveaza teribil sa-l dezghet dar la 2 luni tot fac asta! in schimb asternutl de pat la 3 zile zboara in cos, nu-l suport mai ales vara!
RăspundețiȘtergerePoţi supravieţui bine-sănătos fără să ţii cont de părerea specialiştilor. Organismul se adaptează, învaţă să convieţuiască şi cu bacteriile, şi cu acarienii. Şi nu devine alergic la toate alea, precum copiii crescuţi ca la carte de mame cu mania curăţeniei.
RăspundețiȘtergereMi-a placut articolul, multumesc pentru sfat.
RăspundețiȘtergere