In unele familii, problemele devin atat de serioase, incat unul sau mai multi membri isi vad puse in pericol sanatatea, libertatea si chiar viata. In astfel de situatii, persoanele care se simt amenintate, fie ele victime efective sau potentiale ale violentei domestice, pot sa obtina un ordin de protectie.
Daca esti din zona Moldovei si te afli intr-o astfel de situatie, poti sa obtii atat siguranta proprie, cat si a celor dragi apeland la serviciile unui avocat din Iasi specializat in astfel de probleme. In acest scop, poti fi ajutat de Cabinetul de avocat „Duhnea Dana Elena“, al carui site poate fi consultat la adresa avocatiasiduhnea.ro.
Ordinul de protectie provizoriu – primul instrument care te poate apara
Un avocat Iasi te poate informa ca, in cazul in care te simti amenintat de un membru al familiei, exista posibilitatea de a obtine un ordin de protectie provizoriu. Acesta poate fi emis chiar de catre un politist, in urmatoarele conditii:
• daca exista o sesizare sau o autosesizare cu privire la violenta domestica;
• daca exista un risc iminent la adresa vietii, sanatatii sau libertatii unei persoane din familie;
• daca violenta s-a produs deja intre membrii familiei;
• daca necesitatea masurii se constata din formularul de evaluare a riscului.
Emis initial pe o durata de 5 zile, ordinul urmeaza sa fie confirmat de un procuror care, in cazul in care constata indeplinirea conditiilor legale, va sesiza instanta de judecata in vederea emiterii unui ordin definitiv. De asemenea, trebuie precizat faptul ca la acest ordin provizoriu se poate renunta in orice moment, daca victima solicita acest lucru in mod explicit.
Cum se poate obtine un ordin de protectie definitiv?
Procedura de obtinere se desfasoara in instanta, motiv mai mult decat suficient pentru a apela la serviciile unui avocat din Iasi specializat in astfel de cauze.
Aceasta este una dintre putinele actiuni in justitie care se termina in numai cateva zile. Astfel, conform legii, se calculeaza 72 de ore de la depunerea cererii. De asemenea, trebuie cunoscut faptul ca durata maxima pentru care se pot lua masuri restrictive este de 6 luni. Dupa expirarea termenului, victima violentei domestice poate sa solicite emiterea unui alt ordin, in cazul in care subzista starea de pericol.
In cazul in care ordinul nu este respectat, agresorul risca inchisoare intre 1 si 12 luni. Pe de alta parte, victima care incalca ordinul de protectie risca sa fie obligata la acoperirea costurilor de emitere si punere in executare a ordinului.
Masurile concrete luate impotriva agresorului
Intr-o astfel de situatie grava, cu ajutorul unui avocat din Iasi iti poti asigura protectia prin mai multe masuri legale luate impotriva potentialului agresor. Cele mai importante dintre acestea sunt, conform legii, urmatoarele:
• evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
• reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor in locuinta comuna;
• obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanelor protejate;
• obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
• obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute.
Daca esti in pericol, nu ezita niciun moment sa ceri
ajutorul! Apeleaza la sprijinul unui avocat Iasi pentru a te asigura ca legea
iti va oferi protectia necesara!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.