Translate

sâmbătă, 18 februarie 2012

O masa "eco"

Tot vad prin diverse articole definitii pentru stilul de viata eco...de multe ori oamenii cred ca a trai « eco » inseamna sa mananci chestii organice si sa folosesti produse naturale. Particula « eco » defineste grija noastra fata de natura in ansamblu si nu fata de propria persoana. Am sa va dau ca exemplu o masa eco.
Atunci cand gatim pentru o masa eco intervin mai multe aspecte legat de cata energie electrica sau gaz folosim, cata apa consumam, cum au fost cultivate/crescute si transportate produsele pe care le folosim.
Daca reusim sa controlam si sa minimizam consumul de resurse putem sa ne mandrim ca reusim sa mancam eco. Ca urmare, se tine cont de cateva aspecte: toate ingredientele trebuie sa fie nu numai obtinute natural, dar si achizitionate de la producatori locali, nu din patriotism ci pentru faptul ca nu au fost aduse de la distante mari, cu mijloace care polueaza - nu este complicat, peste tot exista mici producatori locali care vand ceea ce cresc in gradina; pentru gatit se vor folosi vase teflonate cu capac pentru eliminarea uleiurilor de gatit si scurtarea timpului de fierbere/coacere, evident cuptoarele sau alte echipamente trebuie sa fie dintr-o clasa ce permite economisirea energiei; se vor folosi retete care presupun cat mai putin prelucrarea ingredientelor prin fierbere/coacere si ingrediente care se coc/fierb in timp mai scurt, cum ar fi anumite zarzavaturi.
Si daca tot vorbim de masa si este sambata la pranz, iata un menu pe care vi-l propun. Sper sa va nu lase gura apa prea tare...
- In deschidere: rosii umplute cu un amestec de telina si mere rase cu maioneza si boabe de porumb fiert, oua umplute cu un pateu de gris fiert in amestec cu ceapa si patrunjel tocate marunt si ornate cu ardei gras rosu; ca tip de paine eu o prefer pe cea neagra cu seminte;
- La supa as incerca-o pe cea de perisoare, numai ca nu facute din carne ci din orez, cartofi rasi marunt si nuca macinata;
- La urmatorul fel n-as mai rezista totusi fara ceva carne, asa ca as baga la ceaun un pui de casa crescut regeste cu porumb, paine inmuiata si buruieni din gradina, stropit cu nitel ulei autohton; langa el ar merge mujdeiul de usturoi si niste chiftelute de conopida;
- Intr-un final m-as delecta cu niste dovleac placintar dat la cuptor, amestecat apoi cu nuca tocata marunt si  uns cu smantana frecata cu miere.
Ca apa de baut o recomand pe cea de masa, nu cea minerala care este obtinuta prin captarea izvoarelor de munte si ar merge un vinisor alb demisec, racoros si spumant.
ENJOY !
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.