Translate

joi, 20 decembrie 2012

Hop şi noi pe….papa-mond



Titlul de mai sus spune multe şi este al unei cărţi scrise de Radu Anton-Roman, apărută la Editura Paideia în 2008 şi vândută cu ziarul România Liberă.
Pe Radu Anton-Roman îl cunoaşteţi, bănuiesc, cu toţii, pentru că a fost o vreme când prezenta la tv, într-o manieră erudită şi fermecătoare, o emisiune gastronomică (Bucatăria lui Radu). Din păcate acest grozav jurnalist şi specialist, printre multe altele, şi în istoria bucatelor, nu mai este printre noi, cred că îi încântă pe îngeri cu vorbele sale ademenitoare despre ştiinţa preparării şi degustării mâncărurilor.
Cartea are subtitlul « Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti » şi este un excelent periplu printre preparatele tradiţionale de la noi, o superbă demonstraţie de talent scriitoricesc şi umor al autorului şi o teribilă osândă pentru cititori ! Asta pentru că pe tot parcursul lecturii îţi plouă în gură la propriu, citeşti cu ochii bulbucaţi cele mai inedite şi vechi reţete româneşti iar vorbele lui Radu Anton-Roman aduc din negura amintirilor, la viaţă, cele mai grozave scene, obiceiuri, moduri de a găti româneşte.
Chestie de care ar trebui să fim mândri, patriotismul culinar este un sentiment la care ne îndeamnă în permanenţă autorul. Cartea este un demers complex, o culegere de scrieri vechi, de mărturii şi panseuri, de proverbe, ziceri şi superstiţii despre mâncare, scoase din anonimat sau citate din oameni celebri. Practic tradiţiile culinare înseamnă şi un pic de istorie, toate se leagă armonios şi autorul stăpâneşte perfect arta acestei prezentări.
Am vrut să vă prezint o reţetă din carte, a fost cumplit de greu să mă hotărăsc la ceva, dar pâna la urmă m-am oprit la capitolul « Arta murăturilor-Curs liber şi acrişor » la care salivaţia mea s-a accentuat lejer. Deci iata reţeta de...

Mere moldoveneşti (necenzurată şi nemodificată de mine, exact cu vorbele autorului)

- mere din livadă sau pădureţe, cât primeşte putineiul
- frunze de vişin, stejar şi coacăz negru (complicaţi răzeşii !)
- crenguţe cimbru şi busuioc
- tărâţe de grâu
- sare
- slatină
- făină bună
- apă caldă

Se potrivesc merele în putinei, straturi-straturi presărate cu frunze şi crenguţe. O dată plin butoiul se căpăcesc merele cu o lespede subţire de cremene. La 10 litri apă călduţă se pun : 1 chil de tărâţe, 2-3 linguri de făină, 10 linguri sare – după ce se amestecă bine se lasa să se limpezească şi se toarnă peste mere.

Ce ar mai fi de zis ?
Radu Anton-Roman s-a stins din viaţă în 2005, dar poveştile sale gastronomice minunate au rămas în mai multe lucrări dintre care « Savoureuse Roumanie », din 2004, are meritul de a fi prezentat şi deschis apetitul francezilor pentru bucătăria şi tradiţia românească. Istoria românilor este cu adevărat şi o istorie a nemaipomenitelor mâncăruri româneşti.

3 comentarii:

  1. Eu sunt innebunita dupa gatit si carti de bucate. Detin cateva, dar nu as refuza-o pe aceasta. Ma uitam la emisiunile lui Radu Anton-Roman, invatacel ii era Busu... Nu pot sa cred ca au trecut 7 ani, asa imi dau si eu seama ca am imbatranit...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu urasc gatitul dar ma uit la emisiunile de profil...si salivez la greu!

      Ștergere
    2. :)) Asta e masochism curat! Si eu fac la fel, doar ca am noroc ca imi trece rapid mancand ce am :)

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.