Translate

vineri, 5 iulie 2013

Bitter suedez- episodul 1 - istoric

Azi am inceput un fengshui prin sertare, adica arunc tot (nebuneala curata, sa vezi maine cand mi-o trebui ceva, dar deocamdata nu ma pot abtine ca am avut o saptamana aglomerata, maine mi-am programat un sepuku la prima ora si am inchis paranteza). Undeva, pe la fundul unui teanc de hartoage, am descoperit carticica cu instructiuni de la Bano-Original Schweden bitter, potiunea facuta direct in Austria, dupa reteta Mariei Treben.

Nu cred ca mai exista cineva care sa nu fi auzit de bitterul suedez, indiferent ce ingrediente contine, ca sunt o gramada de formule de plante pe piata, unele neaose, altele mai exotice. Dar Bano este preparat in Alpii Tirolezi din ierburi suedeze, cum scrie pe instructiuni si se poate utiliza in toate bolile mai comune, adica cele de care ne izbim mai des in viata. Daca e sa te iei dupa reclama produsului, avem de-a face cu un elixir al tineretii fara batranete, capabil sa extermine tagma medicala cu brio, daca este folosit fix cum sunt indicatiile din manuscrisele stravechi. Dupa cum vedeti am ales o fotografie din magazinul naturashop.ro unde prea-minunatul bitter este la pretul de 33 de lei sticla de 100 ml. Dar se foloseste cu picatura, asa ca pretul este relativ....Bitterul suedez original a fost creat acum 500 de ani, de dr.Paracelsus, din 11 plante intr-o baza de apa si alcool. Pe la 1800, dr.Claus Samst il folosea cu mult succes pentru tratarea pacientilor sai. Doctorul a murit la 104 ani, dar intr-un accident de calarie, iar cineva a gasit reteta in fundul unui sertar. Spre norocul nostru nu era cineva pasionat de fengshui ! Maria Treben a avut meritul de a fi popularizat reteta, scriind o carte tradusa in 18 limbi si uite asa bitterul suedez a cunoscut un succes fulminant. Versiunea de reteta a Mariei Treben este cea veche, din 11 plante, numita Bitterul mic, dar exista si formula din 15 plante numita Bitterul mare. Numai ca Maria Treben nu a apelat niciodata la formula extinsa, ea punea la macerat cele 11 plante in alcool, apoi imbutelia lichidul, un tonic cu 38% alcool si apa. In ultimii 15 ani s-a incercat inovarea formulei deoarece exista persoane care nu consuma alcool, asa ca a aparut bitterul concentrat. Reconstituirea se face punand doua picaturi intr-un pahar cu apa. Aceasta versiune are avantajul ca e mai ieftina, desi termenul de valabilitate este nelimitat si nu necesita refrigerare. Pe site-ul http://www.mariatreben.net gasiti nu numai bitterul clasic, dar si alte forme de prezentare, de care eu personal n-am auzit in viata mea, nu stiu daca au aparut si pe la noi. Le puteti cumpara de pe acest site, ele vin din SUA si din cate am citit se face un discount de 5$ la "shipping". Ceea ce mi-a atras atentia a fost Dry Swedish Bitters Mixture, un amestec din 10 plante maruntite care se pune in sticla de doi litri cu alcool 38% si se lasa timp de 14 zile la soare, agitandu-se zilnic. Apoi se trece lichidul in sticle mici care se pot pastra la rece timp de multi ani. Swedish Bitters Mud este facut din pulpa plantelor, adica grosul ce ramane dupa macerare si obtinerea bitterului tonic si se foloseste pentru comprese. Si exista si un sapun Swedish Bitters fabricat dupa reteta folosita de Maria Treben, util mai ales in tratarea afectiunilor pielii. In episodul urmator voi incerca sa spicuiesc din modul de utilizare, in diferite afectiuni.

23 de comentarii:

  1. De Maria Treben am auzit, dar la ce folosesti minunea asta? Ce vindeca?...ori sa ma duc pe site sa vad :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant.Probabil chiar sunt persoane care-si doresc sa traiasca peste 80 si....de ani.
    Nu ma numar printre ele.
    Imi aduc aminte ca se facea reclama la bitter suedez parca si la Tv imediat dupa revolutie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu le zic prietenilor sa ma impuste daca trec de 80, beleaua de batranete traita chinuit cu tot felul de boli nu ma atrage deloc. Dar nu gandesc la fel cand vine vorba de familie. Sunt cinica numai cu persoana mea.

      Ștergere
    2. Din pacate eu inca n-am gasit acea persoana care m-ar ajuta sa mor in pace in cazul in care as ajunge sa fiu complet....o povara :)
      Ei, nu zic ca o caut dar mi-am amintit de serialul Grey Anatomy si de Cristina si Meredith-cum discutau ele despre Alzheimer

      Ștergere
    3. Si uite-asa ne intoarcem la bitterul suedez. Te ajuta sa mori sanatos tun, cat mai batran dar pe propriile picioare. Aratau astia odata la tv pe gemenele acelea japoneze, cele mai in varsta, aveau peste suta...Niste papusi stafidite in scaune cu rotile. Cine si-ar inchipui ca femeile alea ar fi putut fi multumite cu starea sau varsta lor? Sau poate chiar erau si suntem noi mai ciudate in gandire...

      Ștergere
  3. La noi s-au pastrat pe piata doar picatutile Bano , foarte scumpe fata de alte produse similare.
    In urma cu cativa ani faceau si scandic distileries, si o firma de pe la Cluj, insa toate au disparut in mod miraculos, si a ramas acest produs de trei ori mai scump.
    Poate este licenta, poate Theriakul venetian, care ridica pretul. Insa nu ar trebui sa fie o problema , s-ar putea face un produs Bitter svabesc, sau biter sasesc, sau bitter tiganesc, sau “de Sibiu”, totul este sa aiba compozitie apropiata si efecte similare.
    Eu am lucrat intr-un mediu cu incarcatura biologica mare , si imi era foarte util, nici unul din produsele actuale nu are acelasi efect. A mai fost si bitterul Riviera, bun, insa a disparut si asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. A cumpărat cineva de la Bano din Austria ca eu am comandat o alifie si nimic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu iau bitterul Bano de la naturistii nostri, dar nu am intrebat niciodata de alte produse din aceasta marca, e posibil sa se gaseasca si la noi.

      Ștergere
  5. Buna, cel mai bun e bitterul din 32 plante. credeti-ma, ajuta!Eu l-am consumat aproximativ un an, pentru un polip pe intestin. Am scapat fara operatie!

    RăspundețiȘtergere
  6. buna spuneti va rog cum sa prepara corect bitterul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu prepar bitter. Banuiesc ca reteta originala este modul corect de prepare, nu inteleg ce anume va intereseaza.

      Ștergere
  7. am procurat pachetul cu bitter din 12 plante shi trebuie sa-l pun la macerat cu alcool. am gasit 2 metode de praparare -cu alcoo, 38% si cu alcool 50-60%, se lasa 2 saptamini la soare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ar trebui sa respectati instructiunile producatorului, trebuie sa fie mentionate pe pachet.

      Ștergere
  8. Am un baiat de 16 ani.El poate sa foloseasca bitter?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles. Chiar daca il bea, bitter-ul functioneaza ca un tonic general, iar faptul ca ii pui o lingurita in ceai, o data pe zi, nu are cum sa dauneze unui copil mai mare. Daca vrei sa i-l dai pentru pofta de mancare, sa stii ca isi face efectul foarte bine, am observat pe pielea mea.

      Ștergere
  9. Am un baiat de 16 ani.El poate sa foloseasca bitter?

    RăspundețiȘtergere
  10. din pacate ce biter suedez cumpar din farmacie nu contine nici o planta de la maria treban din reteta problema mea este ca nu stiu unde sai reclam ca ne mint si mai scrie pe sticla original minciuni cred ca am sa incerc sa mil prepar singura

    RăspundețiȘtergere
  11. Biter suedez de la Parapharm este originalul se găsește în magazinele naturiste

    RăspundețiȘtergere
  12. buna.pentru un baietel de 4 anisori cu parapareza,se poate folosi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In niciun caz cel pe baza de alcool. Daca reusiti sa gasiti la un magazin naturist bitter original, cel mai bine rugati-o pe vanzatoare sa va dea prospectul. Sau puteti sa sa gasiti din cel fara alcool.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.